معاون رئیسجمهوری ایران میگوید محدودیت منابع آب بسیار جدیست و میزان بارشها همچنان ۵۰ درصد کمتر از مدتزمان مشابه در سال گذشته است. همزمان یک مقام ارشد وزارت نیرو نیز در مورد کاهش ورودی آب سدها هشدار دادهاست.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری ایران، شـشم اسفند ماه در همایشی در مکران گفته است: با وجود بارندگیهای هفتههای اخیر، هنوز میزان بارش در مقایسه با مدتزمان مشابه در سال گذشته، ۵۰ درصد کمتر است.
آقای جهانگیری میگوید « واقعیت اینست که نمیتوان گفت از این موضوع عبور کردهایم، و این یک ابـَرچالش پیش روی کشور است».
این مقام دولتی با اشاره به «نرخ بالای بیکاری» در ایران افزودهاست که توسعه باید با توجه به مشکل کمآبی و مسائل زیستمحیطی صورت گیرد.
روز یکشنبه یک مقام دولتی دیگر نیز در مورد کمبود آب در سال پیشرو هشدار داد. محمدتقی توکلی، مشاور وزیر نیرو، به خبرگزاری ایسنا گفته است ورودی آب سدها، در مقایسه با سال گذشته، ۳۷ درصد کاهش داشتهاست.
هشدار در مورد کاهش ورودی سدها در مقایسه با سال گذشته، در حالیست که در تیر ماه ۱۳۹۶، در حالیکه تابستان فرا رسیده بود، وزارت نیرو صدها شهر را در فهرست موسوم به «تنش آبی» قرار داد.
در همان زمان بود که گفته شد این بحران تبدیل به «موضوع امنیتی» شده و به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی کشیده شدهاست.
اکنون با فرا رسیدن واپسین روزهای سال ۱۳۹۶ مشاور وزیر نیرو میگوید وضعیت فعلی حتی از سال گذشته هم بدتر است: «در حال حاضر حجم سدها حدود ۲۱ میلیارد مترمکعب است که این میزان در سال گذشته ۲۵ میلیارد مترمکعب بوده است».
به گفته آقای توکلی «اکثر سدها نسبت به سال گذشته وضعیت نامطلوبی دارند و به این خاطر منابع آب سطحی نسبت به سال گذشته نیز کمتر بوده که این خود در تامین آب مشکلاتی ایجاد خواهد کرد».
مشاور وزیر نیرو هشدار داده است که وزارتخانه او به تنهایی نمیتواند از عهده حل این مشکل برآید.
در هفتههای گذشته مقامهای دولتی ایران، چندین بار در مورد ادامه یا حتی بدتر شدن بحران آب هشدار دادهاند.
البته بحران آب در ایران متعلق به سالهای اخیر نیست، اما تداوم مشکل موسوم به «بیآبی مزمن» در کشور همزمان شده با افزایش قابلتوجه جمعیت و انتقادها در مورد مدیریت منابع آبی در دهههای اخیر، در کنار تغییرات آبوهوایی و روند خشکسالی.
«موسسه منابع جهان» اخیرا در گزارشی هشدار داده است که میزان تنش آبی در جهان رو به افزایش است و در این میان طبق پیشبینیها ۳۳ کشور در سال ۲۰۴۰ با تنش آبی بسیار شدید روبهرو خواهند شد؛ ایران یکی از این کشورها است.
روزنامه نیویورک تایمز نیز اخیرا در گزارشی به برآوردهای یکی از کارشناسان اندیشکده «مرکز استیمسون» اشاره کرده که میگوید از ۳۱ استان ایران، ۱۲ استان «در ۵۰ سال آینده منابع آب زیرزمینی خود را تمام خواهند کرد».