انتقاد در کنگره آمریکا نسبت به احتمال ادامه دسترسی ایران به سوئیفت

تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه از تگزاس، در حال تهیه طرحی برای مقابله با دسترسی ایران به سوئیفت است

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش می‌دهد که شماری از بزرگ‌ترین حامیان دونالد ترامپ در کنگره آمریکا نگران آن هستند که تحریم‌هایی که قرار است اوایل ماه آینده علیه ایران اعمال شود، «به اندازه کافی» سختگیرانه نباشد.

بنا بر این گزارش، قانون‌گذاران محافظه‌کار و مشاوران مختلف ابراز نگرانی کرده‌اند که دولت ترامپ ممکن است قول خود مبنی بر اِعمال «فشار حداکثری» بر ایران را زیر پا بگذارد.

به نوشته آسوشیتدپرس، به‌ویژه موضوع ادامه احتمالی دسترسی ایران به شبکه «سوئیفت» باعث انتقاد شدید آنها شده است.

«جامعه جهانی ارتباطات مالی بین‌بانکی»، موسوم به سوئیفت، سامانه پیام‌رسان مالی و بانکی هر کشور با بانک‌های بین‌المللی است و قطع دسترسی ایران به این سیستم می‌تواند بر مواردی چون واردات دارو نیز تأثیر بگذارد.

بنابر همین گزارش، نگرانی این قانون‌گذاران حتی باعث شده که تمرکز خود را بر روی طرحی بگذارند که تد کروز، سناتور جمهوری‌خواه از تگزاس، در دست تهیه دارد.

بنا بر این طرح، در صورتی که سوئیفت دسترسی ایران را به سیستم خود قطع نکند، دولت آمریکا ملزم خواهد شد تحریم‌هایی را علیه اعضای سوئیفت، ازجمله برخی بانک‌های آمریکایی، اعمال کند.

با خروج آمریکا از برجام، بخشی از تحریم‌هایی که ذیل این توافق لغو شده بود در مردادماه گذشته از سر گرفته شد و دور دوم آن نیز که نفت و مبادلات بانکی را هدف می‌گیرد قرار است از ۱۴ آبان به اجرا گذاشته شود.

ریچارد گلدبرگ، دستیار پیشین یک سناتور جمهوری‌خواه و مشاور ارشد «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» (اف‌دی‌دی)، به آسوشیتدپرس گفته است: «رئیس جمهور، ترامپ، خواستار فشار حداکثری شده، نه فشار نیمه حداکثری ... و فشار حداکثری شامل قطع ارتباط بانک‌های ایران با سوئیفت هم می‌شود».

در هفته‌های اخیر رئیس جمهوری آمریکا و شماری از مقام‌های دولت او بر تشدید فشارها بر ایران تأکید کرده‌اند.

از جمله دونالد ترامپ چند روز پیش با اشاره به اینکه تمامی تحریم‌ها علیه ایران از پنجم نوامبر (۱۴ آبان) بازگردانده خواهد شد گفت: برای مقابله با «اقدامات شرورانه» جمهوری اسلامی، هر کاری خواهد کرد.

مایک پومپئو، وزیر خارجه، و جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، نیز از «فشار حداکثری» بر ایران سخن گفته‌اند.

با این حال به نوشته آسوشیتدپرس، شماری از حامیان ترامپ که به رویکرد سختگیرانه نسبت به جمهوری اسلامی معروفند با وجود تمجید از موضع رئیس جمهور در این خصوص، این نگرانی را دارند که وزارت خزانه‌داری آمریکا در دور دوم بازگشت تحریم‌ها مانع دسترسی ایران به شبکه سوئیفت نشود.

بنابر همین گزارش، وزارت خزانه‌داری آمریکا با اینکه بر تداوم «کارزار فشار اقتصادی شدید علیه ایران» تأکید کرده، تاکنون درباره دسترسی ایران به سوئیفت ساکت بوده است.

به نوشته آسوشیتدپرس، مخالفان قطع دسترسی ایران به سوئیفت در دولت آمریکا می‌گویند چنین اقدامی اولاً ممکن است به دلیل روی آوردن ایران به سازوکارهای جانشین، نظارت بر تراکنش‌های ایران را سخت‌تر کند، و ثانیاً دسترسی ایرانیان به کالاهای بشردوستانه، نظیر دارو، را دشوارتر کند.

الیزابت روزنبرگ، مقام سابق وزارت خزانه‌داری و مشاور فعلی اندیشکده «امنیت آمریکای نوین»، به آسوشیتدپرس گفته است که قطع نکردن دسترسی ایران به سوئیفت باعث تثبیت این نکته می‌شود که «ایالات متحده منتقد رژیم است نه مردم ایران».

با استفاده از آسوشیتدپرس و رادیو فردا / ج / پ.پ