روسیه تصمیم گرفت موشک‌های پدافندی اس۳۰۰ را به سوریه تحویل ندهد

موشک‌های زمین‌به‌هوای اس-۳۰۰

در یک تغییر موضع آشکارِ دولت روسیه، روزنامه ایزوستیا روز جمعه از قول یک مشاور ارشد ولادیمیر پوتین نوشت روسیه در مورد فروش موشک‌های پدافندی زمین‌به‌هوای مدل اس۳۰۰ با سوریه مذاکره نمی‌کند و معتقد است سوریه به این تسلیحات نیازی ندارد.

به گزارش خبرگزاری رویترز این موضوع را ولادیمیر کوژین، از مشاوران رئیس جمهور و مسئول کمک‌های نظامی خارجی روسیه، درست پس از دیدار اخیر بنیامین نتانیاهو از مسکو اعلام کرد. آقای نتانیاهو از مدت‌ها پیش تلاش کرده بود رهبران روسیه را از این اقدام منصرف کند.

موشک ضدهوایی اس۳۰۰ قادر است هواپیماها را در فاصله ۱۵۰ کیلومتری هدف قرار دهد و ۱۰۰ هدف را به صورت همزمان رهگیری کند.

ماه گذشته پس از حملات کشورهای غربی به پایگاه‌های نظامی سوریه و با وجود مخالفت‌های اسرائیل، دولت روسیه اعلام کرد دیگر مانع و تعهدی اخلاقی در راه تحویل اس۳۰۰ به سوریه نمی‌بیند.

سرگئی لاورف، وزیر خارجه روسیه، گفت حملات غرب هرگونه تعهد اخلاقی مسکو را برطرف کرده و روزنامه روسی کومرسانت نیز به نقل از یک مقام نظامی، بدون ذکر نامش، گزارش داد انتقال این موشک‌ها به سوریه ممکن است به سرعت آغاز شود.

اما اظهار نظر تازه آقای کوژین که بلافاصله پس از گفت‌وگوهای بنیامین نتانیاهو با ولادیمیر پوتین منتشر می‌شود، نشان می‌دهد تلاش‌های نخست‌وزیر اسرائیل برای منصرف کردن روسیه حداقل در حال حاضر به نتیجه رسیده‌است.

آقای کوژین در پاسخ به پرسش روزنامه ایزوستیا در مورد احتمال فروش سامانه اس۳۰۰ به سوریه گفت: «در حال حاضر انتقال هیچ‌گونه پدافند ضدهوایی مدرن به سوریه در میان نیست.» او افزود ارتش سوریه آنچه که لازم دارد اکنون در اختیار دارد.

کاخ کرملین تغییر موضع صد و هشتاد درجه‌ای در مورد این جنگ‌افزار یا ارتباط بین این تصمیم و سفر بنیامین نتانیاهو به مسکو را تکذیب کرد.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، در پاسخ به سئوال خبرنگاران در این مورد گفت: «انتقال موشک‌های اس۳۰۰ هیچگاه بطور قطعی اعلام نشده بود؛ ولی پس از حملات (غرب به سوریه) ما گفتیم که روسیه انجام هر اقدام ضروری را حق خود می‌داند.»

خبرگزاری رویترز می‌افزاید احتمال فروش این موشک‌ها به رژیم بشار اسد و دخالت نظامی در جنگ داخلی سوریه موقعیت مسکو در تحولات خاورمیانه را تقویت کرده‌است.

ولادیمیر پوتین در ماه‌های اخیر میزبان بسیاری از رهبران منطقه از جمله بنیامین نتانیاهو، رؤسای جمهور ترکیه و ایران و پادشاه عربستان سعودی بوده‌است.

اسرائیل بارها تلاش کرده مسکو را از فروش این موشک‌ها به حکومت سوریه منصرف کند و معتقد است این سامانه پدافند هوایی می‌تواند قابلیت‌های نظامی اسرائیل را برای حمله به کاروان‌های ارسالی ایران به حزب‌الله لبنان تضعیف کند.

اسرائیل تاکنون بارها در خاک سوریه به کاروان‌هایی که ادعا می‌کند جنگ‌افزار ارسالی ایران برای حزب‌الله لبنان هستند، حمله کرده‌است.

روز پنج‌شنبه اسرائیل اعلام کرد پس از شلیک موشک از خاک سوریه به مناطق تحت کنترل اسرائیل در بلندی‌های جولان به تمامی زیرساخت‌های نظامی ایران در سوریه حمله کرده‌است. اگر سوریه موشک‌های اس۳۰۰ داشت این نوع حملات اسرائیل بسیار دشوار می‌شد.

این سامانه موشکی که ابتدا توسط ارتش اتحاد شوروی طراحی شده بود در سال‌های اخیر نوسازی شده و در مدل‌های مختلف با برد و قابلیت‌های متفاوت تولید می‌شوند و کارایی اصلی آن هدف گرفتن جنگنده‌ها و موشک‌های بالیستیک است.

با وجودی‌که اس۳۰۰ به‌نسبت مدل جدید یعنی اس۴۰۰ قدیمی‌تر است ولی هنوز بسیار نیرومند و بهتر از هرگونه تسلیحات ضدهوایی دیگری است که ارتش سوریه در اختیار دارد.

سوریه اکنون برای پدافند هوایی به انواع گوناگون سلاح‌های ضدهوایی قدیمی‌تر ساخت روسیه اتکا دارد.