لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۴۲

آمریکا نماینده ویژه خود برای مذاکرات صلح در افغانستان را فراخواند


در این تصویر زلمی خلیلزاد (با لباس غیرنظامی در وسط تصویر) در جریان دیداری از قندهار؛ مارس ۲۰۱۹
در این تصویر زلمی خلیلزاد (با لباس غیرنظامی در وسط تصویر) در جریان دیداری از قندهار؛ مارس ۲۰۱۹

ساعاتی پس از آن‌که دونالد ترامپ اعلام کرد مذاکرات با طالبان را لغو کرده، ماموریت زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه در این مذاکرات متوقف شد، همزمان مایک پومپئو از تصمیم ترامپ برای دعوت از سران طالبان به کمپ دیوید دفاع کرده‌است.

ایالات متحده، آقای خلیلزاد، نماینده ویژه خود را فراخوانده‌است؛ تصمیمی که مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا روز ۱۷ شهریور در مصاحبه‌ای تلویزیونی با شبکه «فاکس» اعلام کرد.

زلمی خلیلزاد در تابستان سال پیش به‌عنوان نماینده ویژه کشورش برای مذاکرات صلح افغانستان انتخاب شد و تا هفته پیش، بنا بر گزارش‌ها، با گروه طالبان «بر سر اصول» به توافق نیز دست یافته بود.

اما در این میان حملات طالبان نیز ادامه داشت تا این‌که در تازه‌ترین انفجار در کابل به دست این گروه، یک نظامی آمریکایی نیز کشته شد.

آقای ترامپ روز شنبه در چند توئیت اعلام کرد مذاکرات با طالبان را لغو کرده‌است: «من فورا دیدار را لغو و مذاکرات صلح را هم متوقف می‌کنم. چه جور آدمی حاضر است این همه انسان دیگر را بکشد تا ظاهرا با این کار قدرت چانه‌زنی خود را افزایش دهد».

ترامپ در عین حال در حساب کاربری خود از دیداری برنامه‌ریزی‌شده با سران طالبان نیز پرده برداشت و گفت قصد داشته با «رهبران اصلی» این گروه و رئیس‌جمهوری افغانستان در کمپ دیوید «دیداری محرمانه» داشته باشد.

واکنش‌ها به «دیدار محرمانه»

این موضوع البته انتقادهایی را، از جمله از سوی چهره‌های حزب جمهوری‌خواه، هم‌حزبی‌های رئیس‌جمهوری همراه داشت.

از جمله آدام کینزیگر، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا، که در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت «رهبران یک سازمان تروریستی که هرگز [حملات] یازده سپتامبر را محکوم نکرده‌اند، و همچنان به شرارت ادامه می‌دهند، نباید اجازه ورود به کشور فوق‌العاده ما را داشته باشند. هرگز. نقطه».

وزیر خارجه ایالات متحده در جریان مصاحبه با شبکه فاکس گفته کمپ دیوید، محل برنامه‌ریزی‌شده برای مذاکرات محرمانه‌ای که صورت نگرفت، گاهی محل حضور «بازیگران بد» نیز بوده است.

او گفته کمپ دیوید «جایی‌ست که ما فکر می‌کنیم می‌توانستیم تمام طرف‌ها در افغانستان -رئیس‌جمهوری غنی و تیم او، همین‌طور طالبان- را قانع کنیم در مسیر بهتری در افغانستان گام بردارند، نه فقط برای افغان‌ها، همچنین برای آن‌که امنیت شهروندان آمریکایی افزایش یابد».

واکنش کابل و گروه طالبان

روز یک‌شنبه هم دولت افغانستان و هم گروه طالبان به لغو مذاکرات واکنش نشان دادند.

گروه طالبان در بیانیه‌ای گفته قرار بوده توافق صلح با آمریکا در ۲۳ سپتامبر امضا شود.

این گروه همچنین تهدید کرده‌است که به «جنگ» علیه آن‌چه «اشغال» افغانستان توصیف کرده ادامه خواهد داد و پیامد لغو مذاکرات «بیشتر از همه به ضرر آمریکا خواهد بود».

دولت افغانستان اما گفته اگر توافقی امضا می‌شد، پیامدی ناگوار برای مردم افغانستان داشت.

صدیق صدیقی سخنگوی، رئیس‌جمهوری افغانستان، ۱۷ شهریور ماه گفت کابل درباره تصمیم اخیر ترامپ موضع‌گیری نمی‌کند، اما او افزوده «گفت‌وگوهای جاری میان دو طرف ناقص بود و حکومت افغانستان نسبت به نتیجه آن خوشبین نبود».

توئیتر، اکسیوس، فاکس، رادیو آزادی/ت
XS
SM
MD
LG