هر چند گرمای شدید هوا و خشکسالی شدید در سال جاری کاهش سی درصدی تولید پسته در شهرستان انار در استان کرمان را به دنبال داشته است، با این حال رئیس انجمن پسته ایران امیدوار است، میزان صادرات پسته ایران امسال به ۱۵۰ هزار تن برسد.
بیشتر بخوانید:
به گفته محمد گرجی میزان تولید پسته در شهرستان انار در شرایط طبیعی حدود ۳۰ هزار تن است که در سال جاری به دلیل خشکیدگی محصول پسته تا هفت هزار تن از میزان تولید آن کاسته میشود.
حدود ۷۰ درصد پسته ایران در استان كرمان و مابقی در استانهای يزد، خراسان، فارس، سمنان و مرکزی و نیز سایر مناطق گرم ایران تولید میشود.
پیشتر محسن جلالپور رئیس انجمن پسته ایران میزان تولید پسته در کشور را در سال جاری ۲۰۰ هزار تن و میزان صادرات آن را ۱۵۰ هزار تن پیشبینی کرده بود.
به گفته وی این میزان صادرات پسته حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار برای کشور ارزآوری کشور خواهد شد.
گفتنی است، میزان محصول پسته ایران برای سال ۱۳۸۷ نیز ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تن پیشبینی شده بود که «بر اثر سرمازدگی زمستانه و بهاره» در سال گذشته تنها حدود ۹۰ هزار تن پسته در کشور برداشت شد که از این میزان ۷۰ هزار تن آن صادر شده است.
ایران از بزرگترین کشورهای تولید کننده پسته در جهان به شمار میآید و پسته در کنار فرش از مهمترین صادرات غیر نفتی کشور محسوب میشود.
این در حالی است که در سال گذشته و از جمله به دلیل کاهش شدید میزان تولید پسته در ایران، ایالات متحده آمریکا به عنوان بزرگترین رقیب ایران در تولید و صادرات پسته برای نخستین بار در زمینه میزان تولید از ایران پیشی گرفت.
میزان تولید پسته در ایالات متحده در دهه گذشته تا دو برابر افزایش یافت و در سال ۲۰۰۷ میزان تولید آمریکا به ۱۹۰ هزار تن رسید. بخش عمده پسته آمریکا در ایالت کالیفرنیا تولید میشود.
رضا صداقت عضو هيئت علمي اقتصاد كشاورزي موسسه تحقيقات پسته ایران یکی از مهمترین مشکلات تولید گنندگان پسته در ایران را در رقابت با تولیدکنندگان آمریکایی «پايين بودن میزان برداشت در هكتار یا بهرهوری» میداند.
وی در این باره به خبرگزاری ایلنا گفته است: «ما بايد با متوسط عملكردی در حدود ۷۵۰ تا ۸۰۰ كيلو پسته در هكتار با آمريكا كه دارای متوسط عملكرد سه هزار كيلو در هكتار است، رقابت كنيم».