انتقاد از «عملکرد غیرقانونی» در احضار فعالان کارگری

گزارش‌ها از ایران حاکی از احضار سه تن از رهبران سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه به ستاد خبری وزارت اطلاعات شهر شوش است. در سالیان اخیر، برخوردهای امنیتی و قضایی با فعالان کارگر در ایران که در جهت تحقق خواسته‌های صنفی کارگران تلاش می‌کنند، شدت گرفته است.
محمد اولیایی‌فرد، وکیل مدافع علی نجاتی، فریدون نیکوفرد و رضا رخشان با تأیید احضار موکلانش می‌گوید: «چند روز پیش موکلین من آقای علی نجاتی، رضا رخشان و فریدون نیکوفرد به من اطلاع دادند که احضار شدند به طور تلفنی به اداره اطلاعات شهرستان شوش دانیال. و من خدمتشان عرض کردم که تأمل کنید ببینید که آیا مجدداً با شما تماس گرفته می‌شود یا نه؛ ضمن اینکه سعی کنید آنها را وادار کنید به اینکه قانونمند باشند. احضار تلفنی در قانون معنی ندارد و سعی کنید که اگر احضاری است به وسیله احضارنامه باشد.»

این سه فعال کارگری در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه به ستاد خبری اطلاعات شهر شوش مراجعه کردند و به مدت چند ساعت مورد بازجویی قرار گرفته‌اند.

آقای اولیایی‌فرد، وکیل مدافع این سه عضو هیئت مدیره سندیکای شرکت نیشکر هفت تپه درباره هدف از این اقدام با اشاره به اینکه از موکلانش درباره ارتباطشان با سایر تشکل‌های صنفی و نیز سازمان‌های سیاسی بازجویی شده است، می‌گوید: «استنباطم این است که به هرطریقی، اطلاعات شوش و نهادهای امنیتی می‌خواهند بر موکلین فشار بیاورند و آنها را با اخراج‌ها و احضارهای متوالی و پرونده‌سازی‌های متداول تحت فشار قرار بدهند تا سندیکا بر اثر این فشارها منحل شود. به هر ترتیب موکلین رفتند، بازجویی پس دادند و گفتند با هیچ شخص حقیقی یا حقوقی در ارتباط نبودند و هرگونه اتهاماتی در آینده اگر نصیب موکلین من بشود، واهی است و من در همینجا تکذیب می‌کنم.»

وکیل مدافع فعالان کارگری شرکت نیشکر هفته تپه همچنین از آنچه «قانونمند عمل نکردن» ستاد خبری وزارت اطلاعات در شهر شوش خواند، انتقاد کرد.

آقای اولیایی‌فرد در این زمینه می‌گوید: «احضارها به صورت تلفنی به خود موکل، به خانواده موکل، به اقوام موکل، به محل کار موکل انجام می‌شد. این تلفن‌ها موجب سلب آرامش و موجب تشویش حالات روحی و روانی اینها می‌شود. بر خانواده، همسر و فرزندان این خانوده اثر سوء می‌گذارد. بنابراین باید این مقامات حداقل امور قانونی را رعایت کنند. اگر می‌خواهند احضار کنند، از طریق قانون احضار کنند. اینها را بخواهند و اینها هم می‌روند جواب می‌دهند. اصلاً بیم متواری شدن یا خوف تبانی و بیم برطرف کردن آثاری وجود ندارد که تلفنی بخواهند اینها را احضار کنند، سریعاً مراجعه کنند. به همین دلیل اگر بخواهد به این روال پیش برود، در آینده اقدامات قانونی خواهیم کرد که حداقل مراجع امنیتی قانونمند عمل کنند و به این صورت تحت فشار قرار ندهند.»

احضار آقایان نجاتی، نیکوفرد و رخشان، سه عضو هیئت مدیره شرکت نیشکر هفت تپه در حالی صورت گرفته است که آنان و چند تن دیگر از رهبران این تشکل مستقل کارگری در انتظار اعلام حکم دادگاه تجدیدنظر در خصوص اتهامات امنیتی وارد آمده در سال گذشته هستند.

در این میان آقایان نجاتی و رخشان، سه شنبه گذشته به اتهامهایی مانند اقدام علیه نظام از طریق مصاحبه با رسانه‌های بیگانه، ارتباط با افراد معاند نظام، تشکیل سندیکای غیرقانونی و تحریک کارگران علیه سران نظام محاکمه شدند.

در روزهای گذشته و در جریان محاکمه گروهی از بازداشت‌شدگان حوادث پس از انتخابات ۲۲ خرداد، دادستانی عمومی و انقلاب تهران تشکل‌های کارگری را متهم کرد که یکی از ابزار اجرایی دشمن برای برپایی کودتای مخملین در ایران هستند.

رهبران سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه همچنین در پائیز سال ۱۳۸۶ و پیش از فعالیت مجدد این تشکل کارگری پس از حدود ۲۵ سال توسط نیروهای امنیتی بازداشت و چندماه زندانی شده بودند.

بازداشت آنان پس از اعتصاب‌های گسترده هزاران کارگر نیشکر هفت تپه انجام گرفت که در اعتراض به پرداخت نشدن دستمزد معوقه‌شان و نیز در مخالفت با تلاش مدیریت این واحد تولیدی برای تعطیلی آن انجام شده بود. در این میان برخی از گزارش‌ها که هنوز از سوی منابع رسمی تایید نشده است، حاکی از بازداشت حدود ۲۰ فعال اجتماعی و کارگری در شهر قزوین است.

این گزارش‌ها در حالی عنوان شده‌اند که خبرگزاری فارس روز سه‌شنبه به نقل از بازپرس شعبه اول دادسرای عمومی و انقلاب قزوین از بازداشت اعضای یک باند ضد امنیتی در این شهر خبر داد. در سالیان اخیر، فعالان اجتماعی از جمله فعالان کارگری به اتهام‌های سیاسی و امنیتی بازداشت و یا محاکمه شده‌اند.

برخورد دولت با فعالان و تشکل‌های کارگری در ایران و همچنین تلاش برای جلوگیری از برپایی اعتراض‌های صنفی کارگران به مشکلات روزافزون اقتصادی مانند پرداخت نشدن دستمزدها و اخراج بی‌رویه کارگران، انتقادهای گسترده تشکل‌های کارگری در ایران و اتحادیه‌های کارگری در جهان را به دنبال داشته است.