در حالی که در انفجار دوشنبه در یک انبار سوخت در قرهباغ دستکم ۲۰ نفر کشته و نزدیک به ۳۰۰ نفر زخمی شدند، یک مقام ارشد آمریکایی از باکو خواست که حقوق ارامنه این منطقه رعایت شود.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه چهارم مهر به نقل از مقامهای محلی قرهباغ نوشت که ۲۹۰ نفر بر اثر این انفجار در بیمارستانها بستری شدهاند که دهها نفر از آنها «هنوز در شرایط بحرانی» هستند.
پیشتر مقامهای محلی قرهباغ از زخمی شدن بیش از ۲۰۰ نفر در انفجار یک انبار سوخت در این منطقه خبر داده و خواستار کمک فوری خارجی برای رسیدگی به مجروحان شده بودند.
گغام استپانیان، افسر حقوق بشر قرهباغ شامگاه دوشنبه در شبکههای اجتماعی اعلام کرده بود که «تعداد مجروحان پس از انفجار یک انبار سوخت از ۲۰۰ نفر گذشت. وضعیت اکثریت آنها وخیم یا بسیار وخیم است.»
این انفجار همزمان با پناهنده شدن هزاران نفر از ساکنان قرهباغ به ارمنستان اتفاق افتاد.
بر اساس تازهترین آمار ارائه شده از سوی دولت ارمنستان، تا روز سهشنبه بیش از ۱۳ هزار نفر از قرهباغ وارد ارمنستان شدند.
این در حالی است که همچنان صدها وسیله نقلیه از قرهباغ در حال حرکت به سمت ارمنستان هستند.
علیرغم وعده جمهوری آذربایجان مبنی بر «تضمین» حقوق ارامنه قرهباغ، که روز دوشنبه توسط رئیس جمهور این کشور، الهام علیاف تکرار شد، ارمنیهای قرهباغ نسبت به آینده خود نگرانند.
بیشتر در این باره: مذاکره روسایجمهور ترکیه و جمهوری آذربایجان در نخجوان درباره ایجاد یک گذرگاه زمینیعلیاف در منطقه نخجوان و در کنار رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه و متحد اصلی باکو در منطقه سخن میگفت.
سفر دو مقام ارشد آمریکایی به ارمنستان
همزمان با دیدار رهبران ترکیه و جمهوری آذربایجان، دو مقام ارشد دولت بایدن روز دوشنبه وارد ارمنستان شدند.
سامانتا پاور مدیر آژانس توسعه بینالمللی آمریکا و یوری کیم معاون وزیر خارجه این کشور در امور اروپا و اوراسیا، اولین سفر مقامهای ارشد آمریکایی به ارمنستان از زمان آتشبس اخیر میان قرهباغ و جمهوری آذربایجان است.
خانم پاور روز سهشنبه در ایروان به خبرنگاران گفت: «ما از جمهوری آذربایجان میخواهیم آتشبس را حفظ کند و گامهای ملموسی برای حفاظت از حقوق غیرنظامیان در قرهباغ بردارد.»
او که نامه حمایت بایدن را به دست نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان رسانده، افزود که استفاده از زور توسط باکو غیرقابل قبول است و واشینگتن به دنبال واکنش مناسب است.
این مقام ارشد آمریکا از علیاف خواست تا به وعده خود مبنی بر حفاظت از حقوق ارامنه و بازگشایی کامل گذرگاه لاچین عمل کند و اجازه ارسال کمکها و نیروهای نظارتی بینالمللی به قرهباغ را صادر کند.
رئیسجمهور آذربایجان با وجود تاکید بر تضمین امنیت ارامنه قرهباغ، گفته که طرح استقلال این منطقه به تاریخ پیوسته است.
پیشتر یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده، درباره دیدار خانم پاور در این سفر با مقامات ارشد دولت ارمنستان به رویترز گفته بود: «او بار دیگر بر همکاری ایالات متحده با ارمنستان تأکید خواهد کرد و نگرانی عمیق خود را در مورد جمعیت ارمنی قرهباغ کوهستانی ابراز میکند و در مورد گامها برای حل بحران انسانی در این منطقه گفتوگو خواهد کرد.»
این مقام آمریکایی افزود که سامانتا پاور اولین مدیر آژانس توسعه بینالمللی آمریکا از ارمنستان است.
خود این نهاد نیز در اطلاعیهای درباره این سفر نوشت: «ایالات متحده نگران شرایط بشردوستانه در قرهباغ کوهستانی است و درخواست دسترسی بلامانع برای سازمانهای بینالمللی بشردوستانه و تردد تجاری را دارد.»
قرهباغ کوهستانی در سطح بینالمللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده، اما این منطقه تاکنون تا حدی توسط مقامات جداییطلب ارمنی اداره میشده که این منطقه را سرزمین اجدادی خود میدانند.
نیروهای جداییطلب ارمنی هفته گذشته پس از یک عملیات نظامی ۲۴ ساعته از سوی باکو مجبور شدند توافق آتشبس شامل خلع سلاح خود را بپذیرند.
بیشتر در این باره: هزاران تن از پناهندگان ارمنی قرهباغ وارد ارمنستان شدندقرار است اتحادیه اروپا در روز سهشنبه در بروکسل، مقر این اتحادیه میزبان نمایندگان ارشد جمهوریهای ارمنستان و آذربایجان باشد.
سیمون موردو، مشاور اصلی دیپلماتیک شارل میشل، رئیس شورای اروپا، ریاست نشستی با حضور نمایندگان این دو کشور و همچنین آلمان و فرانسه را بر عهده خواهد داشت.
تویوو کلار، دیپلمات استونیایی و نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور قفقاز جنوبی نیز در این نشست شرکت خواهد کرد.
علاوه بر این نشست، نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان و الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان در روز ۵ اکتبر در گرانادای اسپانیا با حضور امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه، اولاف شولتز صدراعظم آلمان و شارل میشل رئیس شورای اروپا دیدار خواهند کرد؛ دیداری که از مدتها پیش برنامهریزی شده و با وجود تحولات اخیر لغو نشده است.