لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۵۷

تأکید مقام نظامی ایران بر لزوم ایجاد پایگاه دریایی در سوریه و یمن


محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، بامداد شنبه با اظهار این‌که «نیاز به پایگاه‌هایی در دوردست داریم» از تمایل جمهوری اسلامی ایران به داشتن پایگاه‌ دریایی در سواحل یمن و سوریه سخن گفت.

به گزارش خبرگزاری فارس، وی این مطلب را روز شنبه، ششم آذر، در گردهمایی فرماندهان مناطق دریایی ایران که در ستاد نداجا برگزار شد، عنوان کرد.

سرلشکر باقری در این باره با توضیح این‌که «در مسئله حضور در دریاهای دور و مقابله با دزدان دریایی کارهای بزرگی شده است» گفت: «بایستی مانند ناوگان دریای عمان، ناوگانی خاص اقیانوس هند داشته باشیم. نیاز به پایگاه‌هایی در دوردست داریم و شاید در زمانی امکان داشته باشد که در سواحل یمن یا سوریه پایگاه داشته باشیم و یا پایگاه‌هایی در جزایر و یا به صورت شناور باشد.»

وی با بیان این که «باید روی این مسئله فکر کرد» اظهار داشت: «آیا داشتن پایگاه در دوردست کمتر از فناوری هسته‌ای است؟ من که می‌گویم ده‌ها برابر بیشتر است.»

عملیات اعزام ناوگروه‌های ایرانی به آب‌های دوردست با شدت گرفتن دزدی دریایی در خلیج عدن و آب‌های نزدیک به سومالی آغاز شد و در همین راستا نیروی دریایی ایران طی سال‌های گذشته ده‌ها ناوگروه به این آب‌ها اعزام کرده‌ است.

ایران که به حمایت از شورشیان شیعه حوثی یمن متهم است بارها به سمت بندر عدن در یمن کشتی‌های جنگی فرستاده که این اقدام حساسیت‌های زیادی را در منطقه برانگیخته است.

پیش از این، رسانه‌های بین‌المللی گزارش داده بودند که ۹ کشتی جنگی ایران که مظنون به حمل سلاح برای شورشیان حوثی در یمن بودند، پس از حضور ناوگان دریایی ایالات متحده آمریکا به رهبری ناو هواپیمابر یواس‌اس تئودور روزولت در آب‌های اطراف یمن، به سمت ایران بازگشته‌اند.

در همین حال، در اسفند سال ۸۹، برای نخستین بار پس از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷، دو فروند ناو نیروی دریایی ارتش ایران شامل ناوشکن الوند و ناو تدارکاتی خارک، با عبور از کانال سوئز وارد دریای مدیترانه شده و در بندر لاذقیه سوریه پهلو گرفتند.

اسرائیل با «تحریک‌آمیز» توصیف کردن این اقدام ایران، اعلام کرد که نگران طرح‌های جمهوری اسلامی برای استقرار کشتی‌های جنگی خود در دریای مدیترانه، دریای سرخ و خلیج عدن است.

در ماه‌های اخیر، روسیه که از هم‌پیمانان راهبردی ایران در حمایت از دولت سوریه است، یک پایگاه دریایی در طرطوس و پایگاهی هوایی در لاذقیه مستقر کرده‌ است؛ طرطوس و لاذقیه دو شهر اصلی بندری سوریه در سواحل مدیترانه هستند.

این اقدام و علاوه بر آن، استقرار سامانه‌های پدافندی «اس۳۰۰» روسیه در پایگاه دریایی طرطوس، نگرانی اسرائیل و ترکیه و برخی کشورهای دیگر را در پی داشته است.

شمال غرب سوریه که شامل مناطق لاذقیه و طرطوس می‌شود از مناطق اصلی علوی‌نشین و وفادار به دولت بشار اسد است و روسیه و ایران حفظ نفوذ در این منطقه را برای اهداف استراتژیک خود مهم توصیف می‌کنند.

تأکیدی که محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، روز شنبه بر گسترش حوزه نفوذ نیروی دریای جمهوری اسلامی داشت در حالی بیان می‌شود که وی در همین سخنرانی از کمبود شدید بودجه نیروهای مسلح خبر داد.

وی تصریح کرد: «کشور گرفتار تحریم و فروش نفت و دریافت پول نفت است و در بعد از برجام که تحریم‌های فروش نفت تا حدودی برداشته شده اما پول فروش نفت به کشور بازنگشت.»

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران گفت: «برداشت مسئولین این بود که از بهمن سال گذشته پول فروش نفت به سهولت به کشور بیاید که این گونه نشد و علی رغم این که بیش از نیمی از سال گذشته، اما پولی که دولت داده ۲۰ درصد برنامه‌های امسال نیروهای مسلح است.»

محمد باقری همچنین افزود: «ما هیچ گونه هم‌ترازی با دشمن استکباری در حوزه دریایی نداریم، لذا روش‌های کلاسیک جوابگو نیست و باید روش‌های دیگری که حتماً باید پنهان بماند را تمرین کنیم تا یک فرمانده ناو بهترین عملکرد را در صحنه نبرد داشته باشد.»

XS
SM
MD
LG