لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۵

کرملین و شهروندان روسیه کدام نامزد ریاست‌جمهوری آمریکا را ترجیح می‌دهند؟


پرچم روسیه در نزدیکی سفارت آمریکا در مسکو، ۱۵ آبان ۱۴۰۳
پرچم روسیه در نزدیکی سفارت آمریکا در مسکو، ۱۵ آبان ۱۴۰۳

کرملین مدعی ا‌ست که نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا روابط پرتنش روسیه و آمریکا را تغییر نخواهد داد به گفتهٔ سخنگوی رئیس‌جمهور روسیه، «انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا تنها مربوط به مردم این کشور است».

این در حالی است که واشینگتن پیشتر در مورد مداخلهٔ مسکو در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا هشدار داده و از برخی گزارش‌ها نیز چنین برمی‌آید که به‌رغم بی‌تفاوتی ظاهری مقامات رسمی، کرملین مشخصاً دونالد ترامپ را ترجیح می‌دهد.

نتایج نظرسنجی‌ها نیز نشان می‌دهد که شمار شهروندان روسیه که به نامزد جمهوری‌خواهان علاقه دارند، بسیار بیشتر از کسانی است که نامزد دموکرات‌ها را ترجیح می‌دهند.

شهروندان روسیه دربارهٔ انتخابات آمریکا چه نظر دارند؟

در سال ۲۰۱۶ زمانی که دونالد ترامپ برای نخستین بار نامزد جمهوری‌خواهان برای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا شد، یک نظرسنجی در میان شهروندان کشورهای عضو گروه بیست نشان داد که او تنها در یک کشور از محبوبیت فراگیر برخوردار است؛ روسیه.

در سال ۲۰۲۰ که دونالد ترامپ با جو بایدن وارد رقابت‌های انتخاباتی شد و سال گذشته که او مجدداً از نامزدی خود در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا خبر داد، شهروندان روسیه بازهم او را به رقبایش ترجیح دادند.

تازه‌ترین نظرسنجی مرکز لوادا که اکنون در روسیه «سازمان نامطلوب» و «مأمور بیگانه» اعلام شده، نشان می‌دهد ترامپ همچنان نامزد مطلوب روس‌ها است.

در پاسخ به سؤال «کدام نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا برای روسیه بهتر خواهد بود: دونالد ترامپ رئيس‌جمهور پیشین یا کامالا هریس معاون کنونی رئیس‌جمهور آمریکا؟» حدود ۳۷ درصد شرکت‌کنندگان دونالد ترامپ را انتخاب کرده‌اند و پنج درصد گفته‌اند کامالا هریس. ضمناً ۴۶ درصد ابراز اطمینان کردند که نتایج این انتخابات بر روسیه تاثیر نمی‌گذارد و ۱۱ درصد هم نتوانستند پاسخ واضح بدهند.

موضع رسمی کرملین چیست؟

سال ۲۰۱۶ کرملین پنهان نمی‌کرد که حامی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا است و پس از اعلام نتایج انتخابات آن دوره، قانونگذاران روس با شامپاین پیروزی ترامپ را جشن هم گرفتند، امسال اما موضع ظاهری کرملین کاملاً متفاوت است.

در تازه‌ترین واکنش به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین سه‌شنبه ۱۵ آبان به خبرنگاران گفت که پیش از اعلام نتایج رسمی، نظری دربارهٔ تحولات آمریکا نخواهد داد. در روزهای پیشین نیز سخنگوی رئيس‌جمهور روسیه همواره از ابراز نظر صریح مسکو نسبت به نامزدهای انتخابات آتی ریاست‌جمهوری آمریکا خودداری کرده بود.

همزمان وزارت خارجهٔ روسیه و پارلمان این کشور موضع مسکو در قبال انتخابات آمریکا را «هماهنگ» کرده‌اند.

سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجهٔ روسیه که سال‌ها مسئول روابط مسکو و واشینگتن بود، با حضور در دوما گفت: «هر دو حزب در آمریکا دشمن روسیه هستند، به همین دلیل برای مقابلهٔ طولانی‌مدت بی‌توجه به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا آمادگی داریم».

او صراحتاً آمریکا را «دشمن» خواند و تأکید کرد: «به دشمن‌ خود هشدار داده‌ایم تا عزم‌مان را دست‌‌کم نگیرد.»

پوتین چه می‌گوید؟

انتظار می‌رود ولادیمیر پوتین پنجشنبه ۱۷ آبان طی نشست باشگاه والدای، گردهمایی سالانهٔ کارشناسان امور بین‌الملل در روسیه، به حال و آیندهٔ مناسبات مسکو و واشنگتن بپردازد. رئيس‌جمهور روسیه هر سال با حضور در این جلسات فرصت را غنیمت می‌شمارد تا ساعت‌ها دربارهٔ مسائل ژئوپلیتیک حرف بزند.

فریدا روستموا، خبرنگار معروف روسی، با استناد به منابع خود در کرملین احتمال داد نشست والدای که معمولاً در ماه اکتبر برگزار می‌شود، امسال عمداً به عقب انداخته شده تا رئيس‌جمهور روسیه بتواند دربارهٔ نتایج اولیهٔ ریاست‌جمهوری آمریکا نظر دهد.

ولادیمیر پوتین حدود دو ماه پیش ادعا کرد جو بایدن «رئیس‌جمهور مطلوب روسیه» است و از آنجا که به گفتهٔ او، جو بایدن از کامالا هریس حمایت کرده، روسیه نیز از نامزد دموکرات‌ها حمایت خواهد کرد.

به‌گزارش خبرگزاری‌های رسمی روسیه، این اظهارات پوتین «طنزآمیز» بود. رسانه‌های مخالف کرملین حدس می‌زنند که «حمایت» پوتین از کامالا هریس با هدف تخریب موقعیت این نامزد انتخابات آمریکا بیان شده باشد.

منابع نزدیک به کرملین چه می‌گویند؟

به‌گفتهٔ منابع نزدیک به کرملین که در رسانه‌های متعدد بیان شده، کرملین مشخصاً دونالد ترامپ را ترجیح می‌دهد.

به‌گزارش نشریهٔ «مدوزا» به نقل از یک مقام دفتر ریاست‌جمهوری روسیه که نامش فاش نشده، «ترامپ را می‌شناسیم و از موضع عملگرایانهٔ او خوش‌مان می‌آید. حتماً زبان مشترک پیدا خواهیم کرد».

در همین زمینه، سرگئی مارکوف، تحلیلگر سیاسی نزدیک به کرملین، به روزنامهٔ واشینگتن‌پست گفت: «انتظار داریم دونالد ترامپ پس از پیروزی خود در انتخابات فوراً با پوتین و زلنسکی تماس بگیرد و پیشنهاد بدهد درگیری‌های روسیه و اوکراین پایان یابد.»

اریک چاراملا، کارشناس مرکز کارنگی، نیز به واشینگتن‌پست گفت: «مشخصاً روسیه پیروزی ترامپ را ترجیح می‌دهد چراکه او می‌خواهد با تحمیل آتش‌بس بر اوکراین، جنگ را متوقف کند.»

به‌گفتهٔ این کارشناس امور بین‌الملل، مقامات روسیه همچنین معتقدند با پیروزی ترامپ، موضع آمریکا در عرصهٔ بین‌الملل متزلزل می‌شود و «این به نفع روسیه است».

یکی از مقامات پیشین دفتر ریاست‌جمهوری روسیه که اکنون کارمند دولت این کشور است، در مصاحبه با روزنامهٔ «وال‌استریت جورنال» ابراز اطمینان کرد که انتقادهای دونالد ترامپ از هزینه‌های سنگین آمریکا برای حمایت از اوکراین و تمایل او برای پایان «سریع» این جنگ سازگار با منافع روسیه است.

به‌گفتهٔ این مسئول که هویتش فاش نشده، مسکو همچنین «از هرگونه تنش داخل آمریکا و میان آمریکا و اروپا خشنود خواهد شد». او در عین حال افزود: «مسکو خواهان پیروزی ترامپ است، هرچند همه درک می‌کنند که روابط روسیه و آمریکا به بن‌بست خورده و این وضعیت فجیع تغییر نخواهد کرد.»

روابط روسیه و آمریکا زیر چتر اتهامات

روابط روسیه و آمریکا از دورهٔ دوم ریاست‌جمهوری باراک اوباما و همزمان با الحاق کریمه و آغاز جنگ در شرق اوکراین وارد دورهٔ پرتنش شد و حتی طی دورهٔ ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ بهبود نیافت.

ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ همواره تحت‌تأثیر تحقیقات دربارهٔ تبانی او با مسکو بود، هرچند تحقیق بازرس ویژه نتوانست شواهد کافی برای اثبات این اتهام جمع‌آوری کند.

امسال نیز دولت جو بایدن با متهم کردن کرملین به دخالت در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا اعلام کرد مجموعهٔ اقدامات گسترده‌ای را به اجرا گذاشته تا از تأثیرگذاری روسیه جلوگیری کند. دادستان کل آمریکا روسیه، ایران و چین را به فعالیت‌های مخرب، پخش اطلاعات دروغین و اقدامتی دیگری برای آسیب زدن به دموکراسی و دخالت در انتخابات متهم کرده است.

مسکو این اتهامات را نمی‌پذیرد و همواره واشینگتن را به «روسیه‌هراسی» متهم کرده است.

XS
SM
MD
LG