خبرگزاری رویترز از قول شش منبع آگاه گزارش داد که ولادیمیر پوتین تصمیم گرفته است در انتخابات ریاست جمهوری مارس ۲۰۲۴ نامزد شود. پیشبینی میشود که با پیروزی آقای پوتین در این انتخابات او تا سال ۲۰۳۰ زمام امور در روسیه را در دست خواهد داشت.
در پی شورش مسلحانه رئیس مزدوران واگنر در ماه ژوئن امسال، ولادیمیر پوتین تلاش کرده همزمان با کنترل کامل نیروهای واگنر موقعیت خود در نهادهای امنیتی، نیروهای مسلح و رأیدهندگان روس در خارج از مسکو و شهرهای بزرگ را تقویت کند.
در ماههای اخیر آقای پوتین به چند ناحیه دوردست سفر کرده و همزمان بودجه نظامی و امنیتی روسیه به شکل چشمگیری افزایش یافته است.
یک منبع مطلع به خبرگزاری رویترز گفت: «تصمیم اتخاذ شده و او (پوتین) در انتخابات شرکت خواهد کرد». یک منبع مطلع دیگر از برنامهریزیهای کرملین گفت مشاوران آقای پوتین در حال تدارک شرکت او در انتخابات هستند.
خبرگزاری رویترز خاطر نشان میکند که همه منابع به دلیل حساسیت موضوع نخواستند نامشان فاش شود.
بیشتر در این باره: کرملین بهدنبال نامزدهایی که پوتین در میان آنها جوان به نظر برسدیکی از منابع گفت در هفتههای آینده قرار است، گزارش روزنامه روسی کومرسانت که اولین بار خبر نامزدی آقای پوتین را منتشر کرد از سوی کرملین رسماً تأیید شود.
هر چند بسیاری از دیپلماتها و مقامات امنیتی غربی از مدتها پیش گفته بودند که ولادیمیر پوتین تصمیم دارد مادامالعمر در قدرت باقی بماند تاکنون شرکت او در انتخابات سال ۲۰۲۴ رسماً از سوی کرملین تأیید نشده است.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت آقای پوتین تاکنون در مورد این موضوع اظهار نظر نکرده است. او افزود: «کارزار انتخاباتی هنوز رسماً اعلام نشده است».
ولادیمیر پویتن، ۷۱ ساله، که در سال ۱۹۹۹ از سوی بوریس یلتسین به مقام ریاست جمهوری انتصاب شد، پس از جوزف استالین، طولانیترین رهبر روسیه در تاریخ معاصر است.
دیپلماتها میگویند هیچ نامزد دیگری که بتواند پیروزی آقای پوتین در رأیگیری را به چالش بکشد وجود ندارد. میزان حمایت افکار عمومی از آقای پوتین ۸۰ درصد است و علاوه بر این، او از حمایت و همکاری کامل نهادهای امنیتی و رسانههای دولتی و همسو با حکومت برخوردار است.
با این همه، آقای پوتین از دوران زمامداری میخائیل گورباچف در شرف فروپاشی اتحاد شوروی تاکنون با بزرگترین چالشها روبهرو است.
تهاجم نظامی به اوکراین شدیدترین بحران و رویاروئی در مناسبات مسکو با غرب از زمان بحران هستهای کوبا در سال ۱۹۶۲ را به وجود آورده و تحریمهای گسترده غرب علیه روسیه بزرگترین شوک خارجی به اقتصاد این کشور در دهههای اخیر است.
بیشتر در این باره: کرملین میخواهد پوتین با ۷۰ درصد آرا برنده انتخابات ۲۰۲۴ باشداز زمان شروع جنگ در اوکراین نرخ تورم در روسیه افزایش و ارزش روبل کاهش یافته است. همزمان، دولت روسیه ناگزیر شده است حدود یک سوم از بودجه خود در سال ۲۰۲۴ را به هزینههای نظامی اختصاص دهد.
کارشناسان معتقدند که بزرگترین تهدید در دوران طولانی زمامداری ولادیمیر پوتین شورش کوتاهمدت و نافرجام یوگنی پریگوژین، رئیس واگنر بود. پریگوژین دو ماه پس از شورش در سانحه هوایی کشته شد و ولادیمیر پوتین از طریق وزارت دفاع و گارد ملی روسیه کنترل متحدان خود بر باقیمانده نیروهای واگنر را افزایش داده است.
یکی از منابع مطلع به خبرگزاری رویترز گفت: «روسیه در حال حاضر با تمام قدرت غرب مواجه است و به همین دلیل یک تغییر بزرگ به مصلحت نیست».
برای برخی از روسها تهاجم نظامی به اوکراین ضعفهای روسیه پس از فروپاشی اتحاد شوروی را برجسته کرده است.
الکسی ناوالنی، منتقد سرشناس و زندانی کرملین، معتقد است که پوتین با ایجاد نظامی فاسد و انگلی به جای ثبات روسیه را به سمت هرج و مرج و آشوب خواهد کشاند.
اولگ اورلف، یکی از سرشناسترین مدافعان حقوق بشر در روسیه، چند ماه پیش به خبرگزاری رویترز گفت: «ما تمامیتخواهی کمونیستی را پشت سرگذاشتیم ولی به نوع دیگری از تمامیتخواهی بازگشتهایم».