محدودیت تازه گوگل برای دسترسی به مطالب روزنامه‌ها

شرکت گوگل روز سه‌شنبه اعلام کرد که از این پس به ناشران روزنامه‌ها اجازه خواهد داد که برای دسترسی به مطالب منتشر شده در وب‌سایت‌های آنها محدودیت ایجاد کنند.

تاکنون کاربران و مشترکان گوگل می‌توانستند از طریق این وب سایت جستجوگر به طور مجانی به بخش وسیعی از مطالب روزنامه‌ها دسترسی داشته باشند.

براساس محدودیت‌هایی که از این پس اعمال می‌شود، ناشران روزنامه‌ها به خوانندگان اجازه می‌دهند که هر روز فقط پنج مطلب از وب سایت خود را مشاهده کنند. این اقدام بخشی از کارزار ناشران رسانه‌های چاپی در مقابله با گسترش احاطه گوگل بر عرصه اطلاعات و رسانه‌هاست.

از نگاه منتقدان گوگل این شرکت با در اختیار گذاشتن مجانی و یا ارزان قیمت محصولات رسانه‌ای دیگران عملاً بخش اعظم درآمد حاصل از تبلیغات روی شبکه اینترنت را به جیب می‌زند.

طبق توافق اخیر بین گوگل و بخش عمده ناشران مطبوعات از این پس علاقه‌مندان برای مطالعه مطالب و اخبار روزنامه‌ها باید با ثبت نام حق اشتراک بپردازند.

به گفته یکی از مدیران شرکت گوگل، تاکنون تمام مراجعات کاربران به مطبوعات از طریق سایت جستجوگر گوگل مجانی بود ولی اکنون گوگل با تغییر روش کار این سایت به ناشران مطبوعات امکان خواهد داد که دسترسی علاقه‌مندان را در هر روز فقط به پنج مورد مراجعه محدود کنند.

به گفته مقامات شرکت گوگل، این سیستم جدید فقط شامل آن دسته از مطبوعات می‌شود که در حال حاضر برای مراجعه پرداخت حق اشتراک را طلب می‌کنند.

به اعتقاد کارشناسان امور رسانه‌ها، تصمیم جدید واکنشی است به نگرانی‌های صنعت مطبوعات که در سال‌های اخیر به شدت نگران گسترش دامنه نفوذ گوگل بوده و معتقدند که گوگل برای سودآوری بیشتر مطالب و محصولات اطلاعاتی و خبری آنها را به شکل ناعادلانه‌ای مورد استفاده قرار می‌دهد.

صاحبان مؤسسات بزرگ رسانه‌ای همیشه گوگل را متهم می‌کردند که با ارائه محصولات خبری و تحلیلی روزنامه‌ها به کاربران خود، از تولیدات رسانه‌ای دیگران برای جلب مشتری و درآمد تبلیغاتی خود سوءاستفاده می‌کند.

در شرایطی که روزنامه‌ها، حتی معتبرترین آنها، با مشکل کاهش تیراژ و در نتیجه کاهش درآمدهای تبلیغاتی روبه‌رو بوده‌اند دسترسی مجانی خوانندگان از طریق گوگل به مطالب آنها بر مشکل مطبوعات افزوده است.

در حالی که شبکه اینترنت به یکی از مهم‌ترین عرصه‌های جلب مشتری و درآمدهای تبلیغاتی بدل شده است روزنامه‌ها نیز می‌کوشند درآمد خود را از این محل افزایش دهند، تحمیل این توافق به شرکت گوگل را باید گامی در این راستا تلقی کرد.

نیوزکورپ یکی از شرکت‌های بزرگ و چند ملیتی که صاحب چندین روزنامه معتبر و پر فروش در بریتانیا و آمریکاست تابستان امسال اعلام کرد در طول سال مالی گذشته حدود ۳.۵ میلیارد دلار ضرر کرده است.

یکی از عوامل اصلی ضرردهی این گونه شرکت‌ها رقابت شدید در عرصه اینترنت است. به همین خاطر نیوزکورپ اخیراً اعلام کرد که از این پس برای دسترسی به نسخه اینترنتی روزنامه‌های خود حق اشتراک طلب خواهد کرد.