وزیر ارتباطات: دولت اجازه انتشار هر مطلبی در فضای مجازی را نمی‌دهد

محمدجواد آذری جهرمی: در حوزه امنیت ملی، نظام پیام رسان‌ها باید حتما داخلی شود

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اعلام کرد که دولت ایران اجازه نمی‌دهد تا «هر مطلبی در فضای مجازی منتشر شود».

وی که شنبه شب ۲۸ بهمن، در برنامه‌ای تلویزیونی سخن می گفت، افزود: «فضای مجازی در حال دگرگون کردن آینده حاکمیت‌های دنیاست».

محمدجواد آذری جهرمی همچنین با تاکید بر این موضوع که فعالیت نرم‌افزارهای پیام‌رسان برای دولت ایران، یک موضوع مرتبط با امنیت ملی است، اضافه کرد: «در حوزه امنیت ملی حتماً باید نظام پیام رسان‌ها، داخلی شود».

اشاره وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات به سرورهای شبکه‌های اجتماعی مانند تلگرام بود. در حال حاضر، به رغم اینکه اینترنت و شبکه‌های اجتماعی نظیر فیس‌بوک و توییتر در ایران فیلتر هستند، برخی از این شبکه‌ها مانند تلگرام، در دسترس همه قرار دارند.

سخنان این مقام دولتی در شرایطی ابراز شد که حسن روحانی،‌ رئیس جمهوری ایران، روز ۱۷ بهمن گفته بود: «شبکه‌های داخلی و خارجی و پیام‌رسان‌های مختلف باید حضور داشته باشند و مردم استفاده کنند».

دراین میان، مشخص نیست که سخنان وزیر ارتباطات به معنای تغییر دیدگاه دولت حسن روحانی در زمینه استفاده از پیام‌رسان‌های خارجی است یا خیر.

در این میان، امیر رشیدی، محقق امنیت و دسترسی به اینترنت در کمپین حقوق بشر در ایران، درباره سخنان محمدجواد آذری جهرمی به رادیو فردا می گوید: «در حوزه پیام‌رسان‌ها، از زمانی که دولت و مجموعه حاکمیت ایران از تلگرام قطع امید کرد، تلاش بیشتر شده است که مردم را به سمت استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی تشویق کنند. این روند در ابتدا با دادن تخفیف ۵۰ درصدی شروع شد و بعد به دادن وام بدون بهره به شرکت‌های سازنده پیام‌رسان هم رسید. اما عدم استفاده مردم از این سرویس‌ها باعث شکست این سیاست‌ها شده است».

آقای رشیدی با اشاره به اینکه عدم استفاده از این سرویس ها هم دو دلیل عمده دارد،‌می افزاید: «دلیل نخست، امنیت است زیرا تجربه تمام این سال‌ها نشان می‌دهد که نهادهای امنیتی قادر هستند به تمام محتوا و مکاتبات مردم بدون طی کردن روندهای شفاف فضایی دسترسی پیدا کنند و دوم، کیفیت این خدمات است که در مقایسه با نمونه‌های خارجی بسیار پایین‌تر است».

وی اشاره می‌کند: «ایران در عمل در تمام این سال‌ها در پی سیاست‌گذاری از جنس سیاست‌گذاری کشور چین است تا بتواند بر تمام مکاتبات آنلاین مردم نظارت کند تا در صورت لزوم آنها را سانسور و یا مورد پیگیری قضایی قرار دهد».

معترضان در جریان اعتراض‌های اخیر در بیش از ۱۰۰ شهر ایران، از تلگرام برای اطلاع‌رسانی درباره محل و زمان اعتراض‌ها استفاده کردند و پس از آن نیز دولت تلگرام را فیلتر کرد.

به گفته سازمان گزارشگران بدون مرز، ایران یکی از بسته‌ترین کشورهای جهان از نظر آزادی بیان است و در رده‌بندی این سازمان در کنار کشورهایی چون یمن، سومالی و عربستان سعودی قرار دارد.

خبرگزاری‌های ایران و منابع خبری/ب.ک