چهار جامعه‌شناس فشار نیروهای امنیتی بر سعید مدنی را محکوم کردند

چهار جامعه‌شناس روز دوشنبه ۲۰ دی با انتشار بیانیه‌ای نسبت به اقدام سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در ممنوع‌الخروجی سعید مدنی، جامعه‌شناس و پژوهشگر اجتماعی، اعتراض کردند.

مقصود فراست‌خواه، سعید معیدفر، حسن محدثی و احمد بخارایی در بیانیه خود تاکید کرده‌اند که ممانعت از خروج آقای مدنی از کشور با اصول نهم، بیستم، سی‌ام و سی و سوم قانون اساسی، ماده سیزدهم اعلامیه جهانی حقوق بشر و نیز بند دو ماده دوازدهم میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی مغایرت دارد.

سعید مدنی، جامعه‌شناس و پژوهشگر، روز هفتم دی ماه به دعوت دانشگاه ییل ایالات متحده برای گذراندن فرصتی مطالعاتی عازم این کشور بود، اما با ممانعت سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در فرودگاه نتوانست به این سفر برود و ممنوع الخروج شد.

او در نامه‌ای سرگشاده خطاب به رئیس قوه قضاییه ایران شرح داد که دقایقی قبل از پرواز در فرودگاه تحت بازجویی بوده و در نهایت مامور سازمان اطلاعات سپاه به وی گفته که ممنوع الخروج است.

این در حالی است که رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر بارها از ممنوع‌الخروجی‌ افراد در فرودگاه و پیش از پرواز انتقاد کرده بود.

بیشتر در این باره: سعید مدنی، جامعه‌شناس، توسط اطلاعات سپاه در فرودگاه ممنوع‌الخروج شد

غلامحسین محسنی اژه‌ای از جمله مهرماه گفته بود: «اول باید معلوم شود که کدام دستگاه‌ها اجازه دارند افراد را ممنوع‌الخروج کنند و چه کسانی و برای چه مدتی باید ممنوع‌الخروج شوند، و این‌که به مردم بدون هیچ توجیه قانونی اعلام نشود که ممنوع‌الخروج شده‌اند و در فرودگاه متوجه موضوع شوند خسارت‌بار است.»

سعید مدنی پژوهش‌های دامنه‌داری در حوزه جنبش‌های اجتماعی و همچنین آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد، خشونت علیه زنان، تن‌فروشی و کودک آزاری انجام داده است.

«جنبش‌های اجتماعی و دموکراتیزاسیون»، «خشونت علیه کودکان در ایران»، «درباره اعدام» و «اعتیاد در ایران» از جمله کتاب‌های این نویسنده است. اما با این حال طی سال‌های اخیر انتشار آثار او در کشور با موانعی مواجه بوده است.

چهار جامعه‌شناس نام‌برده در بیانیه خود با اشاره به این موانع گفته‌اند که «ما روند تضییقات و محدودیت‌های غیرقانونی اعمال‌شده در مورد انتشار آثار سعید مدنی از طریق مداخله نهادهای امنیتی، اطلاعاتی و توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را محکوم می‌کنیم و خواهان تعقیب متخلفین از قوانین مزبور هستیم».

این بیانیه در نهایت هشدار داده که چنین اقداماتی هم در تضاد با اصول حقوق و آزادی‌های فردی و مدنی است و هم تاثیراتی منفی بر روند تحول و توسعه دانشگاهی دارد و موجب افت انگیزش‌های علمی می‌شود.

سعید مدنی پیش از این چندین بار در سال‌های ۱۳۷۳، ۱۳۷۹، ۱۳۸۰ و ۱۳۹۰ به اتهام‌های سیاسی بازداشت و محکوم شده بود.

با استفاده از اطلاعیه جامعه‌شناسان و گزارش‌های رادیو فردا؛ س.ن