ایالات متحده آمریکا تحریمهای تازهای علیه دولت ونزوئلا وضع کرده و از متحدان خود خواستهاست جلوی دسترسی کاراکاس به داراییهای شرکت نفتی دولتی ونزوئلا را بگیرند.
همزمان شماری از کشورهای قاره آمریکا در گروه موسوم به «لیما» و نیز اتحادیه اروپا با «استفاده از زور» برای تغییرات مخالفت کردهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا چهار تن از فرمانداران ونزوئلا، حامیان نیکلاس مادورو، رئیسجمهوری که مشروعیتش به چالش کشیده شده، را هدف تحریمهای خود قرار دادهاست. دسترستی این چهار نفر به داراییهایی که در آمریکا دارند، مسدود شدهاست.
تحریمهای تازه در بوگوتا، پایتخت کلمبیا، اعلام شدهاست؛ جایی که مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا، و خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت ونزوئلا، و نیز اعضای گروه موسوم به «گروه لیما» با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردهاند.
گروه لیما در سال ۲۰۱۷ و توسط ۱۲ کشور قاره آمریکا؛ کانادا و چندین کشور آمریکای لاتین، با هدف پیدا کردن راهحلی مسالمتآمیز برای بحران ونزوئلا تشکیل شد.
مایک پنس در کلمبیا تاکید کرده ایالات متحده تا «بازگشت آزادی» به ونزوئلا از گوایدو حمایت خواهد کرد. او از اعضای گروه لیما خواستهاست تا فورا دسترسی مقامهای دولتی ونزوئلا به داراییهای شرکت نفتی آن کشور را مسدود کنند و این داراییها را در اختیار «دولت» گوایدو قرار دهند.
خوان گوایدو چندی پیش در جمع صدها هزار تن از مخالفان دولت بهعنوان رئیسجمهوری موقت ونزوئلا سوگند خورد. آمریکا و بیش از ۵۰ کشور از ریاستجمهوری موقت او و برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در ونزوئلا حمایت کردهاند. نیکلاس مادورو از حمایت روسیه، ایران، ترکیه و چند کشور دیگر برخوردار است و برگزاری انتخابات را رد کردهاست.
کانادا میگوید در حال گفتوگو با متحدان خود برای افزایش تحریمها علیه دولت ونزوئلا است. این کشور و دیگر اعضای گروه لیما در عین حال از دیوان بینالمللی کیفری خواستهاند تا جلوگیری از انتقال کمکهای خارجی توسط دولت مادورو را بهعنوان «جنایت علیه بشریت» قلمداد کند.
دیوان بینالمللی کیفری برای رسیدگی به جرایمی مانند نسلکشی و جنایات علیه بشریت تشکیل شده و در هلند قرار دارد.
با این وجود کانادا و دیگر اعضای لیما تاکید کردهاند «گذاری به دمکراسی باید بهشکل صلحآمیز توسط مردم ونزوئلا، و در راستای قانون اساسی و قوانین بینالمللی انجام گیرد؛ این گذار باید با حمایت سیاسی و دیپلماتیک همراه شود و نباید در آن متوسل به زور شد».
این گروه در عین حال در مورد «تهدیدهای جدی» علیه خوان گوایدو، رهبر مخالفان، هشدار دادهاست.
اتحادیه اروپا نیز تاکید کرده است «باید از مداخله نظامی خودداری کرد». سخنگوی فدریکا موگرینی، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفته است «آنچه قطعا روشن است این است که ما به یک گذار سیاسی مسالمتآمیز، توسط خود مردم ونزوئلا و بهشکل دمکراتیک نیاز داریم و این قطعا بهمعنی خودداری از استفاده از زور است».
مایک پنس، معاون دونالد ترامپ، در کلمبیا گفته است «ما امیدواریم که گذار به دمکراسی بهصورت مسالمتآمیز انجام گیرد». اما افزوده «همه گزینهها روی میز است».
پیشتر آقای ترامپ نیز در چند مورد تاکید کرده بود که گزینه نظامی و استفاده از زرو علیه دولت ونزوئلا، گزینهای محتمل است و از میان گزینهها حذف نشدهاست.
پس از آنکه نیروهای نظامی و امنیتی مادورو جلوی ورود کمکهای انساندوستانه از مرزهای برزیل و کلمبیا به داخل کشور را گرفتند، و در جریان آن دستکم دو نفر کشته شدند، گوایدو در توئیتر خود نوشت «رسما به جامعه بینالمللی پیشنهاد میکنم: ما باید همه گزینهها برای بازگشت آزادی به کشورمان را روی میز نگه داریم».
کمکهای انساندوستانه خارجی (عمدتا از سوی آمریکا) به درخواست مخالفان مادورو ارسال شدهاند. هزاران تن از مخالفان دولت برای آنکه کمکها وارد شدند رهسپار مرز شدند، اما ارتش مانع از ورود کامیونها شد و در جریان درگیری و حملات نیروهای نظامی به معترضان دستکم دو نفر کشته شدند.
مخالفان میگویند انتقال این کمکها به صدها هزار نفر از شهروندان که با کمبود مواد غذایی و بهداشتی روبهرو هستند، ضروریست. مادورو اما این کمکرسانیها را بهانهای برای دخالت نظامی در ونزوئلا توصیف کردهاست.
نیکلاس مادورو، معاون هوگو چاوز، رئیسجمهوری پیشین ونزوئلا بود و از آوریل ۲۰۱۳ به این سو قدرت را در دست دارد.