مسیح علی‌نژاد در یک کمیته کنگره درباره اقدامات «خصمانه» ایران و رویکرد دولت بایدن شهادت داد

مسیح علی‌نژاد

مسیح علی‌نژاد، فعال سرشناس مخالف جمهوری اسلامی، روز پنج‌شنبه، ۲۳ شهریور در نشست بررسی «اقدامات خصمانه ایران» در یکی از کمیته‌های کنگره آمریکا گفت دولت کنونی آمریکا در یک ای‌میل به او پیشنهاد کرده که هویت خود را تغییر داده و «ناپدید شود».

خانم علی‌نژاد گفت دولت آمریکا تأیید کرده بود که امسال جان او در این کشور با ۳۱ مورد تهدید روبه‌رو بوده است.

او افزود در ای‌میل مذکور به او پیشنهاد شده که ذیل چارچوب برنامه موسوم به «حفاظت از شاهدان» قرار گیرد.

برنامه یادشده به شهروندان آمریکایی که جان‌شان عمدتاً به خاطر ادای شهادت در محاکم آمریکا به سود اهداف دادستانی به خطر جدی افتاده، امکان می‌دهد نام و شماره بیمه ملی خود را تغییر داده و زیر عنوان فردی با هویت کاملاً متفاوت، در جای دیگری از آمریکا زندگی دیگری را که هیچ ارتباطی با هویت واقعی‌شان ندارد آغاز کنند. همچنین کمک‌های مالی برای تأمین نیازهای زندگی جدید به فرد و خانواده او ارائه می‌شود.

در روند این تغییرات قانونی، نهادهای امنیتی و اطلاعاتی و سایر ادارات ذی‌ربط آمریکایی حافظ این فرد و خانواده او خواهند بود و کمک‌های لازم را برای تبدیل شدن به فردی دیگر ارائه و سوابق قانونی مورد نیاز را برای او فراهم می‌کنند. فردی که با قرار گرفتن دراین برنامه موافقت می‌کند، باید با تمامی افراد و آشنایان در گذشته خود حتی خانواده‌اش قطع تماس کند.

از آغاز فعالیت‌های سیاسی خانم علی‌نژاد و تهدیداتی که به گفته دادستان‌های آمریکا در خاک این کشور متوجه جان این شهروند آمریکایی ایرانی‌تبار بوده، ظاهراً این نخستین بار است که او از پیشنهاد دولتی برای تغییر هویت خود خبر می‌دهد.

بیشتر در این باره: بلومبرگ می‌گوید ایران و آمریکا زندانیان را «اوایل هفته آینده» مبادله می‌کنند

مقامات رسمی دولت جو بایدن هنوز به اظهارات مسیح علی‌نژاد واکنشی نشان نداده‌اند.

دادستانی آمریکا تیر سال ۱۴۰۰ علیه یک تیم چهار نفره به اتهام تلاش برای «ربودن» خانم علی‌نژاد از خاک آمریکا با نیت انتقال او به ایران کیفرخواست صادر کرد.

حدود یک سال و نیم پس از آن، وزارت دادگستری آمریکا علیه سه تن دیگر از اعضای یک «باند تبهکار» اهل آذربایجان و گرجستان و ساکن در اروپای شرقی و جمهوری چک به ظن توطئه ترور مسیح علی‌نژاد در نیویورک، محل زندگی این فعال سیاسی و روزنامه‌نگار، کیفرخواست به دادگاه این ایالت ارائه کرد.

حضور و ادای شهادت مسیح علی‌نژاد در نشست روز پنج‌شنبه کنگره آمریکا با گزارش‌های فزاینده در مورد قریب‌الوقوع بودن زمان اجرای توافق اخیر دولت‌های آمریکا و ایران بر سر تبادل زندانی و آزادسازی شش میلیارد دلار از اموال بلوکه‌شده ایران همزمان شده است.

خبرگزاری‌‌های بلومبرگ و رویترز به نقل از «منابع مطلع» آمریکایی احتمال داده‌اند که آمریکا و ایران روز دوشنبه، ۲۷ شهریور هر یک پنج زندانی مقابل را آزاد و مسترد کنند.

بیشتر در این باره: کاخ سفید: هر برداشتی از شش میلیارد دلار ایران، در گرو تأیید آمریکا است

در آستانه عملی شدن توافق میان واشینگتن و تهران که با سفر ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک همزمان خواهد بود، انتقادها در کنگره از دولت جو بایدن افزایش یافته است.

مسیح علی‌نژاد در نشست کنگره آمریکا چنین نظر داد که نمایندگان کنگره باید بدانند دولت جو بایدن که پول برای جمهوری اسلامی آزاد می‌کند، با فعالان سیاسی در خاک آمریکا چگونه برخورد کرده و به جای برخورد قاطع‌تر با حکومت ایران، پیشنهاد زندگی با هویت مبدل را به مخالفان حکومت ارائه می‌کند.

خانم علی‌نژاد همراه با بهنام طالب‌لو، محقق «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» در واشینگتن و چند تن دیگر روز پنج‌شنبه در نشست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان در مورد سیاست دولت جو بایدن در قبال جمهوری اسلامی ایران ادای شهادت کردند.

یک روز پیشتر، در روز چهارشنبه، ۲۲ شهریور، نیز کمیته فرعی امنیت ملی، مرز و امور خارجی، یکی از کمیته‌های وابسته به کمیته سیاست خارجی در کنگره در نشستی با عنوان «راهبرد خطرناک؛ بررسی ناکامی دولت جو بایدن در مورد ایران»، نظرات برخی از کارشناسان امور ایران و اعضای کنگره را شنید که مدعی «نبود شفافیت» در «مذاکرات غیرقانونی» واشینگتن با تهران بودند.

شماری از حاضران در نشست چهارشنبه پول آزادشده ایران را «پرداخت باج» در برابر رهایی «گروگان‌های آمریکایی» نامیده و گفتند که دولت جو بایدن سیاست «فشار حداکثری» در زمان دولت دونالد ترامپ را کنار گذاشته، عملاً امکان داده که تحریم‌ها علیه ایران کاهش یابد و تهران نفت و تسلیحات به «دشمنان آمریکا» مانند چین و روسیه عرضه کرده و خاورمیانه را با بی‌ثباتی روبه‌رو می‌کند.

ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد بنیاد «دفاع از دموکراسی‌ها» و عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریکا، در نشست یادشده گفت دولت بایدن برای آزادسازی ده میلیارد دلار پول برای ایران از عراق مجوز داد و اکنون مجوز آزاد کردن شش میلیارد دلار برای ایران را در کره جنوبی صادر کرده و تلویحا امکان داده که صادرات نفت ایران به چین افزایش یابد. او پول‌های توافق اخیر را «اخاذی» و نشان «ضعف» دولت جو بایدن نامید.

ویکتوریا کوتس، مشاور بنیاد هریتیج، نیز در نشست کمیته فرعی یادشده تأکید کرد که نبود صداقت جمهوری اسلامی ایران «اثبات شده» و نشان «شکست مذاکرات هسته‌ای» است. او حمایت آمریکا از مردم ایران را کماکان یکی از رویکردهای مورد نیاز نامید.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، این هفته از توافق دولت جو بایدن با ایران دفاع و تأکید کرد که این وجوه پول خود ایران است و از مالیات‌دهندگان آمریکایی گرفته نشده است.

آقای کربی بر عدم کاهش تحریم‌ها و ندادن هر گونه امتیاز دیگر به ایران در مذاکرات غیرمستقیمی که به دستیابی به توافق یادشده انجامیده، تأکید کرد. او گفت در صورت هر سوء برداشت ایران از وجوه آزاد شده، آمریکا دوباره آن را مسدود خواهد کرد.

با این حال، ابراهیم رئیسی دو بار در روزهای اخیر مدعی شد که دولت او می‌تواند از پول‌های آزاد شده بر اساس نیازی که خود تشخیص می‌دهد استفاده کند.

منابع: توئیتر، گزارش کنگره آمریکا، رادیوفردا/ ف. ر./ ف. دو.