سرمایهگذاری در حوزه انرژی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، در پنج سال آینده به حدود یک تریلیون دلار خواهد رسید.
به گزارش سازمان عربی سرمایهگذاری نفتی (APICORP)، حجم سرمایهگذاری در پروژههای مهم اجرایی و برنامهریزی شده به ۹۶۰ میلیارد دلار بالغ خواهد شد.
در مجموع، ۳۳۷ میلیارد دلار در پروژههای جاری سرمایهگذاری شده و ۶۲۲ میلیارد دلار نیز در پروژههای توسعهای در طی پنج سال آتی هزینه خواهد شد.
طبق این گزارش، بیشترین مقدار سرمایهگذاری درعربستان سعودی است و عراق و ایران در رتبههای بعدی قرار دارند، و اگرچه ایران در پی بازگرداندن سرمایهگذاران پس از رفع تحریمهاست، اما هنوز با چالشهایی در این زمینه روبهروست.
در مورد ایران، حجم سرمایهگذاری برنامهریزی شده ۱۰۳ میلیارد دلار است که بخش زیادی از آن در پروژههای نفت و گاز انجام خواهد شد و نشاندهنده این موضوع است که این کشور در تلاش برای تقویت صنعت نفت و گاز است.
پروژههای شاخص ایران، شامل طرح توسعه میدان گازی کیش به ارزش ۴.۵ میلیارد دلار، و پروژه خط لوله گازی ۸.۵ میلیارد دلاری است که در حال طراحی است و یکی از اهداف آن اتصال شبکه گاز ایران به اروپا از طریق ترکیه است.
در امارات متحده عربی، سرمایهگذاری برنامهریزی شده ۵۱ میلیارد دلار تخمین زده میشود، که از این میزان ۱۸ میلیارد دلار در مرحله اجرا قرار دارد. کنسرسیوم شرکت عملیاتهای نفت خشکی ابوظبی که بیش از نیمی از تولید نفت این کشور را عهده دار است سرمایهگذاری در بخش بالادستی را انجام میدهد.
میزان سرمایهگذاری اجرایی و برنامهریزی شده نسبت به پیشبینی سال گذشته که ۹۰۰ میلیارد دلار بود هفت درصد رشد نشان میدهد.
به گفته تحلیلگران صنعت نفت و گاز، کاهش بهای نفت از حدود ۵۶ دلار در هر بشکه در ابتدای ماه مارس به کمی بیش از ۵۰ دلار در حال حاضر احتمالاً باعث نخواهد شد تولیدکنندگان نفت در میزان سرمایهگذاری تجدید نظر کنند.
بر مبنای این گزارش، عربستان سعودی و ایران به ترتیب ۱۲۴ میلیارد دلار و ۱۰۳ میلیارد دلار در پروژههای انرژی خود سرمایهگذاری میکنند و در مجموع ۳۷ درصد کل سرمایهگذاری برنامهریزی شده در پنج سال آینده را به خود اختصاص میدهند. این امر نشاندهنده این موضوع است که هر دو کشور در پی تقویت بخش بالادستی صنعت نفت و گاز هستند.
عربستان سعودی برنامههای جامعی برای افزایش تولید گاز و تقویت نقش گاز در سبد انرژیاش تدوین کرده است. در حال حاضر، در داخل این کشور گاز فقط برای تولید برق و در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر آن، تعداد زیادی پروژه نیز در نظر گرفته شدهاند تا ظرفیت تولید برق را به مقدار قابل توجهی افزایش دهند. یکی ار این پروژهها، نیروگاه خورشیدی-سیکل ترکیبی با ظرفیت ۳.۶ گیگاوات است که با هزینه ۴ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۰ تکمیل خواهد شد.
عراق در نظر دارد ۵۲ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۱ در پروژههای انرژی خود سرمایهگذاری کند. پروژههای برنامهریزی شده در کویت حدود ۶۰ میلیارد دلار است که بیش از ۵۰ درصد آنها در بخش نفت است. مصر نیز در نظر دارد ۸۳ میلیارد دلار در بخش انرژی سرمایهگذاری کند که ۷۵ درصد آن مربوط به تولید برق است.
به طور کلی، بخش تولید برق با ۲۰۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری، بیشترین میزان سرمایهگذاریها را شامل میشود. بخشهای نفت و گاز نیز به ترتیب ۱۹۵ میلیارد دلار و ۱۵۹ میلیارد دلار جذب خواهند کرد. بقیه سرمایهگذاریها در بخش پتروشیمی انجام خواهد شد. پروژههای در دست مطالعه نیز بیشترین میزان سرمایهگذاری برنامهریزی شده را به میزان ۲۸۲ میلیارد دلار خواهند داشت.