مکرون: مشخص نیست کدام بخش از حاکمیت ایران طراح حمله پاریس بوده است

حدود دو هفته پس از آنکه وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد تردیدی نیست که وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در طرح حمله خنثی‌شده پاریس نقش داشته، رئیس جمهوری فرانسه گفت: هنوز روشن نیست که کدام بخش از حاکمیت ایران دستور این حمله را صادر کرده است.

امانوئل مکرون روز جمعه، بیستم مهرماه، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «فرانس ۲۴» گفت: «در ایران دسته‌های مختلفی هست و تنش دارند؛ بنابر این من امروز نمی‌توانم بگویم که آیا این فرمان از بالا صادر شده یا اینکه کار فلان نهاد یا بخش بوده است».

وزارت خارجه فرانسه دهم مهرماه با اعلام اینکه در نقش داشتن وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در طرح حمله به همایش پاریس «تردیدی نیست»، دارایی‌های متعلق به وزارت اطلاعات و همچنین دو شهروند ایرانی را در این کشور مسدود کرده است.

حدود سه ماه پیش، در آستانه همایش «شورای ملی مقاومت» در پاریس، مقام‌های اروپایی از کشف و خنثی شدن طرحی برای حمله به این همایش خبر دادند و در پی آن، چند مظنون در کشورهای بلژیک، فرانسه و آلمان بازداشت شدند که یکی از آنها دیپلمات جمهوری اسلامی به نام اسدالله اسدی بود.

اسدالله اسدی که در آلمان بازداشت شده بود هفته گذشته به دستور دستگاه قضایی این کشور به بلژیک تحویل داده شد تا در آنجا دادگاهی شود.

امانوئل مکرون روز جمعه با تأکید بر اینکه همچنان در انتظار پاسخ ایران است گفت در دو دیدار و تماسی که با حسن روحانی داشته، همتای ایرانی‌اش هیچ توضیحی در این باره نداده است.

آقای مکرون این اتهام را که او در برابر ایران «ساده‌لوحانه» رفتار کرده رد کرد و گفت هرگز گمان نکرده است که چنین کاری آسان است.

خبرگزاری رویترز حدود ۱۰ روز پیش از قول «یک منبع دیپلماتیک فرانسه» نوشت که وزارت اطلاعات ایران، و مشخصا سعید هاشمی مقدم، معاون وزیر و مدیر کل بخش اطلاعاتی، دستور این حمله را داده است.

با این حال رویترز روز جمعه به نقل از یک مقام ارشد فرانسوی نوشت که طرح این حمله خنثی‌شده «احتمالا از سوی تندروهای ایران ... و با هدف تخریب تلاش‌های حسن روحانی برای بهبود روابط ایران» صورت گرفته است.

مقام‌های جمهوری اسلامی بارها با رد اتهام‌ها در این زمینه، این طرح را ساخته سازمان مجاهدین خلق دانسته‌اند.

با خروج آمریکا از برجام، سه کشور اروپایی از جمله فرانسه در حال مذاکراتی برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران هستند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، پیش از خروج از برجام یکی از مشکلات توافق هسته‌ای را موقت بودن آن یا بخش موسوم به «بند غروب» ذکر کرده بود.

رئیس جمهوری فرانسه در مصاحبه روز جمعه‌اش درباره آسان شدن شرایط برای ایران پس از لغو همه تحریم‌ها در سال ۲۰۲۵ گفت: باید توافق فعلی حفظ شود اما ضمنا باید «سیاست‌های سختگیرانه‌تری» نسبت به ایران اعمال شود.

با استفاده از رویترز، خبرگزاری فرانسه و رادیو فردا / ج