وزیر خارجه بلژیک که به سلطاننشین عمان سفر کرده روز جمعه، ۱۹ خرداد، در مصاحبهای تاکید کرد که دولت بروکسل به تلاش برای آزاد کردن دکتر احمدرضا جلالی از حبس و اعدام در ایران ادامه خواهد داد.
حاجا لحبیب در مسقط در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی بلژیک گفت درخواست کشورش برای آزادی آقای جلالی «سالها» مطرح بوده و اکنون کوشش برای این هدف در سطح جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در جریان است.
خانم لحبیب دو هفته پس از میانجیگری سلطان عمان بین بلژیک و جمهوری اسلامی ایران که به آزادی یک شهروند بلژیکی و سه شهروند اروپایی دیگر از زندان ایران منجر شد، به مسقط سفر کرده است.
به گفته وزیر خارجه بلژیک، شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، نیز آزادی آقای جلالی را درخواست کرده است.
حاجا لحبیب گفت ما خواهان عدم اجرای حکم اعدام دکتر جلالی شدهایم.
احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر مدیریت بحران، که برای دوره مطالعاتی و تدریس به سوئد رفته بود، بهار هفت سال پیش در سفری که بر اساس دعوت رسمی دانشگاههای ایران از او صورت گرفت، به تهران بازگشت و بازداشت شد.
بیشتر در این باره: اسدالله اسدی، محکوم به اقدام تروریستی، در پی توافق ایران و بلژیک با وساطت عمان، آزاد و وارد تهران شددادگاه انقلاب جمهوری اسلامی ایران آقای جلالی را به اتهام همکاری با موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل و انتقال اطلاعات به موساد که به کشتن مجید شهریاری و مسعود علیمحمدی، دو دانشمند هستهای ایران منجر شده، به اعدام محکوم کرد.
هنوز مدارکی برای اثبات این اتهامات منتشر نشده و ویدا مهراننیا، همسر آقای جلالی هم که در سوئد اقامت دارد، «اعترافات» بیان شده از سوی این پزشک را قویا تکذیب کرده و آن را نتیجه شکنجههای سخت در زندانهای ایران دانسته است.
دولت سوئد در پی صدور حکم اعدام برای این استاد مهمان دانشگاههای خود، زیر فشار افکار عمومی به آقای جلالی و خانواده او تابعیت سوئدی اعطا کرد.
به دنبال عملی شدن تبادل زندانی میان ایران و بلژیک با وساطت عمان که دو هفته پیش به آزادی اولیویه فانده کاستیل، یک شهروند بلژیکی محکوم شده به حبس دهها ساله از زندان ایران منجر شد، زمزمه احتمال تنظیم معامله تبادل زندانی میان ایران و سوئد نیز مطرح شده است.
بیشتر در این باره: سه اروپایی آزادشده در جریان توافق مبادلۀ زندانی با ایران به کشورشان بازگشتندجمهوری اسلامی تمایل دارد که حمید نوری، مقام دستگاه قضایی ایران را که در سوئد زندانی است، به ایران بازگرداند.
حمید نوری سه سال و نیم پیش در سفر به سوئد بازداشت و در جریان محاکمهای طولانی و علنی در این کشوراسکاندیناوی به اتهام «مشارکت در اعدام دستهجمعی زندانیان عقیدتی-سیاسی ایران» در دهه ۱۳۶۰ به حبس ابد محکوم شد.
بازداشت و محاکمه آقای نوری به عنوان اولین عضو قوه قضائیه ایران و دخیل در اعدام زندانیان دهه اول جمهوری اسلامی ایران، برای مخالفان حکومت تهران اهمیت زیادی داشت.
اما مخالفت گسترده ایرانیان بلژیک و دیگر نقاط جهان با تبادل زندانی میان ایران و بلژیک مؤثر نبود و دولت بروکسل زیر فشار افکار عمومی بلژیک که خواهان بازگرداندن سریع اولیویه فانده کاستیل بود، به تبادل اسدالله اسدی، دیپلمات محکوم شده ایرانی در بلژیک به اتهام دخالت در عملیات تروریستی در برابر رهایی امدادگر بلژیکی اقدام کرد.
یک هفته پس از بازگشت آقای فانده کاستیل به بلژیک، یک شهروند دانمارکی و دو شهروند اتریشی-ایرانی نیز که سالها در زندان جمهوری اسلامی بودند، از طریق عمان، به کشورهای خود برگردانده شدند.
همزمان با سفر جاری وزیر خارجه بلژیک به مسقط، وزارت خارجه عمان روز جمعه اعلام کرد که پیام کتبی پادشاه بلژیک را در خصوص «تقدیر» از کوششهای عمان برای آزادی شهروند بلژیکی دریافت کرده است.