انتقاد نماینده خامنه‌ای از «بازداشت زائران ایرانی» در عربستان

عبدالفتاح نواب، نماینده علی خامنه‌ای در امور حج و زیارت، به آنچه «دستگیری برخی از زائران ایرانی» در جریان مراسم مذهبی سالانه حج در عربستان سعودی خواند، اعتراض کرد.

او در یک جلسه در محل نمایندگی دفتر رهبر جمهوری اسلامی در مکه با حضور سفیر ایران در ریاض گفت: «برخی از اقدامات کشور میزبان (عربستان سعودی) در هیچ‌یک از موسم‌های حج گذشته سابقه نداشته است.»

نماینده خامنه‌ای به اخراج شش نفر از خاک عربستان سعودی اشاره کرد که مقامات ایران آنان را «اعضای گروه رسانه‌ای بعثه ایران» در مدینه نامیده‌اند.

او با اشاره به این که «برای نخستین‌بار در تاریخ حج‌گزاری» ۶ نفر از خادمان را برگرداندند، به «برخی دستگیری‌ها» اشاره کرد و توضیح داد: «زائران را بردند و در نزدیکی جده رها کردند و علت را هم اجرای دستورالعمل حج «بلا تصریح» (حج بدون ومجوز) عنوان کردند، در حالی‌که تمام این افراد تصریح داشتند و با ویزای حج به این کشور وارد شده‌اند.»

او گفت که یک ایرانی که همچنان در مدینه در بازداشت است و شرایط برای آزادی او «بسیار سخت است».

این مقام جمهوری اسلامی توضیحات بیشتری درباره این فرد بازداشت‌شده ارائه نکرد.

بیشتر در این باره: «گروه شش نفره رسانه‌ای» ایران پس از یک هفته بازداشت از عربستان اخراج شد

چند روز پیش، یک گروه شش نفره از ایران «بدون انجام اعمال حج» اخراج شدند.

خبرگزاری صداوسیما گفت این گروه «رسانه‌ای» شامل «شش خبرنگار و مستندساز»، «در حال ضبط تلاوت قرآن کریم در مسجدالنبی دستگیر و پس از چند ساعت بازجویی و بدون اعلام دلیل به بازداشتگاه پلیس مرکزی مدینه منتقل شدند.»

با آن‌که این گروه یک هفته در بازداشت بود، ولی رسانه‌های جمهوری اسلامی هیچ خبری در این زمینه منتشر نکرده بودند.

به گزارش صداوسیما، اخراج گروه رسانه‌ای بعثه ایران در حالی اتفاق افتاد که «پیگیری‌های» وزارت خارجه و نمایندگی ولی‌فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی و سفیر ایران در عربستان سعودی «برای آزادی این افراد در جریان بود.»

در گزارشی تصویری که صداوسیمای جمهوری اسلامی از این خبر پخش کرد، پیمان جبلی، رئیس این سازمان، نشان داده شد که در فرودگاه امام از افراد اخراج‌شده استقبال کرد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۷ فروردین‌ خواستار سیاسی‌کردن حج امسال از سوی زائران ایرانی در عربستان سعودی شد و گفت که از نظر او «حج امسال، حج برائت است.»

او در حالی این درخواست را در دیدار با کارگزاران حج بیان کرد که برگزاری تجمع‌های حکومتی جمهوری اسلامی ایران در عربستان سعودی در جریان مراسم حج، موسوم به «برائت از مشرکین»، طی دهه‌های گذشته همواره موجب تنش بین تهران و ریاض شده است.

جمهوری اسلامی در بیش از چهار دهه گذشته همواره با حکومت عربستان سعودی به‌دلیل رویکرد متفاوت دو کشور در قبال مسائل منطقه دچار اختلاف بوده‌اند.

روابط دو کشور در پی حمله حامیان تندروی جمهوری اسلامی ایران به سفارت و کنسولگری عربستان سعودی در تهران و مشهد، در ۱۲ دی‌ ۱۳۹۴ قطع شد. با این حال، دو کشور از اسفند ۱۴۰۱ با میانجی‌گری چین روابط خود را از سر گرفتند.

بیشتر در این باره: مراسم حج زیر سایهٔ جنگ در غزه و در گرمای بالای ۴۰ درجه آغاز شد