از هر ۱۳۳ نفر، یک ایرانی از ورود به گرجستان منع شده است

شماری از گردشگران ایرانی در قلعه ناریکالا در تفلیس

افزایش شمار ایرانیانی که از ورود آنها به گرجستان جلوگیری شده، واکنش مراجع دیپلماتیک ایران را در پی داشته است. ایران می‌گوید در هفته‌های اخیر از ورود ۲۰۰ شهروند ایرانی به گرجستان ممانعت شده، و آمار مقام‌های مرزی گرجستان حاکی از ممانعت از ورود نزدیک به دو هزار ایرانی در ۱۰ ماه نخست سال جاری میلادی است.

مقایسه این آمار با تعداد ۲۶۲ هزار گردشگر ایرانی که در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۱۸ به گرجستان سفر کرده‌اند، نشان می‌دهد که از هر ۱۳۳ مسافر ایرانی، از ورود یک نفر به گرجستان جلوگیری شده است.

دفتر نمایندگی ایران در تفلیس می‌گوید در حال پیگیری موضوع ممانعت از ورود برخی شهروندان ایرانی از مسیرهای دیپلماتیک است و بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است که ایران از گرجستان به خاطر دیپورت ایرانی‌ها گلایه‌مند است.

این واکنش‌ها همزمان شده با انتشار گزارشی در خبرگزاری فارس که روز یکشنبه ۱۱ آذرماه، حکایت از آن داشت که دو روز قبل از آن، از ورود ۱۸ شهروند ایرانی که با پرواز قشم‌ایر به تفلیس رفته بودند، جلوگیری شده است.

ایرانی‌ها برای ورود به گرجستان نیاز به ویزا ندارند، و همین امر این کشور را یکی از مقاصد مهم گردشگری تبدیل کرده است. اما آن طور که خبرگزاری فارس به نقل از شاهدان عینی نوشته، «افسران پلیس [گرجستان]، در صف ورود به فرودگاه، برخی از افراد را به صورت تصادفی انتخاب و گذرنامه آنها را گرفته و این افراد را به اتاق‌های بازجویی می‌بردند و بعد از سؤال و جواب و بدون اینکه به مدارک همراه شخص نگاهی بیندازند، به او اطلاع می‌دادند که نمی‌تواند وارد شود و باید به ایران بازگردد».

یکی از کسانی که روز جمعه گذشته نتوانسته وارد تفلیس شود، یکی از هنرمندان موسیقی زیرزمینی در ایران است، که با نام هنری «آهو» فعالیت می‌کند. کلوب موسیقی «متکاورزه» که میزبان این فرد بوده، تصویر مدرکی را که مرتبط با ممانعت از ورود او به تفلیس است، منتشر کرده است. در این مدرک آمده که فرد «اطلاعات در زمینه سفر و یا مدارک لازم را ارائه نداده و یا مدارک اشتباه ارائه داده است».

دیگر موضوعی که درباره ورود مسافران ایرانی مورد توجه خبرگزاری فارس قرار گرفته، اقدام به بازرسی بدنی مسافران زن ایرانی در آنچه بالاترین سطح توصیف شده است که فارس می گوید این تفتیش به «بهانه واهی همراه داشتن مواد مخدر» انجام می‌شود.

این در حالی است که در ماه‌های گذشته گزارش‌های متعددی از بازداشت ایرانی‌های مقیم گرجستان در ارتباط با قاچاق مواد مخدر منتشر شده بود و در تازه‌ترین مورد، نهم آذر، وزارت کشور گرجستان از بازداشت شش ایرانی در فرودگاه تفلیس خبر داده که بنا بر این بیانیه از آنها یک کیلو و نیم ماده مخدر هروئین کشف شده است.

روز دوشنبه سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که طبق اخبار رسیده حدود ۲۰۰ نفر ایرانی در هفته‌های اخیر از مرزهای هوایی و زمینی دیپورت شده‌اند.

او بدون اشاره به بازه زمانی این میزان ممنوعیت از ورود، اشاره کرد که شماری از دیپورت‌شدگان کسر مدرک داشته، شماری هم با وجود مدارک لازم اجازه ورود پیدا نکرده‌اند.

بهرام قاسمی در این زمینه توصیه کرد که شهروندان ایرانی «فریب برخی آژانس‌هایی که صلاحیت لازم را ندارند، نخورند.»

او در عین حال گفت که «در این میان گزارش‌هایی را دریافت کرده‌ایم که افرادی علی‌رغم داشتن مدارک، مواد مخدر به همراه داشته‌اند که این موضوع نیز در حال پیگیری است و سفارت ما وظیفه دارد که پیگیری‌های لازم در مورد این موضوعات انجام دهد.»

تعداد ایرانیانی که در ۱۰ ماه نخست سال جاری میلادی به گرجستان سفر کرده‌اند، ۲۶۲ هزار نفر اعلام شده، که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته میلادی رشدی ۲.۵ درصدی داشته است. در عین حال آمار مرکز ملی گردشگری گرجستان، نشان می‌دهد تعداد ایرانیانی که در سال ۲۰۱۷ به این کشور سفر کرده‌اند با رشدی ۱۱۷ درصدی به نسبت سال ۲۰۱۶ میلادی، نزدیک به ۲۸۳ هزار نفر بوده است.

مقام‌های مرزی گرجستان، دلایل اعطای اجازه ورود به این کشور یا ممانعت از آن را اعلام نمی‌کنند و درباره آن نیز اظهار نظر نمی‌کنند. اما در آماری که مسئولان مرزی گرجستان، در اختیار رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گذاشته‌اند، آمده که ممانعت از ورود تنها مختص شهروندان ایرانی نیست.

بنا بر این آمار از آغاز سال جاری میلادی، از ورود ۱۲ هزار و ۵۱۳ نفر به گرجستان ممانعت شده و در صدر این فهرست مسافران ایرانی هستند که از ورود هزار و ۹۴۹ تن از آنها جلوگیری شده است.

پس از ایران شهروندان هند، که تعداد زیادی از آنها برای تحصیل یا کار به گرجستان می روند، با یک هزار و ۴۱۰ مورد، بیشترین آمار ممانعت از ورود را دارند. روسیه با ۸۳۶ نفر، سوریه با ۷۴۲ نفر و پاکستان با ۶۵۸ نفر در رده‌های بعدی قرار دارند.