لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۵۴

اعطای حمایت دیپلماتیک به نازنین زاغری از طرف بریتانیا؛ واکنش سفیر ایران


نازنین زاغری دو ماه پیش در اعتراض به عدم دسترسی به درمان خارج از زندان دست به اعتصاب غذا زده بود.
نازنین زاغری دو ماه پیش در اعتراض به عدم دسترسی به درمان خارج از زندان دست به اعتصاب غذا زده بود.

جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، روز پنج‌شنبه، ۱۶ اسفندماه، اعلام کرد که به دلیل رفتار «غیرقابل قبول» جمهوری اسلامی با نازنین زاغری-رتکلیف، شهروند ایرانی-بریتانیایی که در تهران زندانی است، به وی «حمایت دیپلماتیک» اعطا می‌کند.

ساعاتی بعد در واکنش به این اقدام وزیر خارجه بریتانیا، سفیر ایران در لندن آن را تقبیح کرده و فاقد اثر «اجرایی» دانست.

جرمی هانت در بیانیه‌ای گفت: امروز من تصمیم گرفتم که بریتانیا در گامی بسیار غیرمعمول (به نازنین زاغری) حمایت دیپلماتیک اعطا کند.

وزیر امور خارجه بریتانیا اضافه کرد: این به مثابه آن است که دولت بریتانیا به طور رسمی اعلام می‌کند که نحوه رفتار با او با تعهدات ایران بر اساس قوانین بین‌المللی منطبق نیست و این موضوع را به یک مسئله رسمی بین دولت‌های دو کشور تبدیل می‌کند.

به این ترتیب هر گونه آسیب یا صدمه‌ای که متوجه خانم زاغری شود، به مثابه آن است که ایران به بریتانیا آسیب وارد آورده است.

آقای هانت در ادامه اذعان کرد که «بعید است که این اقدام معجزه کند و یک‌شبه نتیجه‌ای در پی داشته باشد»، با این حال «این اقدام به تمامی جهانیان نشان خواهد داد که نازنین بی‌گناه است و بریتانیا وقتی با یکی از شهروندانش ناعادلانه رفتار می‌شود تنها نظاره‌گر نخواهد بود».

خبرگزاری فرانسه می‌گوید، بر اساس قانون بین الملل اعلام حمایت دیپلماتیک یک اقدام حقوقی نادر است و زمانی اعطای می‌شود که شهروند یک کشور در کشور دیگری حقوقش نادیده گرفته می‌شود و پرونده این شهروند به مناقشه بین دو دولت بدل می‌شود و حل‌ و‌ فصل این پرونده می‌تواند بر روابط دو کشور تاثیر بگذارد.

جرمی هانت می‌گوید که «رفتار غیر قابل قبول» با نازنین زاغری طی سه سال گذشته باعث شد که چنین تصمیمی اتخاذ کند.

وزیر خارجه بریتانیا گفته است: او از دارو و درمان پزشکی محروم بود، در حالی که به آن نیاز فوری داشت.

نازنین زاغری رتکلیف، کارمند بنیاد خیریه تامسون رویترز، روز ۱۵ فروردین ۱۳۹۵ هنگام خروج از ایران در فرودگاه توسط سپاه پاسداران بازداشت شد. خانم زاغری از سوی سپاه پاسداران به همکاری با موسسات مخالف جمهوری اسلامی و مشارکت در فعالیت‌های «براندازی نرم» متهم شد و دادگاه او را به پنج سال حبس محکوم کرد. اتهام‌هایی که او و وکیلش رد کرده‌اند.

حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در بریتانیا، در واکنش به تصمیم جرمی هانت در توئیترش نوشت: «تصمیم وزارت خارجه انگلیس به اعطای حمایت دیپلماتیک به خانم زاغری، مخالف حقوق بین‌الملل می‌باشد و فاقد آثار حقوقی و اجرایی است. حقوق بین‌الملل اعطای حمایت دیپلماتیک از سوی دولت‌ها را فقط نسبت به اتباع خود ممکن می‌داند. طبق قانون ایران، ایرانیان فارغ از محل اقامت، تابعیت خود را حفظ می‌کنند.»

جمهوری اسلامی تابعیت دوگانه را به رسمیت نمی‌شناسد.

منابع: خبرگزاری فرانسه، توییتر/ خ/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG