مایک پومپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه، ۱۳ آذرماه، گفت که چین، ایران و روسیه معاهدات متعدد و توافقنامههای چندجانبه را نقض میکنند و به همین دلیل از این سه کشور انتقاد کرد.
مایک پومپئو که در یک اندیشکده در بروکسل و در آستانه نشست وزرای خارجه ناتو سخن میگفت، افزود که حرکات اخیر این سه کشور موجب بیثباتی در جهان شده است.
او همچنین عملکرد نهادهای اصلی تجارت و دیپلماسی بینالمللی را زیر سؤال برد و گفت که ایالات متحده دیگر تخطی از معاهدات را، مانند آن چه این سه کشور «انجام میدهند»، نمیپذیرد و درصدد اصلاح وضعیت است.
او گفت که کشورش قصد دارد سازمانهایی را که پس از جنگ جهانی دوم مبنای نظم جهانی را تشکیل دادهاند، اصلاح کند.
وی در این خصوص افزود که سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا، اتحادیه آفریقا، صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی «تحلیل رفتهاند» و به وظایف خود عمل نمیکنند و نیاز به تغییر دارند.
آقای پومپئو همچنین اعتبار دیوان بینالمللی کیفری را زیر سؤال برد و گفت که سازمان تجارت جهانی قوانین خود را در رابطه با چین رعایت نمیکند.
وزیر خارجه آمریکا گفت که واشینگتن در حال حاضر به بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول فشار میآورد تا از تأمین مالی کشورهایی مانند چین بکاهند زیرا به گفته او چین برای سرمایه به بازارهای مالی دسترسی دارد.
او همچنین گفت که روسیه قراردادهای اصلی مهار جنگافزار را نقض میکند و حاکمیت همسایگان خود را زیر پا میگذارد و افزود که ایران هم از رعایت قطعنامههای شورای امنیت سازمان سر باز میزند.
دولت آمریکا همواره اتهام نقض پیمانها را به این سه کشور زده و چین، ایران و روسیه نیز همواره همه اتهامات را رد کردهاند.
از آن جمله مایک پومپئو روز شنبه خبر یک آزمایش موشکی بالیستیک میانبرد توسط ایران را فاش کرد و گفت آزمایش این نوع موشک که قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارد نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است.
همتای ایرانی آقای پومپئو اما در پاسخ گفته است که هیچ یک از موشکهای ایران برای حمل کلاهک هستهای طراحی نشده و ایران قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نقض نکرده است.
آقای پومپئو پیش از این به ایران هشدار داده بود در پی سلاح هستهای نباشد که در غیر این صورت با «خشم همه جهان» مواجه خواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه در ادامه سخنرانی خود در بروکسل گفت که «تحت ریاست جمهوری ترامپ، ما رهبری بینالمللی و یا دوستان خود را در نظام بینالملل رها نمیکنیم».
او افزود: «تلاش داریم تا برای ماندگاری، حفاظت و پیشرفت یک دنیای باز، عادلانه، شفاف و آزاد متشکل از کشورهای مستقل اقدام میکنیم. این پروژه مستلزم احیای واقعی و نه ظاهری نظام لیبرال بین کشورها است.»