امام جمعه اهل سنت زاهدان با تاکید بر اینکه وضعیت این اقلیت مذهبی در دولت حسن روحانی «کوچک ترین» تغییری نکرده است، با بیان مثالهایی گفت که در برخی از ادارات سیستان و بلوچستان، تنها بین شش تا دوازده درصد کارمندان اهل سنت هستند.
مولوی عبدالحمید در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفت که حسن روحانی در دور دوم ریاست جمهوری خود درباره انتصاب مدیران اهل سنت «خيلی سست عمل كرد» و اهل سنت « پاسخي در خور اعتمادشان نگرفتند».
وی گفت که در مراسم افطار رئیس جمهور ایران به او گفته که «هيچ انتظاري برآورده نشده»، در سيستان و بلوچستان «كوچكترين تغييراتی صورت نگرفته» و در دیگر مناطق سنینشین نیز« تغييری صورت نگرفته است».
به گفته مولوی عبدالحمید، با وجود این که ۷۵ درصد مردم استان سیستان و بلوچستان اهل سنت هستند، در یک اداره از ۳۰۰ کارمند، ۱۸ نفر اهل سنت هستند یا در بعضی از ادارات از ۱۵۰ کارمند، تنها ۱۰ یا پنج کارمند اهل سنت هستند.
وی تاکید کرد که این تبعیض در رواج فقر و بیکاری تاثیرگذار است.
بر اساس سخنان مولوی عبدالحمید مشخص می شود که در این ادارات حدود ۶ تا ۱۲ درصد کارمندان اهل سنت هستند.
مولوی عبدالحمید شامگاه یکشنبه ۱۳ خرداد، درمراسم افطار حسن روحانی گفته بود که با گذشت ۴۰ سال از عمر انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، جامعه اهلسنت با مشکل جدی «تبعیض» مواجه است.
در دولت دوم حسن روحانی به خواسته نمایندگان و چهرههای شاخص اهل سنت برای انتصاب وزیر و استاندار اهل سنت توجهی نشد.
پس از آن حاصل داسه، فعال سیاسی کرد و نماینده سابق مجلس، بدون ذکر نام اعلام کرد که «برخی مراجع تقلید شیعه در تماس با حسن روحانی و برخی از رهبران اصلاحطلبان، خواستار معرفی نشدن وزیر اهل سنت شدهاند».
در دولت اول حسن روحانی، عماد حسینی از نمایندگان اهل سنت مجلس هشتم، به عنوان معاون وزیر نفت و صالح ادیبی به عنوان نخستین سفیر کرد اهل سنت در ویتنام و کامبوج منصوب شدند.
در دولت دوم آقای روحانی نیز سلیمان پاک سرشت، از کردهای اهل سنت ایران به عنوان رئیس سازمان فنی و حرفهای کشور منصوب شد.
ممانعت از سفر مولوی عبدالحمید به قطر و ترکیه
مولوی عبدالحمید در این مصاحبه محدودیتهای « مذهبی» در برخی از استانها مانند یزد و کرمان را از جمله مشکلات اهل سنت ذکر کرد.
وی گفت که اهل سنت در شهرهایی که در اقلیت هستند، برای انجام اعمال مذهبی خود مشکل دارند.
اهل سنت از داشتن نمازخانه در تهران و دیگر شهرها با اکثریت جمعیت شیعه محروم هستند و تعدادی از روحانیون شاخص اهل سنت نیز بارها از اعمال «محدودیتهای» نهادهای امنیتی برای خود خبر دادهاند.
در همین حال ﻣﺠﻤﻊ فقهی جمعی از علمای اهل سنت ایران در کردستان ۲۲ تیرماه ۹۶ به دلیل احضار و تهدید اعضای آن از سوی وزارت اطلاعات فعالیت خود را تعلیق کرد.
حسن امینی، مدیر مدرسه علوم دینی امام بخاری در سنندج، نیز اردیبهشتماه با اعلام اینکه وضعیت اهل سنت در دولت حسن روحانی «بدتر شده»، خبر داد که روحانیون اهل سنت اجازه سفر به شهرهای سنینشین را ندارند و وزارت اطلاعات مانع از سفر او به زاهدان شده است.
مولوی عبدالحمید که شناختهترین چهره اهل سنت در ایران است، پیش از این خبر داده بود که برای سفر به بیشتر استانهای ایران برای او محدودیت ایجاد شده است تا جایی که چندی پیش ۲۱ نماینده مجلس خواستار رفع محدودیت سفر مولوی عبدالحمید شده بودند.
وی در مصاحبه با روزنامه اعتماد نیز گفت که همچنان این محدودیت برای سفرهای داخلی برقرار است و در سفر خارجی نیز تنها میتواند برای حج عمره سفر کند.
مولوی عبدالحمید خبر داد که اخیرا با سفر او به قطر و ترکیه مخالفت شده است. وی اما اعلام نکرد که کدام نهاد با این سفرها مخالفت کرده.
وجود این محدودیتها در حالی است که رهبر جمهوری اسلامی شهریور پارسال در اقدامی بیسابقه، در پاسخ به نامه انتقادی مولوی عبدالحمید در مورد «تبعیض» نسبت به اهل سنت، نوشت که ارگانهای جمهوری اسلامی موظفند «بر اساس قانون اساسی» بین ایرانیان تبعیض روا ندارند.
با این حال مولوی عبدالحمید مدتی پس از انتشار این نامه اعلام کرد که از این دستور «هنوز نتیجۀ ملموسی بهدست نیامده است».
علاوه بر اهل سنت، پیروان ادیان زرتشتی، یهودی و مسیحی ایران به عنوان سه اقلیت دینی به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی، از داشتن سمتهای بالای دولتی محروم هستند.
بهائیان، دیگر گروه دینی اقلیت در ایران هستند که حتی از حقوقی مانند تحصیل در دانشگاه و داشتن شغلهای دولتی محرومند.