سازمان ملل در گزارش تازهای میگوید از سال ۲۰۲۰، همهگیری کرونا به همراه جنگ اوکراین حدود ۱۶۵ میلیون نفر در جهان را به زیر خط فقر برده است.
پژوهش جدید سازمان ملل از کشورهای پیشرفته میخواهد که برای مقابله با فقر روزافزون در دیگر کشورها، بازپرداخت وامهای خود به این کشورها را به تعویق بیندازند.
این گزارش که روز پنجشنبه، ۲۲ تیرماه، منتشر شده، در ادامه تصریح میکند اگر کشورهای پیشرفته بازپرداخت وامهایی را که به کشورهای فقیر دادهاند به تعویق نیندازند، ۷۵ میلیون نفر دیگر به زیر خط فقر مطلق و ۹۰ میلیون نفر دیگر به زیر خط فقر سقوط خواهند کرد.
بر اساس معیارهای سازمان ملل، افرادی با درآمد روزانه زیر ۲.۱۵ دلار زیر خط فقر مطلق و با درآمد زیر ۳.۶۵ دلار زیر خط فقر هستند.
آکیم استینر، رئیس برنامه توسعه سازمان ملل، میگوید فقیرترین اقشار، بیشترین آسیب را میبینند و انتظار میرود درآمدهای آنها در سال جاری نیز کمتر از سطح دوران همهگیری کرونا باشد: «کشورهایی که طی سه سال گذشته در شبکههای ایمنی سرمایهگذاری کردند، از فقر قابل توجهی از مردم جلوگیری کردهاند. اما در کشورهای با بدهی بالا، درآمدهای ناکافی و رشد چشمگیر فقر وجود دارد که کشورهای وامدهنده میتوانند با تاخیر در دریافت بازپرداخت وامها، مانع از سقوط افراد بیشتری به زیر خط فقر شوند.»
بیشتر در این باره: هشدار درباره «فاجعه انسانی» در ایران: «۵۷ درصد مردم سوءتغذیه دارند»چهارشنبه هفته جاری نیز این نهاد وابسته به سازمان ملل گزارش داده بود که ۳.۳ میلیارد نفر، معادل نیمی از جمعیت جهان، در کشورهایی زندگی میکنند که هزینه پرداخت نرخ بهره بدهیهای خارجی آنها بیشتر از هزینه آموزش و بهداشت است.
این گزارش میافزاید هزینه سالانه خروج ۱۶۵ میلیون نفر جدیدی که زیر خط فقر رفتهاند، تنها ۱۴ میلیارد دلار، معادل ۹ هزارم درصد تولید ناخالص داخلی جهان است.
برنامه توسعه سازمان ملل در ادامه میافزاید اگر وضعیت فقر به همین منوال ادامه یابد، هزینههای مهاجرت در جهان به ۱۰۷ میلیارد دلار در سال اوج خواهد گرفت که بسیار بیشتر از هزینه کمک به جلوگیری از افزایش شمار فقرای جهان است.
فرو غلطیدن دهها میلیون نفر در گرداب فقر در حالی است که طی یک دهه گذشته تلاشهای زیادی برای کاهش افراد فقیر در جهان انجام شده و طبق پژوهش مشترک دانشگاه آکسفورد و برنامه توسعه سازمان ملل که یکشنبه هفته جاری منتشر شد، از سال ۲۰۲۰ حدود ۲۵ کشور موفق شدهاند شمار شهروندان فقیر خود را ۵۰ درصد کاهش دهند که در میان آنها هند، چین و بنگلادش بیشترین موفقیت را داشتهاند.
بیشتر در این باره: رکوردهای جدید شاخص فلاکت در ایران؛ آمارها چه میگویند؟این گزارش که مبنای مطالعه آن ۱۱۰ کشور بوده، میافزاید هنوز هم ۱.۱ میلیارد نفر، معادل ۱۸ درصد کل جمعیت، زیر خط فقر مطلق زندگی میکنند.
ایران در میان کشورهای مورد مطالعه نبوده، اما آخرین گزارشهای رسمی و اظهارات مقامات جمهوری اسلامی نشان میدهد تا سال ۱۴۰۰ شمار شهروندان زیر خط فقر کشور حدود ۲۵ تا ۳۰ میلیون نفر، معادل ۳۰ تا ۳۵ درصد جمعیت کشور بوده است.
هنوز گزارش رسمی از وضعیت کنونی فقر در کشور منتشر نشده، اما گزارشها حاکی است که امسال خط فقر برای هر خانوار به ۳۰ میلیون تومان در ماه رسیده است؛ در حالی که بر اساس مصوبه شورای کار، حداقل حقوق کارگران مجرد و بدون سابقه ۷.۳ میلیون تومان و برای کارگران با دو فرزند ۸.۵ میلیون تومان در نظر گرفته شده که فقط ۲۱ درصد بیشتر از سال گذشته است.
بدین ترتیب، یک خانوار با دو شاغل حداقلبگیر نیز کماکان در زیر خط فقر قرار دارد.