خبرگزاریهای عمده جهانی مانند رویترز و آسوشیتدپرس منبع بسیاری از خبرهایی هستند که ما هر روزه در رسانهها میبینیم و میخوانیم. اکنون گزارشهای متعدد حاکی از این است که این خبرگزاریها، به نوبه خود و بهطرزی روزافزون، در حال سپردن کار خبرنویسی و تنظیم اخبار به هوش مصنوعی یا به عبارتی به «رباتها» هستند.
برای نمونه نشریه آمریکایی فوربز در شماره تازه خود خبر میدهد که خبرگزاری آسوشیتدپرس هماکنون کار نوشتن هزاران گزارش ورزشی خود را به عهده هوش مصنوعی قرار دادهاست.
به نوشته این نشریه، اکنون بهجز آسوشیتدپرس، خبرگزاری رویترز، یاهو ورزشی، و روزنامههای نیویورکتایمز و واشینگتنپست، همه برای تولید محتوای خبری از هوش مصنوعی بهره میگیرند.
به عنوان نمونهای دیگر خبر میرسد که خبرگزاری بریتانیایی «پرس اسوشییشن» اکنون قادر است ۳۰ هزار مورد از گزارشها و خبرهای محلی خود را با هوش مصنوعی تهیه کند.
دو سال پیش روزنامه واشینگتنپست خبر داد که حدود ۸۵۰ مقاله خود را ظرف یک سال با استفاده از یک برنامه اختصاصی هوش مصنوعی به نام «هلیوگراف» نوشته و منتشر کرده است. این مقالهها شامل ۵۰۰ مقاله با موضوع انتخابات آمریکا میشد که بیش از ۵۰۰ هزار بار کلیک خوردهاند.
هوش مصنوعی این کار را از طریق فرآیندی به نام «تولید زبان طبیعی» انجام میدهد. در این فرآیند، دادههای خام به «ربات» یا رایانه داده میشود و این وسیله هوشمند، نخست مشخص میکند که برای این نوع داده چه قالبی از روایت را باید انتخاب کرد.
هوش مصنوعی تعداد زیادی قالب روایتی (ادبی، خبری، ورزشی، علمی ...) از پیش طراحی شده در اختیار دارد و دادههای دریافتی را در قالب مورد نظر خود میریزد و بدین طریق از آنها یک روایت خبری درست میکند. این روایتها از برنامهای نیز رد میشوند که منطق گفتاری آنها را وارسی میکند تا شکلی نظیر گفتار «انسانی» به متن بدهد.
علاوه بر این، اتاقهای خبر در رسانههای مختلف اکنون از انواع برنامههای کاربردی «روزنامهنگاری اتوماتیک» استفاده میکنند که روند راستیآزمایی خبرهای دریافتی، حدف خبرهای جعلی، خلاصهگیری از متون و نظارت بر بخش نظرات مخاطبان را به مراتب سریعتر کرده است.
واگذاری کار نوشتن به هوش مصنوعی به این حوزه ختم نمیشود و برای نمونه هماینک بانک آلمانی کومرتسبانک ۷۵ درصد از کار تهیه گزارشهای تحقیقاتی مقدار دارایی و سهام مشتریانش را با هوش مصنوعی انجام میدهد.
بسیاری از نهادهای مالی نیز هماینک گزارشهای مالی ۱۰ تا پانزده صفحهای را با استفاده از برنامهای به نام کوئیل (Quill) ظرف چند ثانیه آماده و چاپ میکنند.
استفاده از هوش مصنوعی برای خبرنویسی از سال ۲۰۱۲ شروع شده و بهمروز رایجتر شده و با این روند تعداد مقالههایی که در این مورد و در مورد آینده شغلی روزنامهنگاران ابراز نگرانی میکنند نیز افزایش داشته است.
از سویی دیگر هستند کسانی که معتقدند با سپردن گزارشنویسیهای خستهکننده و روزمره به رباتها، روزنامهنگاران میتوانند بر کارهای تحقیقاتی و پژوهش خبری تمرکز کنند و مقالات توضیحی و تحلیلی بهتری فراهم کنند.