مقام تامین اجتماعی: فقر مطلق دو برابر شده و خشونت خانگی ۷۷ درصد افزایش یافته است

روزبه کردونی، رئیس موسسه دولتی پژوهش تامین اجتماعی ایران، گفته است در سال‌های اخیر جمعیت زیر خط فقر ایران دو برابر شده است و خشونت خانگی در کلا‌ن‌شهرها ۷۷ درصد افزایش یافته است.

او در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به پژوهشی که توسط این موسسه انجام شده است، گفته است که خط فقر مطلق در سال ۹۶، پانزده و نیم درصد بوده ولی در سال ۹۹ به ۳۰.۶ درصد رسیده است. به گفته این مقام دولتی، جمعیت «جمعیت زیر خط فقر مطلق در مناطق شهری ۳۱.۸ درصد است و در مناطق روستایی به ۵۴ درصد می‌رسد».

حسن روحانی، رئیس‌جمهور سابق ایران، سال ۹۶ وعده داده بود که تا سال ۱۴۰۰ فقر مطلق را به طور کامل ریشه‌کن کند.

بیشتر در این باره: وعده‌های هشت‌ساله‌ای که عملی نشد؛ فقر

بر اساس آمارهای وزارت کار، «خط فقر مطلق» در سال ۱۳۹۹ برای خانوار سه‌نفره ۲ میلیون و ۷۵۸ هزار تومان و برای خانوار چهار نفری ۳ میلیون و ۳۸۵ هزار تومان در نظر گرفته شده است.

البته این آمارها مربوط به «خط فقر مطلق» است. در برخی آمارهای نهادهای رسمی، خط فقر معمولی برای یک خانواده ۴ نفره در ایران حدود ۱۰ میلیون تومان فرض شده است.

تیرماه امسال بانک جهانی در گزارش خود درباره چشم انداز فقر و نابرابری در ایران اعلام کرد که رکود ادامه‌دار چند فصل اخیر و ظهور تورم بالا، تعداد قابل توجهی از جمعیت ایران را به سمت خط فقر سوق داده است، به گونه‌ای که از میزان مصرف سرانه در ایران به میزان قابل توجهی کاسته شده و در نتیجه فقر به شدت افزایش یافته است.

پیش از این مرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد، نیز گفته بود که در طول سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۸، خط فقر از ۹۵۰ هزار تومان در سال ۱۳۹۰ به ۱۰ میلیون تومان در سال ۱۳۹۹ رسیده و هزینه خانوار در طول این ۱۸ سال ۲۲ برابر شده است.

رئیس موسسه دولتی پژوهش تامین اجتماعی ایران، همچنین با اشاره به برخی گزارش‌های رسمی از افزایش چهار درصدی طلاق، افزایش ۷۷ درصدی خشونت خانگی در کلان شهرهای ایران در زمان شیوع ویروس کرونا و افزایش ۳۵ درصدی خودکشی با قرص برنج نسبت به سال قبل خبر داده است.

او تاکید کرده است که این آمارها مستند به گزارش‌های دولتی است و در صورت عدم توجه به آن، سونامی آثار اجتماعی کرونا و تشدید آسیب‌های اجتماعی در پیش است».

در سال‌های گذشته رهبر جمهوری اسلامی به وزارت کشور دستور پیگیری ویژه درباره آسیب‌های اجتماعی داد و طبق گزارش خبرگزاری ایرنا تا سال ۹۸، هشت جلسه در این زمینه با حضور علی خامنه‌ای برگزار شده است ولی تاکنون گزارشی از مصوبات یا پیامدهای این جلسات منتشر نشده است.