قطر از آمادگی برای گفت‌وگو، مشروط به احترام به حق حاکمیت خود خبر داد

شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وارد آوردن فشار بر قطر به گونه‌ای که به سمت ایران سوق داده شود را غیر عاقلانه توصیف کرد

وزیر خارجه قطر روز دوشنبه تلاش‌های آمریکا برای حل دیپلماتیک بحران قطر را ستود و تأکید کرد که کشورش مایل به گفت‌وگو بر سر خواسته‌های منتقدان است، به شرط آنکه حق حاکمیت قطر و قوانین بین‌المللی نادیده گرفته نشود.

در نشستی خبری که روز دوشنبه در پاریس برگزار شد، شیخ محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی، وزیر خارجه قطر گفت که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، تلاش‌ها برای حل دیپلماتیک بحران در مناسبات این کشور و چند کشور عربی را گامی به پیش برده است.

او همچنین تصریح کرد که «تمایلی قوی‌تر» در دونالد ترامپ برای حل این بحران از طریق گفت‌وگو می‌بیند.

چهار کشور عربی، متشکل از عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر، در خردادماه امسال با متهم کردن قطر به حمایت از گروه‌های تروریستی، مناسابات خود را با این کشور قطع کردند و پس از آن خواسته‌هایی ۱۳ گانه را به عنوان پیش‌شرط خود برای از سرگیری مناسبات اعلام کردند.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا در ابتدا در اظهار نظری در تناقض با موضع وزارت خارجه کشورش، از قطع مناسبات این کشورها با قطر تمجید کرد اما پس از آنکه با ابراز تمایل به رفع این بحران، حتی پیشنهاد کرد که شخصاً حاضر به میانجی‌گری در این زمینه است.

در این ارتباط وزیر خارجه قطر روز دوشنبه گفت که دونالد ترامپ به روشنی اعلام کرده که خواهان نزاع در بین دوستان نیست و از این رو آمریکا برای حل این بحران از طریق مذاکره به جمع‌بندی رسیده است.

علاوه بر ابراز آمادگی برای میانجی‌گری، آقای ترامپ هفته گذشته نیز در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تأکید کرد انتظار دارد اختلافات قطر و چهار کشور عربی، به سرعت رفع شود.

با این حال به رغم اعلام آمادگی آقای ترامپ برای میانجی‌گری در حل بحران قطر، چهار کشور عربی همچنان بر اجرای خواسته‌های ۱۳گانه خود از سوی قطر اصرار دارند.

در میان این خواسته‌ها، از جمله تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره، قطع مناسبات با ایران و اخراج نیروهای سپاه پاسداران از قطر، قطع حمایت مالی از گروه‌های تروریستی و نیز تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در این کشور دیده می‌شود.

در مورد ایران، وزیر خارجه قطر در نشست خبری روز دوشنبه تأکید کرد: «می‌گویند قطر به ایران نزدیک‌تر شده، ولی تمهیدات آنهاست که قطر به سوی ایران سوق می‌دهد و آنها قطر را چون هدیه‌ای به ایران یا دیگر نیروهای منطقه‌ای تقدیم می‌کنند».

او با طرح این پرسش که هدف از فشارها، سوق دادن قطر به عنوان یک کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس به سوی ایراناست، چنین منظوری را غیرعاقلانه توصیف کرد.

علاوه بر خواسته‌های ۱۳گانه‌ای که چهار کشور عربی برای از سرگیری روابط با قطر اعلام کرده‌اند، این کشورها همچنین از قطر خواسته‌اند که خود را با اصول شش‌گانه مد نظر آنها در مقابله با تروریسم نیز تطابق دهد.

تعهد به مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی در همه اشکال آن، تعلیق همه فعالیت‌های تحریک‌آمیز، انطباق کامل با موافقت‌نامه ۲۰۱۳ ریاض و متمم آن در سال ۲۰۱۴، تبعیت از دستاوردهای نشست کشورهای عربی-اسلامی و دونالد ترامپ در ریاض در بهار امسال، خودداری از دخالت در امور داخلی دیگر کشورها، و مواجهه با همه اشکال تروریسم و افراط‌گرایی به عنوان تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی، این اصول شش‌گانه را تشکیل می‌دهند.

قطر اتهام‌های کشورهای عربی علیه خود را رد می‌کند و خواسته‌های آنها را دخالت در امور داخلی خود توصیف کرده است.