واکنش آمریکا به اعدام رهنورد: رهبران جمهوری اسلامی از مردم ایران می‌ترسند

ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، اعلام کرد که صدور احکام سنگین و اکنون اولین اعدام در ملاء عام علیه معترضان برای «ارعاب مردم ایران» و «سرکوب مخالفان» است و نشان می‌دهد «واقعا رهبران ایران چه قدر از مردم خود می‌ترسند».

آقای پرایس روز دوشنبه، ۲۱ آذر، در نشست خبری هفتگی خود درباره اعدام مجیدرضا رهنورد، دومین معترض اعدام‌شده در جریان سرکوب اعتراضات سراسری در ایران، تاکید کرد که این معترض «پس از محاکمه‌ای ساختگی به سرعت اعدام شد».

بیشتر در این باره: جیک سالیوان با خانواده بازداشت‌شدگان اعتراضات اخیر ایران دیدار کرد

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به این که حکومت ایران «هزاران نفر را به دلیل شرکت در این اعتراضات بازداشت کرده» افزود: «بسیاری از آنان اکنون با احکام سختی مواجه هستند، از جمله مجازات اعدام و محاکمه‌های ساختگی که فاقد هرگونه روند قانونی است. ما این رفتار ظالمانه را به شدت محکوم می‌کنیم.»

قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز دوشنبه مجیدرضا رهنورد ۲۳ ساله را به اتهام زدن چاقو به دو نفر از نیروهای حکومتی در ملاء عام در مشهد به دار آویخت.

این اعدام کمتر از یک هفته پس از اعدام محسن شکاری، دیگر معترض بازداشت شده بود که خشم گسترده داخلی و بین‌المللی را به دنبال داشت.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد و همچنین اتحادیه اروپا در واکنش به دومین اعدام مربوط به سرکوب اعتراضات در ایران از جمهوری اسلامی خواسته‌اند که فورا اجرای مجازات اعدام را متوقف کند.

آمریکا از زمان آغاز موج جدید اعتراضات در ایران، از مردم ایران حمایت کرده و تحریم‌های جدیدی را علیه جمهوری اسلامی به دلیل سرکوب این اعتراضات وضع کرده است.

همچنین جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز دوشنبه ۲۱ آذر اعلام کرد که با اعضای خانواده دو تن از معترضان بازداشت‌شده در ایران دیدار کرده و دیدار با سومین خانواده نیز به زودی انجام می‌گیرد.

این مقام ارشد دولت آمریکا توضیح بیشتری درباره این ملاقات‌ها نداد و کاخ سفید نیز اعلام نکرده که آقای سالیوان با خانواده‌های کدام یک از بازداشت‌شدگان دیدار کرده است.

پیشتر این مقام ارشد کاخ سفید همچنین در توییتی در واکنش به اعدام محسن شکاری، ضمن ابراز همدردی با خانواده او تاکید کرده بود که «ما رژیم ایران را برای خشونت وحشیانه‌ای که علیه مردم خود روا می‌دارد، پاسخگو می‌کنیم».

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی بارها اعتراضات جاری در ایران را به کشورهای خارجی به ویژه آمریکا و اسرائیل نسبت داده، اما پیشتر مقام‌های واشینگتن تاکید کرده‌اند که جمهوری اسلامی «با مشکلاتی که اساسا خودش ساخته، مواجه است» و اعتراضات جاری در ایران اساسا به آمریکا یا هیچ عامل خارجی مربوط نیست.

بیشتر در این باره: دیدار کامالا هریس و بلینکن با کنشگران زن درباره اعتراضات ایران

تاکید بر سرکوب فرامرزی جمهوری اسلامی

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین در نشست خبری خود خطاب به رهبران جمهوری اسلامی تاکید کرد که واشینگتن و «مهم‌تر از آن، جهان ناظر» بر رفتار آنان است.

آقای پرایس بار دیگر به تحریم‌های آمریکا علیه عاملان سرکوب اعتراضات و قطع دسترسی مردم ایران به دنیای خارج اشاره کرد و گفت که آمریکا در هماهنگی با متحدان و شرکای خود در سراسر جهان تلاش برای مقابله با نقض حقوق بشر در ایران را ادامه خواهد داد.

او همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره لابی‌گری جمهوری اسلامی در آمریکا برای تاثیرگذاری بر سیاست خارجی واشینگتن درباره ایران گفت که بر اساس قوانین آمریکا عوامل خارجی باید ثبت شوند و وزارت دادگستری در این زمینه نظارت می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با این حال ابراز نگرانی کرد که توانایی جمهوری اسلامی برای سرکوب مخالفانش «فراتر از مرزهای» ایران است. او گفت: «ما آن را سرکوب فراملی می‌نامیم.»

آقای پرایس افزود: «ما تلاش‌های رژیم برای تعقیب منتقدانش در فراسوی مرزهای ایران از جمله در برخی موارد در آمریکا را مورد توجه قرار داده‌ایم. این البته برای ما بسیار نگران‌کننده است و آن را بسیار جدی می‌گیریم.»

بیشتر در این باره: تاکید ند پرایس بر تعهد آمریکا برای اخراج جمهوری اسلامی ایران از کمیسیون مقام زن