بیش از ۳۰۰ تن از وکلا، استادان دانشگاه، مددکاران اجتماعی و فعالان حقوق کودک خواستار پایان دادن به طرح «جمعآوری کودکان کار و خیابان» شدند و تأکید کردند که حل این مشکل نیازمند شرایطی از جمله بهبود وضعیت اقتصادی خانوادههای «آسیبپذیر» و برخورداری کودکان آنها از آموزش است.
امضاءکنندگان این نامه که روز شنبه اول مهر، در خبرگزاریهای ایران از جمله ایسنا منتشر شده، از شهردار تهران، رئیس سازمان بهزیستی و مشاور رئیسجمهور در امور حقوق شهروندی خواستند که به طرح جمعآوری «کودکان خیابانی و متکدیان و غربالگری کودکان توسط سازمان بهزیستی» پایان داده شود.
در این نامه تأکید شده که جمعآوری کودکان «خیابانی» پس از دو دهه، نه تنها باعث کاهش تعداد این کودکان و یا تغییر در کیفیت زندگی آنها نشده بلکه باعث «ایجاد آسیبهای جسمی و روانی» و «ترس و بیاعتمادی» این کودکان نسبت به سازمانهای حمایتی دولتی شده است.
نویسندگان این نامه، موضوع کودکان «خیابانی» را «معلول شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی» دانسته و تأکید کردهاند که حل این موضوع نیاز به «زمان کافی و اقدامات همهجانبه و منسجم ازسوی چندین وزارتخانه و سازمان» دارد.
در این نامه «فقر و نابرابری و شیوع مشکلات اجتماعی در گروههای آسیبپذیر جامعه» و «ضعف در برخورداری کودکان از آموزش به دلیل تبعیضهای مختلف اجتماعی-اقتصادی، فرهنگی و سیاسی» از جمله عوامل به وجود آمدن پدیده کودکان خیابانی و کار اعلام شده است.
نویسندگان این نامه معتقدند که منابع مالی کشور باید «با برنامههای منسجم کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت صرف بهبود معیشت، دسترسی به اشتغال و ارتقای شرایط زندگی گروههای در معرض آسیب جامعه و برخورداری کودکان آنها از آموزش و سلامت شود».
از پانزدهم شهریورماه گزارشهایی درباره بازداشت تعدادی از کودکان «خیابانی» منتشر شده و این اقدام انتقاد برخی از فعالان مدنی و نمایندگان مجلس را به دنبال داشته است.
طیبه سیاوشی، نماینده تهران در مجلس، گفته بود که سه تن از کودکان بازداشتشده در این طرح مفقود شدهاند. خانم سیاوشی همچنین اعلام کرده بود که قرار است کودکان افغان دستگیرشده در این طرح نیز به افغانستان مسترد شوند.
با این حال عیسی فرهادی فرماندار تهران، اعلام کرد که هیچ کودکی بدون خانواده خود از ایران اخراج نخواهد شد.
احمد خاکی معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران، روز جمعه ۳۱ شهریور گفته بود که در قالب این طرح که از ۱۳ شهریورماه در تهران آغاز شده، ۲۵۵ کودک به مراکز سازمان بهزیستی فرستاده شدهاند که ۱۷۸ نفر آنان غیرایرانی هستند.
سازمانهای مسئول آمار دقیقی از تعداد کودکان «خیابانی» و کودکان کار در ایران منتشر نکردهاند اما خبرگزاری ایسنا روز ۲۲ خرداد به نقل از سه تن از فعالان حقوق کودکان در ایران و بر اساس آمارهای غیررسمی از وجود هفت میلیون کودک کار خبر داده بود.
انوشیروان محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی، روز یکشنبه پنجم شهریور اعلام کرده بود که «۶۰ درصد» کودکان کار در ایران تبعه ایران نیستند.
درباره آمار کودکان بازمانده از تحصیل در ایران نیز تاکنون آمار متفاوتی اعلام شده است.
مرکز پژوهشهای مجلس در سال ۹۰ تعداد این کودکان را بر اساس سرشماری سال ۸۵ بیش از سه میلیون نفر اعلام کرده بود.
با این حال مقامهای وزارت آموزش و پرورش این رقم را حدود ۶۰۰ هزار نفر برآورد کردهاند.