اسرائیل و مصر قرارداد ۱۵ میلیارد دلاری گازی امضا کردند

یکی از سکوهای گازی اسرائیل در دریایی مدیترانه که تحت کنترل یک گروه انرژی اسرائیلی-آمریکایی است.

شرکت «دِلِک انرژی» اسرائیل به همراه شریک آمریکایی خود شرکت «نوبل» روز دوشنبه ۳۰ بهمن ماه، قرارداد صادرات ۶۴ میلیارد متر مکعب گاز میادین دریایی «لِویاتان» و «تامِر» را با شرکت خصوصی «دولفینوس» مصر امضا کرد.

بر اساس گزارش رویترز این میزان از گاز به ارزش ۱۵ میلیارد دلار در یک دوره ۱۰ ساله تحویل مصر صادر خواهد شد.

آمارهای سایت رسمی شرکت «دِلِک» حاکی است که دو میدان یاد شده روی هم رفته بیش از ۹۲۳ میلیارد متر مکعب ذخایر گاز دارند.

خبرگزاری بلومبرگ نیز با پوشش خبری این قرارداد عظیم گازی، گزارش داده که اسرائیل قرارداد مشابهی را نیز دو سال پیش با اردن امضا کرده بود.

این قرارداد ۱۵ ساله بوده و ارزش آن ۱۰ میلیارد دلار بود و منبع گاز، میدان «لِویاتان» اسرائیل بود.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید که قرارداد امضا شده با مصر، اقتصاد و روابط منطقه‌ای دو کشور را تقویت خواهد کرد.

او گفت که «روز لذت بخشی است. میلیاردها دلار وارد خزانه کشور می‌شود که برای رفاه، بهداشت، آموزش و پرورش شهروندان اسرائیلی صرف خواهد شد».

یووال استاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل، نیز گفته است که این قرارداد، مهم‌ترین توافق میان دو کشور از زمان امضای پیمان صلح میان اسرائیل و مصر در سال ۱۹۷۹ است.

رویترز می‌نویسد که ارزش سهام شرکت دلک اسرائیل بعد از اعلام قرارداد یاد شده ۱۷ درصد افزایش یافته است.

هنوز معلوم نیست که تحویل گاز از این میادین دریایی از چه زمانی آغاز خواهد شد، اما بر اساس برنامه، قرار است میدان لِویاتان از سال آینده راه‌اندازی شود و رویترز می‌نویسد که تحویل گاز از میدان تامِر نیز احتمالاً از سال ۲۰۲۰ آغاز خواهد شد.

قرارداد عظیم گازی مصر با اسرائیل در حالی است که شرکت «اِنی» ایتالیا اخیراً میدان عظیم گازی «ظهر» مصر را راه‌اندازی کرد که در حال حاضر سالانه ۳.۵ میلیارد متر مکعب گاز در آن تولید می‌شود. این میدان قرار است از سال آینده سالانه نزدیک ۲۸ میلیارد متر مکعب گاز تولید کند.

در این میان، یک مقام مصری که نخواسته نامی از او برده شود، به رویترز گفته است که قرارداد خرید گاز از اسرائیل به معنی واردات گاز مصر نیست. به گفته این مقام مصری، شرکت‌های خصوصی می‌توانند گاز اسرائیل را بخرند و بعد از تبدیل آن به گاز مایع (ال ان جی)، دوباره صادر کنند.

با استفاده از گزارش‌های سایت رسمی شرکت دِلِک، خبرگزاری رویترز، و بلومبرگ؛ د.خ./م.ا.