با گذشت بیش از یک هفته دیگر از دور ششم مذاکرات هستهای وین و گمانهزنیها درباره احیای برجام، نماینده روسیه روز پنجشنبه ۱۰ تیر گفت که برخی از طرفهای گفتوگو هنوز به زمان بیشتری تا آغاز دور هفتم مذاکرات نیاز دارند.
به گزارش رویترز، میخائل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، با اعلام این خبر گفت هنوز همه کشورهای عضو مذاکرات برای حضور در نشستی که انتظار میرود دور پایانی باشد، آمادگی ندارند.
با این حال، آقای اولیانوف افزود به محض اینکه این آمادگی در همه طرفها دیده شود، مذاکرات ادامه خواهد یافت. وی احتمال داد که این آمادگی دستکم تا دوشنبه آینده حاصل نشود.
ساعتی پس از این اظهارات، وزارت امور خارجه روسیه نیز در بیانیهای آمریکا را متهم کرد که «گام عملی» برای تغییر سیاست دولت پیشین در ارتباط با ایران و احیای برجام برنداشته است.
بیشتر در این باره: دیپلماتها: ایران پس از حمله به تاسیسات هستهای نطنز دسترسی بازرسان آژانس را محدود کردمنابع خبری تاکید کردهاند که ایران و آمریکا در مواضع خود نرمش لازم را نشان نداده و لذا هنوز نمیتوان تاریخ مشخصی را برای انجام دور نهایی مذاکرات تعیین کرد.
در پایان شش دور مذاکرات وین که از اوایل بهار امسال آغاز شده است، عباس عراقچی، رییس هیات ایرانی در مذاکرات و معاون وزیر خارجه ایران، تاکید کرده بود که «به اندازه کافی بر سر همه مسائل رایزنی شده» و دور هفتم باید نشست نهایی برای اعلام آخرین تصمیمات کشورهای مشارکت کننده باشد.
رویترز منویسد در حالی که سرنوشت دور هفتم مذاکرات در ابهام است، مقامات ایرانی مرتبط با گفتوگوها مدعی شدهاند که تهران هیچ عجلهای برای به فرجام رساندن مذاکرات وین ندارد.
این در حالی است که مقامات متعدد جمهوری اسلامی ایران در این هفته گفتهاند که آمریکا باید تصمیم نهایی را گرفته و با لغو تحریمها علیه ایران، به برجام بازگردد.
بیشتر در این باره: نماینده آمریکا: گزینههای ایران و ایالات متحده در مذاکرات وین مشخص شدمجید تختروانچی، نماینده دایم ایران در سازمان ملل متحد نیز در نشست چهارشنبه شب شورای امنیت در ارتباط با برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورا گفت زمان گرفتن «تصمیمات سخت» هم از سوی آمریکا و هم از جانب سه کشور اروپایی فرا رسیده تا پایبندی کامل خود به برجام را نشان دهند.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، در تازهترین گزارشی که بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ میباید هر شش ماه یکبار درباره میزان پایبندی ایران و سایر طرفهای برجام به شورای امنیت ارائه کند، در جلسه چهارشنبه شب شورای امنیت، آمریکا را به بازگشت به این پیمان فرا خواند.
اما جفری دلورنتیس، دیپلمات ارشد آمریکایی در سازمان ملل متحد، در این نشست شورای امنیت، گفت مهمترین تعهد آمریکا مطمئن شدن از این امر است که «ایران هرگز به سلاح هستهای نخواهد رسید».
سفیر فرانسه در سازمان ملل نیز با حمایت از موضع آمریکا گفت «توپ در زمین ایران است».
جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، این هفته در دیدار با رئوون ریولین، رییس جمهوری اسرائیل، که به واشینگتن سفر کرده بود، گفت «تا من در قدرت باشم، ایران هرگز به تسلیحات هستهای دست نخواهد یافت».
رسانههای اسرائیل ادعا کردهاند که رئوون ریولین در سفر به آمریکا حامل «اسناد امنیتی مهمی» در مورد ایران بوده تا آمریکا را از پیشرفت در مسیر بازگشت به مذاکرات هستهای بازدارد.
نفتالی بنت، نخست وزیر جدید اسرائیل، روز چهارشنبه، نهم تیر، در اشارهای تلویحی به مذاکرات وین و احتمال بازگشت آمریکا به برجام، گفته بود که اسرائیل «در مقابل دشمنان دور و نزدیک و تهدیدات خارجی هرگز کوتاه نخواهد آمد» و «هیچگاه در مقام دفاع از خود، از زدن ضربه به دشمنان احتراز نخواهد کرد».
با این حال، یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، این هفته در جریان دیدار با همتای آمریکایی خود، تاکید کرد که دولت جدید اسرائیل، بر خلاف دولت بنیامین نتانیاهو، اختلافات با آمریکا بر سر ایران را در پشت درهای بسته مطرح میکند.
از سوی دیگر، فرانک والتر اشتاینمایر، رییس جمهوری آلمان نیز روز پنجشنبه دهم تیر در سفری به اسرائیل تاکید کرد که برلین نیز مانند اسرائیل معتقد است باید از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کرد، حتی اگر شیوه دو کشور در خصوص رسیدن به این هدف، یکسان نباشد.