آخرین هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ معروف به ملکه آسمان روز چهارشنبه، ۱۶ آذرماه، از کارخانه تولید خود در شهر سیاتل، ایالت واشینگتن آمریکا، خارج شد.
با توقف تولید بوئینگ ۷۴۷ که آخرین فروند آن روز چهارشنبه از خط تولید بوئینگ در سیاتل خارج شد، هوانوردی جهان وارد فصل تازهای میشود.
آخرین بوئینگ ۷۴۷ با شماره ۱۵۷۴ ابتدای سال ۲۰۲۳ به شرکت باربری اطلس تحویل داده خواهد شد.
از این پس بوئینگ قصد دارد تمرکز بیشتری روی تولید هواپیماهای کوچکتر و کم مصرفتر انجام دهد.
کیم اسمیت، معاون شرکت بوئینگ، رسما اعلام کرد: «پس از ۵۰ سال رسما تولید بوئینگ ۷۴۷ متوقف میشود و این هواپیما به پایان کار خود رسیده است.»
بوئینگ ۷۴۷ یکی از نقاط عطف صنعت هوانوردی جهان به شمار میرفت، چرا که تولید این محصول، سفر آسان و ارزانتر هوایی را برای بسیاری از مردم ممکن کرد.
دلتا آخرین ایرلاین ایالات متحده بود که از ۷۴۷ برای پروازهای مسافری استفاده کرد. البته این هواپیما همچنان در خطوط هوایی بزرگ مانند لوفتهانزای آلمان پرواز خواهد کرد.
پس از بحران کرونا خطوط هوایی با بحرانی بیسابقه روبهرو شدند و همین عامل سبب شد تا هواپیماهای بسیار بزرگ دیگر برای این شرکتها صرفه اقتصادی نداشته باشند. این عامل سبب شد تا خطوط هوایی استفاده از هواپیماهای غولپیکری مانند ایرباس ۳۸۰ و بوئینگ ۷۴۷ را کنار بگذارند.
هزینه عملیاتی این هواپیماها زیاد است و مصرف سوخت آنها بالاست. این هواپیماها از چهار موتور توربوفن استفاده میکنند، در حالی که هواپیماهای جدید از دو موتور توربوفن استفاده میکنند و سعی شده با کوچک شدن هواپیما، مصرف سوخت و آلودگی هواپیماها کاهش پیدا کند.
هم اکنون بوئینگ یک برنامه برای توسعه هواپیماهای اقتصادی دارد.
رسانههای هوانوردی گزارش دادهاند بوئینگ قصد دارد مدل ۷۵۷ را که زمانی بزرگترین هواپیمای تکراهروی جهان بود، احیا کند. با احیای این مدل (احتمالاً با نام ۷۵۷ مکس) بوئینگ به رقابت با بخش زیادی از بازار ایرباس ۳۲۰ خواهد رفت.
۷۵۷ دو موتور داشت و ظرفیت آن ۲۸۰ مسافر بود و میتوانست تا ۹ هزار کیلومتر با یک بار سوختگیری پرواز کند.
بیشتر در این باره: هما؛ پرندهای با بالهای شکستهاحیای چنین هواپیمایی با مصرف سوخت کمتر و بُرد بیشتر میتواند برای بسیاری از خطوط هوایی که در حال پارک کردن هواپیماهای دوربرد پهنپیکر خود هستند، جذاب باشد.
این هواپیما، هم میتواند با یک بار سوختگیری بسیاری از مسیرهای دوربرد را پوشش دهد و هم به دلیل دو موتوره بودن و ظرفیت تعداد مسافر، صرفه اقتصادی بالایی هم خواهد داشت.
گذشته از ساخت این هواپیما، بوئینگ ۷۷۷ ایکس جایگزین مناسبی برای مسیرهای دوربرد با مصرف کمتر در شرکت بوئینگ است. این هواپیما دوربردترین و پیشرفتهترین هواپیمای کنونی مسافربری جهان است.
این هواپیما با یک بار سوختگیری میتواند نزدیک به ۱۷ هزار کیلومتر را با حدود چهارصد مسافر پرواز کند.
اولین مدل بوئینگ ۷۴۷ با نام سری ۱۰۰ که توسط فردی به نام جو ساتر طراحی شد انقلابی را در صنعت هوانوردی ایجاد کرد. با این هواپیما امکان سفر بیش از ۴۰۰ نفر برای سفرهای بینقارهای امکانپذیر شد و این عامل سبب شد تا قیمت بلیتهای هواپیما کاهش پیدا کند و سفر هوایی برای بسیاری از قشر متوسط در جهان امکانپذیر شود.
ایرانیان هم خاطرات زیادی از این مدل هواپیما دارند و این هواپیما سالهای سال ستون اصلی شرکت هما بود. ایرانایر با مدل خاص دوربرد ۷۴۷ با نام اسپی، طولانیترین سفر هوایی در زمان خود را بین تهران تا نیویوک انجام میداد.
بوئینگ ۷۴۷ اسپی دارای بدنهای کوتاهتر و دم عمودی بلندتر از مدلهای ۱۰۰ و ۲۰۰ بود و قابلیت حمل سوخت بیشتری را داشت.