اعتراضات در چین؛ «حکومت آماده کاهش محدودیت‌های کرونایی می‌شود»

ظاهرا تصمیم مقامات چین برای کاهش محدودیت‌های کرونایی واکنشی به اعتراضات خودجوشی است که در روزهای اخير در تعدادی از شهرهای بزرگ و دانشگاه‌های این کشور شکل گرفته است

منابع آگاه می‌گویند دولت چین قصد دارد در روزهای آینده مقررات سختگیرانه قرنطینه و دامنه تست‌های عمومی کرونا را کاهش دهد.

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه دهم آذر به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که بر اساس سیاست جدید دولت، دامنه انجام تست‌های عمومی کاهش می‌یابد و مبتلایان و افرادی که با آن‌ها از نزدیک در تماس بوده‌اند تحت شرایط مشخصی می‌توانند خود را در خانه قرنطینه کنند.

بر اساس این گزارش، تدابیر جدید حکومت چین با سیاست‌های پیشین که فقط به دلیل شناسایی یک مورد ابتلا به کووید-۱۹ بخش گسترده‌ای از شهرهای بزرگ در این کشور قرنطینه می‌شد تفاوتی چشمگیر دارد.

این تصمیم چرخشی مهم در سیاست موسوم به «کووید صفر» به‌شمار می‌رود و ظاهرا واکنشی به اعتراضات خودجوشی است که در روزهای اخير در تعدادی از شهرهای بزرگ و دانشگاه‌های چین شکل گرفته است.

مقامات بهداشتی چین در تشریح تصمیم جدید خود به اعتراضات روزهای گذشته اشاره نکرده‌اند که در شهرهای بزرگ نظیر پکن و شانگهای شکل گرفت و حتی در شهر گوانگژو به درگیری بین معترضان و ماموران پلیس نیز منجر شد.

یک مقام ارشد چین گفته است که قابلیت ویروس کرونا برای ایجاد نوع وخیم این بیماری در مبتلایان رو به کاهش است و همزمان، مقام‌های برخی از شهرها در روزهای اخیر اجرای مقررات مربوط به قرنطینه را متوقف کرده‌اند.

بیشتر در این باره: چین می‌گوید اقدامات «نیروهای متخاصم» در اعتراض‌های اخير سرکوب می‌شود

اعتراضات روزهای گذشته از زمان به قدرت رسیدن شی جین پینگ، رهبر حزب کمونیست چین، در سال ۲۰۱۲ بی‌سابقه بوده است.

این اعتراضات در شرایطی رخ داده که نرخ رشد اقتصادی چین به دلایل گوناگون از جمله قرنطینه‌های طولانی در شهرهای بزرگ و مراکز تولیدی و تجاری مهم در مقایسه با چند دهه اخیر کاهش یافته است.

بارزترین نشانه چرخش در سیاست موسوم به «کووید صفر» را می‌توان در سخنان روز پنجشنبه سون چونلان، معاون نخست وزیر و مسئول ستاد مبارزه با کووید در چین، مشاهده کرد که در جلسه‌ای با شرکت کارشناسان ارشد بهداشت گفت به دلیل کاهش قدرت سویه اومیکرون در ایجاد نوع وخیم بیماری کووید-۱۹ اکنون چین می‌تواند اقدامات پیشگیرانه را بهبود دهد.

خبرگزاری رسمی چین از قول خانم سون گزارش داد: «پس از حدود سه سال مبارزه با همه‌گیری این ویروس، نظام خدمات درمانی در این آزمون مهم موفق شد. بیش از ۹۰ درصد از جمعیت کشور واکسینه شده‌اند و هوشیاری و کیفیت بهداشت عمومی کشور ارتقا یافته است.»

تاکید سون چونلان بر ضعیف شدن سویه اومیکرون ویروس کرونا، با اظهارات پیشین او که همواره در مورد مرگبار بودن این ویروس هشدار می‌داد، آشکارا در تضاد است.

ارسال پیام اعتراضی به تلفن همراه مسافران قطارها

در همین حال، مسافران شبکه راه‌آهن و مترو شانگهای گزارش دادند که غروب پنج‌شنبه پیامی به تلفن همراه آن‌ها ارسال شده به این مضمون که در صورت پایان کامل سیاست قرنطینه و برکناری شی جین پینگ، شرایط زندگی در چین بهبود خواهد یافت.

به نظر می‌رسد که ارسال پیام‌هایی از این دست، یکی از روش‌های جدید معترضان برای بیان نارضایتی خود همزمان با جو شدید امنیتی و حضور گسترده ماموران در شهرهای بزرگ است.

به فاصله کمتر از ۲۴ ساعت پس از وقوع درگیری‌های خشونت‌آمیز روز سه‌شنبه بین معترضان و پلیس در شهر گوانگژو، مقامات محلی در حداقل هفت ناحیه از این کلان‌شهر اعلام کردند که مقررات قرنطینه به طور موقت لغو می‌شود.

بیشتر در این باره: مخمصه‌ای که تنها به «کووید صفر» برنمی‌گردد

گوانگژو از مراکز تولیدی و تجاری مهم چین است. چند شهر دیگر از جمله ژنگژو و چونگکینگ نیز از کاهش محدودیت‌های کرونایی خبر داده‌اند.

برخی از کارشناسان مستقل با استناد به سخنان معاون نخست وزیر چین و پایان قرنطینه گسترده در بخش گسترده‌ای از شهر گوانگژو بر این باورند که این اقدامات نقطه آغازی در پایان دادن به سیاست «کووید صفر» است.

گمانه‌زنی‌ها حاکی است که در صورت افزایش ضریب واکسیناسیون در جمعیت سالخورده چین که به تزریق واکسن تمایل ندارند دولت این کشور ممکن است در اوایل سال میلادی آینده مرزها را بگشاید.

تحت تاثیر قرنطینه‌های گسترده و سختگیرانه نه فقط نرخ رشد اقتصادی چین کاهش یافته بلکه اختلال در صدور کالاهای محصول این کشور روی اقتصاد جهانی نیز تاثیر منفی داشته است.

گزارش صندوق بین‌المللی پول در روز چهارشنبه حاکی است که افزایش گسترده موارد ابتلا به کرونا ممکن است در کوتاه‌مدت رشد اقتصادی چین را محدود کند. این نهاد در عین حال در مورد کاهش تدریجی محدودیت‌های کرونایی و در نتیجه افزایش مجدد رشد اقتصادی این کشور ابراز خوش‌بینی کرده است.

با استفاده از گزارش خبری رویترز و گزارش‌های رادیو فردا؛ ش.ر./ آ.ت.