لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۵۱

دیوان عالی آمریکا به نفع شکایت واتس‌اپ علیه ابزار جاسوسی « پگاسوس» رای داد


دیوان عالی آمریکا روز دوشنبه ۱۹ دی رای داد که واتس‌اپ، پلتفرم متعلق به شرکت متا می‌تواند شکایت خود علیه شرکت اسرائیلی «ان‌اس‌او» تولید کننده ابزار جاسوسی «پگاسوس» را پیگیری کند.

واتس‌اپ در شکایت خود به مراجع قضایی آمریکا گفته است که شرکت «ان‌اس‌او» ابزار جاسوسی خود را با سوءاستفاده از یک ویروس در این شبکه پیام‌رسانی نصب کرده و امکان جاسوسی از بیش از هزار و چهارصد کاربر واتس‌اپ از جمله روزنامه‌نگاران، فعالان حقوق بشر و مخالفان حکومت‌های گوناگون در گوشه و کنار جهان را فراهم کرده است.

شرکت «ان‌اس‌او» در درخواست فرجام از مراجع قضايی آمریکا استدلال کرده که ابزارهای جاسوسی «پگاسوس» را به نیابت از سوی دولت‌ها نصب کرده و در نتیجه در برابر هر گونه شکایتی مصونیت دارد.

دولت آمریکا از قضات دیوان عالی این کشور خواسته که تقاضای فرجام شرکت «ان‌اس‌او» را رد کنند و تاکید کرده که وزارت خارجه آمریکا هیچ‌گاه در گذشته شرکت‌های خصوصی را به عنوان نماینده یا وابسته یک دولت خارجی به رسمیت نشناختند و در نتیجه این شرکت‌ها در چارچوب قوانین آمریکا از مصونیت برخوردار نیستند.

واتس‌اپ در سال ۲۰۱۹ از شرکت اسرائیلی «ان‌اس‌او» شکایت و تقاضای غرامت کرد. در این شکایت تاکید شده است که حدود شش ماه قبل از آن تاریخ شرکت «ان‌اس‌او» بدون کسب اجازه ابزار جاسوسی «پگاسوس» را در تلفن همراه قربانیان نصب کرده است.

در پی افشاگری‌های متعدد در مورد کاربرد «پگاسوس» برای جاسوسی در کشورهای مختلف از جمله اسرائیل شرکت «ان‌اس‌او» ادعا کرد که این ابزار به نهادهای انتظامی در مقابله با جرایم سازمان‌یافته و تروریسم و حفاظت از امنیت ملی کشورها کمک می‌کند.

وکلای شرکت واتس‌اپ نیز در دفاع از شکایت خود تاکید کردند که «ان‌اس‌او» همچون هر شرکت خصوصی دیگری «به هیچ وجه» مشمول قانون موسوم به «مصونیت دولت‌های خارجی» نمی‌شود.

در اولین مرحله از این دادرسی در سال ۲۰۲۰ یک دادگاه محلی در ایالت کالیفرنیا استدلال شرکت «ان‌اس‌او» را رد کرد و دادگاه فرجام ایالتی در شهر سانفرانسیسکو نیز در سال ۲۰۲۱ تصميم دادگاه اوليه را تائيد و در حکم خود تصریح کرد قانون «مصونیت دولت‌های خارجی» که بر قوانین عادی آمریکا ارجحیت دارد، شامل حال «ان‌اس‌او» نمی شود.

تحقیقات یک گروه روزنامه‌نگاری مستقل که مرکز آن در پاریس است و نتایج آن در سال ۲۰۲۱ در ۱۷ موسسه رسانه‌ای بین المللی منتشر شد نشان می‌دهد که «پگاسوس» برای جاسوسی از تعداد کثیری از روزنامه‌نگاران، فعالان سیاسی و حقوق بشری و حتی مقامات ارشد دولت‌ها در یک مقیاس جهانی به کار گرفته شده است.

دولت آمریکا در نوامبر ۲۰۲۱ دو شرکت اسرائیلی «ان‌اس‌او» و «کاندیرو» را در فهرست سیاه قرار دارد.

شرکت اپل نیز از «ان‌اس‌او» شکایت و آن را به نقض شروط استفاده از محصولات و خدمات خود متهم کرده است.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر/س.ن
XS
SM
MD
LG