محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در مقالهای به شروط دوازده گانه مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، پاسخ داده و فهرستی از مطالبات تهران از واشینگتن را مطرح کرده است.
خبرگزاریهای ایران چهارشنبه ۳۰ خرداد متن فارسی و انگلیسی این مقاله را منتشر کردهاند.
به گزارش تسنیم، محمد جواد ظریف در بخشی از این مطلب نوشته است: «وزیر امور خارجه ایالات متحده در حالی برای مذاکره و تفاهم با جمهوری اسلامی ایران شرط تعیین میکند که جامعه بینالمللی نسبت به اصل امکان مذاکره و تفاهم با دولت کنونی ایالات متحده برای هر موضوعی تردید جدی دارد »
مایک پومپئو به دنبال خروج آمریکا از توافق هسته ای شش قدرت جهانی با ایران، برجام، در اول خرداد ماه سال جاری برای دستیابی به یک توافق جدید با ایران ۱۲ شرط تعیین کرد. آقای پومپئو گفت، آمریکا «شدیدترین تحریم های تاریخ را علیه ایران وضع خواهد کرد و اگر حکومت ایران رفتار خود را عوض نکند فشار تحریمها افزایش خواهد یافت».
وزیر امور خارجه ایران در واکنش نوشته است: «دولتی که برجام را که نتیجه صدها ساعت مذاکره دوجانبه و چندجانبه با حضور عالیترین مقامات ایالات متحده است و به وسیله شورای امنیت ملل متحد که آمریکا عضو دائم آن است در قطعنامهای به پیشنهاد خود آن دولت و تصویب تمامی اعضای شورای امنیت به یک تعهد بینالمللی طبق اصل ۲۵ منشور ملل متحد تبدیل شده است را زیرپا گذاشته، چگونه میتواند توقع داشته باشد که دوباره با آن دولت مذاکره شود؟»
محمد جواد ظریف با ارائه مطالبات پانزدهگانه ایران، از دولت آمریکا خواسته است به آنچه که اشتباهات گذشته واشینگتن خوانده، اذعان کند.
پایان دادن به بدعهدی در برجام و رفع خسارات های مربوط به نقض آن ، احترام به استقلال و حق حاکمیت ایران ، پایان دادن به آنچه که سیاست تجاوزکارانه اقتصادی علیه مردم ایران خوانده شده و نیز توقف حمایت واشینگتن از اسرائیل و وفای به عهد در مناسبات بین المللی از جمله خواسته هایی هستند که محمد جواد ظریف از طرف آمریکایی خود مطالبه کرده است.
در حالی محمد جواد ظریف از رویکرد دولت دونالد ترامپ در قبال ایران انتقاد کرده است که مایک پومپئو پیشتر گفته بود که هدف راهبرد جدید در قبال ایران تغییر رژیم نیست، بلکه تغییر رفتار رهبران این کشور است.
مایک پومپئو در توضیح خواسته های آمریکا از ایران گفته بود: «این ۱۲ موردی که من به صورت فهرست بیان کردم همه بسیار صریح و مشخص هستند. ما از رهبری ایران چیز زیادی نمیخواهیم. فقط میخواهیم که مانند رهبران عادی رفتار کنند. مردمتان را غارت نکنید؛ پول مردمتان را به خاطر این ماجراجوییها در سوریه، یمن، لبنان، عراق و غیره هدر ندهید.»
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین تاکید کرده بود: «از آنها خواستهایم تا گسترش تروریسم در سرتاسر جهان را متوقف کنند؛ در عراق گروههای شبهنظامی تشکیل ندهند؛ دلارها و شهروندان ایران – شهروندانی که دارند در سوریه کشته میشوند – را نفرستند. این، هم برای امنیت خاورمیانه بد است و هم برای ایران. ما میخواهیم شرایطی را ایجاد کنیم که ایران مثل یک کشور عادی رفتار کند.»
خواستههای دوازدهگانه وزیر خارجه آمریکا با استقبال شماری از متحدان آمریکا، از جمله دولتهای اسرائیل، امارات متحده عربی و بحرین روبهرو شد و شماری دیگر از متحدان آمریکا نیز انتقادها و یا تردیدهایی را در این خصوص مطرح کردند.
دونالد ترامپ روز ۱۸ اردیبهشت با تأکید بر اینکه برجام «نه آرامش آورد، نه صلح» و جمهوری اسلامی پس از برجام نیز به گسترش برنامه موشکهای بالیستیک و همچنین «حمایتش از تروریسم» ادامه داد، خروج ایالات متحده از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران را اعلام کرد.
اروپاییها که خواستار حفظ برجام هستند، در عین حال در انتقاد از برنامه موشکهای بالیستیک و «دخالتها» و «اقدامات بیثباتکننده» ایران در منطقه با ایالات متحده همراه شدهاند.