یک نماینده مجلس در بازدید از مناطق زلزلهزده در غرب ایران، از نبود مدیریت واحد در مقابله با بحران در ایران انتقاد کرده و گفته است که «ستاد مدیریت بحران کشور بحرانی شده و موضوع رسیدگی به زلزلهزدگان از دست آن خارج شده است».
امیر خجسته، نماینده همدان در مجلس شورای اسلامی، روز جمعه ۲۶ آبان، به خبرگزاری فارس گفته است که «دستگاههای رسیدگی به آسیبدیدگان حوادث در زمان بحران زیاد هستند و همین موضوع باعث شده که هر دستگاه مجزا و برای خود عمل کند که این نوع ساختار باید اصلاح شود».
این نماینده مجلس تأکید کرده که «باید بر ستاد بحران یک مدیریت واحد حاکم شود تا از تشتت و ورود افراد و دستگاههای مختلف در زمان حادثه جلوگیری شود».
سازمان مدیریت بحران در ایران، نهادی دولتی است که زیر نظر وزارت کشور فعالیت میکند اما «کارگروههای تخصصی» زیر مجموعه آن، هر کدام زیر نظر یکی از وزارتخانهها یا نهادهای اجرایی فعالیت میکنند.
این سازمان در خرداد سال ۸۷ آغاز به کار کرد و در آن زمان قرار شد پس از یک دوره آزمایشی پنج ساله کارایی و اثربخشی آن مورد بررسی قرار گیرد اما نتایج این بررسی در سال ۹۲ حاکی از «ضعف مالی، مدیریتی، اطلاعاتی و ارتباطی در این سازمان بود» که منجر به «نیمهکار ماندن اغلب طرحها، پروژهها، دستورالعملها و دورههای آموزشی آن در دوره پنج ساله آزمایشی شده بود.
اما اکنون نماینده همدان تأکید کرده که «واحد نبودن مدیریت بحران باید اصلاح شود» و وعده داده است که این موضوع در قانون در نظر گرفته خواهد شد.
روز پنجشنبه همزمان با انتشار گزارشها درباره بینظمی در توزیع اقلام ضروری میان زلزلهزدگان، یک نماینده مجلس اعلام کرده بود که مدیریت بحران و کیفیت خدماترسانی به زلزله زدگان در ۱۴ سال گذشته و از زلزله بم تاکنون «رشد نداشته است».
عباس گودرزی با اشاره به موارد زلزله در سالهای گذشته گفته بود که تجربه مردم در نحوه مواجهه با حوادث بیشتر شده و اسکان اضطراری و مدیریت اولیه در کرمانشاه «عمدتاً توسط خود مردم صورت گرفته است».
او در عین حال انتقاد کرده بود که «توزیع امکانات با برنامه و هماهنگ انجام نشده» و درباره توزیع چادر و پتو «مشکلات جدی» وجود داشته است.
اما با وجود این گزارشها رئیس هلال احمر ایران روز جمعه از پایان عملیات اسکان اضطراری زلزلهزدگان خبر داد و اعلام کرد که از روز دوشنبه هفته آینده بستههای غذایی یک ماهه دراین مناطق توزیع خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا علی اصغر پیوندی، روز جمعه ۲۶ آبان، گفت که «تقریباً اسکان اضطراری به صورت صددرصدی» انجام شده و تنها ممکن است در برخی از مناطق نیاز به اسکان وجود داشته باشد.
او اعلام کرد که ۵۵ هزار چادر در شهرها و روستاهای استان کرمانشاه توزیع شده است.
به گفته آقای پیوندی، در روزهای اول و دوم به دلیل «وحشت مردم» از حادثه و «برخی بینظمیها در توزیع چادر مشکلاتی ایجاد شد اما در حال حاضر وضعیت بهتر شده است».
در همین حال به گزارش خبرگزاری ایلنا، بهنام سعیدی سخنگوی سازمان مدیریت بحران، نیز گفت که به همه روستاها از جمله روستاهای صعبالعبورکمکرسانی شدهاست.
به گفته آقای سیعدی، نایلون، شیرخشک، پتو، موکت، زیرانداز و لوازم بهداشتی از جمله اجناس مورد نیاز زلزله زدگان است.
سخنان این دو مقام مسئول در حالی بیان شده که روز پنجشنبه نیز گزارشهایی درباره کمبود چادر، پتو، وسایل گرمایشی، غذا، آب و دیگر نیازهای زلزلهزدگان منتشر شده بود و شماری از نمایندگان مجلس نیز از «ضعف شدید» در کمکرسانی انتقاد کرده بودند.
در همین حال مجتبی صفایى، نایب رئیس اتاق اصناف کرمانشاه، از کشف یک نیسان چادر اهدایی به مناطق زلزلهزده در یک خانه خبر داده و خبرگزاری ایلنا نیز از فروش برخی از اقلام اهدایی مردم به زلزلهزدگان در «بازار سیاه» خبر داده است.
روز جمعه رئیس هلال احمر ایران همچنین اعلام کرد که از شنبه بستههای غذایی ۷۲ ساعته و از روز دوشنبه بستههای یک ماهه میان زلزلهزدگان توزیع خواهد شد.
زمینلرزه ۷.۳ ریشتری گسترده از ایران کرمانشاه که مناطقی و غرب آسیا را لرزاند، در سال جاری میلادی بهعنوان مرگبارترین زمینلرزهی جهان برآورد شدهاست.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در پاسخ به پیشنهادها برای کمک به زلزلزدگان در توئیتر خود نوشته بود که «در حال حاضر، قادر به مدیریت امور با استفاده از منابع خود هستیم».
در همین حال مجتبی بیاتی، مدیرکل فرودگاه بینالمللی کرمانشاه، اعلام کرد که هیچ کشوری خارجی برای زلزلهزدگان کمک ارسال نکرده و تنها سازمان بهداشت جهانی محموله ۴۰ تنی پزشکی ارسال کرده است.
دومین نیروی ارتش هم در جریان کمکرسانی درگذشت
سپاه پاسداران در روزهای گذشته از «بسیج امکانات» خود برای کمک به زلزلهزدگان خبر داده است.
با این حال روز سهشنبه هنگام سخنرانی حسن روحانی در جمع زلزله زدگان، وقتی او از کمکرسانی نیروهای مسلح به زلزله زدگان تشکر میکرد، گروهی از حاضران فریاد زدند که «فقط ارتش» به آنان کمک کرده است.
در رسانههای ایران و شبکههای اجتماعی نیز تصاویر زیادی از کمکرسانی نیروهای ارتش به زلزلهزدگان منتشر شده است.
در این میان خبرگزاریهای ایران، روز پنج شنبه خبر دادند که سروان حسن نیرپور، از نیروهای پایگاه هوانیروز کرمانشاه، هنگام کمکرسانی به زلزلهزدگان در یکی از روستاها به علت ایست قلبی درگذشته است.
روز جمعه نیز جلیل رجبی، فرمانده بهداشت و درمان ارتش، خبر داد که مرتضی قبادی از اعضای کادر بهداشت و درمان ارتش به دلیل فعالیت زیاد و استرسهای وارده در حین کمکرسانی به زلزلهزدگان و بر اثر ایست قلبی، فوت شد.