تازه‌ترین آمار پرداخت صدقات؛ سرانه هر ایرانی ۱۵ هزار ریال

«صدقه دادن هفتاد نوع بلا را دور می‌کند»، این جمله‌ای است که بر روی نزدیک به شش میلیون صندوق کوچک، بزرگ و متوسط کمیته امداد امام خمینی در سراسر ایران نقش بسته و ایرنیان را ترغیب می‌کند تا صدقه‌های خود را به این صندوق‌ها بیاندازند.

صدقه در اسلام و جامعه ایران یکی از روش‌های دیرین تعاون و همبستگی اجتماعی برای همیاری و دستگیری مردم از فقرا و محرومین است که بزرگان دین اسلام و مذهب تشیعه نیز در روایات و احادیث نسبت به انجام این عمل بسیار توصیه کرده‌اند.

براساس نتایج تحقیقی که واحد نظرسنجی مرکز مطالعات و تحقیقات رسانه‌ای موسسه همشهری در تهران انجام داده است، ۹۶ درصد از پاسخگویان به این نظرسنجی، صدقه می‌داده‌اند و فقط چهار درصد از پاسخگویان به این نظرسنجی به دلایل مختلفی صدقه پرداخت نمی‌کرده‌اند.



براساس نتایج این تحقیق، ۹۹ درصد از صدقه دهندگان حاضر در این نظرسنجی، پول صدقه می‌داده‌اند و از این تعداد نزدیک به ۶۰ درصد، صدقات خود را به صندوق‌های صدقات کمیته امداد امام خمینی می‌ریخته‌اند.

هم‌زمان با انتشار نتایج این نظرسنجی، کمیته امداد امام خمینی تازه‌ترین گزارش آماری عملکرد این نهاد حمایتی مربوط به سال ۸۷ را منتشر کرده است. براساس این گزارش، ایرانیان در سال ۸۷ در مجموع بیش از یکصد و دو میلیارد تومان صدقه پرداختند.

اگر جمعیت ایران درسال ۸۷ را تقریباً ۷۰ میلیون نفر در نظر بگیریم، هر ایرانی به طور متوسط در سال ۸۷ نزدیک به هزار و پانصد تومان صدقه پرداخته است و به ازای هر ۱۲ ایرانی در این سال یک صندوق صدقه وجود داشته است.

بر اساس گزارش عملکرد کمیته امداد امام خمینی در سال ۸۷، این نهاد حمایتی چهار میلیون و ۶۰۰ هزار مددجو را در آن سال تحت پوشش خود داشته است.

اما مددجویان کمیته امداد امام تنها محدود به مددجویان ایرانی نمی‌شود؛ کمیته امداد امام خمینی در هفت کشور خارجی نیز افرادی را تحت پوشش دارد، که براساس گزارش آماری سالانه کمیته امداد، این مددجویان در سال ۸۷ در حدود ۱۴۰ هزار نفر بوده‌اند.

بر اساس این گزارش، بیشترین مددجویان خارجی کمیته امداد تاجیک هستند و کمیته امداد نزدیک به ۳۴ هزار مددجو در کشور تاجیکستان را تحت پوشش دارد. کمیته امداد نزدیک به ۲۹ هزار مددجو را نیز در جمهوری آذربایجان تحت پوشش خود گرفته است.

دیگر مددجویان خارجی کمیته امداد، مددجویانی از کشورهای عراق، افغانستان، سوریه، لبنان و جزایر کومور هستند.

اما گزارش عملکرد کمیته امداد امام خمینی در سال ۸۷، نکات جالب دیگری نیز دارد، مثلاً اینکه طبق آخرین برآوردهای کمیته امداد امام خمینی، متوسط درآمد سالانه از هر صندوق بزرگ ۱۸۳ هزار تومان، هر صندوق متوسط ۱۰۲ هزار تومان بوده و به طور متوسط هر صندوق کوچک نصب شده درآمدی معادل ۱۰ هزار تومان برای کمیته امداد امام خمینی به همراه داشته است.

در بین استان‌های مختلف کشور نیز، استان کرمان با پرداخت سه هزار و ۲۰۰ تومان، سمنان و قم با دو هزار و ۴۰۰ تومان و یزد با دو هزار و ۳۰۰ تومان رتبه‌های اول تا سوم را در سرانه سالانه پرداخت صدقه به خود اختصاص داده‌اند. اما بیشترین درآمد از محل صندوق‌های صدقات مربوط به تهرانی‌ها بوده است.

از طرف دیگر، استان سیستان و بلوچستانی‌ با پرداخت ۳۰۰ تومان، استان کردستان با ۴۰۰ تومان و استان آذربایجان غربی با ۷۰۰ تومان کمترین سرانه سالانه پرداخت صدقه را به خود اختصاص داده‌اند.

اعداد و ارقام مربوط به صندوق‌های صدقات در حالی منتشر شده که صدقات جمع شده در این صندوق‌ها فقط ۳۰ درصد از کل درآمدهای کمیته امداد امام خمینی را در بر می‌گیرد.