معاون وزیر نیروی ایران با بیان اینکه قیمت برق در ایران ارزانترین قیمت انرژی در دنیاست، گفته است که هزینه برق کمتر از یک درصد از سبد مصرفی خانوارها در ایران است در حالی که در دنیا این مقدار حدود چهار درصد است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، هوشنگ فلاحتیان گفته است که اکنون قیمت برق به ازای هر کیلو وات ۶۶ تومان است در حالی که قیمت تمام شده در سال ۹۶ آن بدون احتساب قیمت سوخت ۱۱۰ تومان است.
رقم ۶۶ تومان البته مربوط به خانوارهایی است که ماهانه کمتر از ۲۰۰ کیلووات برق مصرف میکنند و کسانی که برق بیشتری مصرف میکنند، به صورت پلکانی قیمت بالاتری را پرداخت میکنند.
به گفته آقای فلاحتیان در حال حاضر ۵۱ درصد مردم پول برق مصرفیشان زیر ۸ هزار تومان است و ۱۷ درصد دیگر زیر ۱۵ هزار تومان است. او با تکیه بر این آمار یادآور شده که ۶۷ درصد مردم ایران قبضهای زیر ۱۵ هزار تومان میپردازند و این مقدار کمتر از یک درصد از سبد مصرفی خانوارهاست در حالی که در دنیا این مقدار حدود چهار درصد است.
قیمت ۶۶ تومان برای برق در ایران معادل ۱.۷ سنت برای هر کیلووات ساعت است. این در حالی است که قیمت برق در کشورهای حاشیه خلیج فارس پنج برابر ایران است.
بر اساس آمارهای رسمی اتحادیه اروپا، این رقم در بخش خانگی کشورهای اروپایی به طور متوسط بالای ۲۰ سنت است. ایران برق خود به پاکستان و عراق را نیز با قیمت حدود ۱۰ سنت میفروشد، و قیمت برق در جمهوری آذربایجان و ترکیه نیز به ترتیب بیش از ۳.۵ سنت و ۱۲ سنت است.
ایران پیش از این قیمت برق را چندین بار افزایش داده است. در ابتدای سال جاری نیز پیشنهاداتی برای افزایش ۲۰ درصدی قیمت برق در سال جاری ارائه شده بود، اما در حال حاضر و برای سال جاری، دولت گفته است که افزایش قیمت نخواهد داشت.
یارانه های دولتی برای سوخت در ایران بسیار چشمگیر است و بنا بر آمارهای آژانس بینالمللی انرژی، ایران بالاترین میزان ارائه یارانه سوختی در دنیا را دارد.
بر اساس این آمارها، ایران در سال ۲۰۱۵ حدود ۱۸ میلیارد دلار یارانه گاز، بیش از ۱۳.۵ میلیارد دلار یارانه برق و حدود ۲۰ میلیارد دلار یارانه مواد نفتی را تقبل کرده است.
عربستان، روسیه، ونزوئلا، چین و هند در ردیفهای بعدی بزرگترین ارائهدهندگان یارانه هستند. اما، برای نمونه چین با بیش از ۱۷ برابر جمعیت ایران، تنها یک سوم جمهوری اسلامی برای یارانههای سوختی هزینه مصرف میکند.
بر اساس آمارهای رسمی وزارت نیزو، ایران در پنج ماه ابتدایی سال حدود ۱۴۲ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده که ۴ میلیارد کیلووات آن صادر شده است.
تولید و صادرات برق ایران در این مدت به ترتیب ۷.۵ درصد و ۳۴ درصد نسبت به دور مشابه سال گذشته افزایش یافته است، اما واردات برق ایران بدون تغییر نسبت به سال گذشته، در محدوده دو میلیارد کیلووات ساعت ثابت مانده است.