از «زنان الله» تا «زنان بدون مردان»؛ گفت‌وگو با شیرین نشاط

شیرین نشاط در نمایشگاهی از آثارش در لس‌آنجلس، فوریه ۲۰۲۰

در برنامۀ دیگری از مجموعۀ «یک روایت» با شیرین نشاط، هنرمند عکاس و فیلمساز ایرانی مقیم نیویورک، به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

شیرین نشاط که زادۀ ۱۳۳۶ در قزوین است، سال ۱۳۵۴ برای ادامۀ تحصیل به آمریکا رفت و مدرک کارشناسی ارشد را از دانشگاه برکلی کالیفرنیا گرفت. خانم نشاط این دوران از درس و زندگی‌اش را به‌دلیل همزمانی با انقلاب ۱۳۵۷ روزهای تلخی می‌داند.

شیرین نشاط در سال ۱۹۹۰، پس از نزدیک به چهار دهه به ایران سفر کرد تا تغییراتی را که انقلاب ۵۷ در وضعیت زنان ایجاد کرده بود، با عکس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و تصاویر متفاوت به نمایش درآورد. او عکس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های زیادی از زنان ایران گرفت و در برخی از این تصاویر خود با نقش و نگارهایی بر دست و بدنش نمایشگاه‌هایی با عنوان «زنان الله» برگزار کرد.

آثاری از شیری نشاط در نمایشگاهی در یک موزۀ هنری در واشینگتن، مه ۲۰۱۵

شیرین نشاط، ده‌ها ویدئو و فیلم سینمایی هم در کارنامه‌اش دارد، ازجمله فیلم سینمایی «زنان بدون مردان» که دربارۀ حواشی کودتای ۲۸ مرداد است.او فیلمنامۀ این فیلم را براساس کتاب شهرنوش پارسی‌پور با همکاری همسرش شجاع آذری نوشت و کارگردانی کرد. این فیلم در سال ۲۰۰۹ جایزۀ تندیس نقره‌ای جشنوارۀ فیلم ونیز را به‌عنوان بهترین کارگردان به ارمغان آورد.

خانم نشاط ساختن این فیلم را پروژه‌ای دشوار توصیف می‌کند که شش سال برای ساخت آن تلاش کرد و صحنه‌های مربوط به ایران را در مراکش بازسازی و فیلمبرداری کرد.

همکاری با بهروز وثوقی و هنرمندان سرشناس ایرانی دیگر در فیلم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کوتاه و بلند، از دیگر نکات مطرح در این گفت‌وگوست که شیرین نشاط آن را از افتخارات خود می‌داند. در مجموع خانم نشاط خود را شاعری می‌داند که با عکس و فیلم شعر می‌سراید.

در این شماره از برنامۀ «یک روایت»، شیرین نشاط دربارۀ تجربه‌اش از سفر به ایران و همچنین فیلم «زنان بدون مردان» و برخی از تازه‌ترین فعالیت‌هایش می‌گوید.

Your browser doesn’t support HTML5

یک روایت؛ گفت‌وگو با شیرین نشاط

یک روایت

چرا عهدیه سه سال پیش از انقلاب ۵۷ از ایران رفت؟هوشنگ نهاوندی از «عشق» شاه به ایران و از نخست‌وزیر نشدن می‌گویدآرش حجازی: پس از قتل ندا آقاسلطان دیگر نه ناشر بودم، نه نویسنده و نه پزشک