چین به آمریکا هشدار دادهاست اگر اقدام به استقرار موشکهای میانبرد در منطقه آسیا و اقیانوسیه کند، با اقدامات متقابل پکن مواجه خواهد شد.
در همین زمینه، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، نیز اقدام اخیر آمریکا برای خروج از پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» و استقرار آنها در منطقه را «خطرناک» دانسته و تهدید به تلافی کردهاست.
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، ۱۲ مرداد، یک روز بعد از اعلام رسمی آمریکا برای خروج از پیمان موشکی، از قصد این کشور برای استقرار سریع موشکهای جدید میانبرد در آسیا بهمنظور مقابله با نفوذ چین در منطقه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه فو کُنگ، مدیر ارشد اداره کنترل تسلیحات و خلع سلاح در وزارت خارجه چین، سهشنبه ۱۵ مرداد اعلام کرد «پکن در برابر اقدام آمریکا بیکار نخواهد نشست و اقدامات متقابل انجام خواهد داد».
وی همچنین مشخصاً با نام بردن از برخی همسایگان چین، مانند کره جنوبی، استرالیا و ژاپن، از آنها خواست تا از میزبانی موشکهای کوتاهبرد آمریکا در خاک خود پرهیز کنند و هشدار داد استقرار موشکهای آمریکایی در خدمت منافع امنیت ملی این کشورها نخواهد بود.
آقای فو گفت با توجه به تجربه بحران موشکی کوبا، آمریکا باید احساس پکن دربارهٔ استقرار موشکهایش در منطقه را درک کند.
در سال ۱۹۶۲ در واکنش به استقرار سامانههای موشکی آمریکا در ترکیه، مسکو به استقرار موشکهای بالیستیک خود در کوبا اقدام کرد. بحران موشکی کوبا، شوروی و آمریکا را در آستانه جنگ اتمی قرار داد.
استرالیا دوشنبه اعلام کرد که این کشور میزبان موشکهای آمریکایی نخواهد بود و کره جنوبی نیز گفتهاست که در این زمینه با آمریکا مذاکراتی نشدهاست و سئول چنین برنامهای نیز ندارد.
بر اساس پیمان «منع موشکهای هستهای میانبرد» (آیاناف) که در سال ۱۹۸۸ به امضای رونالد ریگان و میخائیل گورباچف، رهبران وقت آمریکا و شوروی، رسید دو طرف متعهد شدند از توسعه، تولید و استقرار موشکهای کروز یا بالیستیک زمینپرتاب با برد بین ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر خودداری کنند.
مسکو و واشینگتن برای سالها یکدیگر را به نقض این پیمان متهم کرده بودند.
وزیر دفاع آمریکا میگوید چین نباید از برنامههای جدید آمریکا غافلگیر شود، چرا که ۸۰ درصد تسلیحات چین مشمول محدودیتهای پیمان آیاناف است و واشینگتن میخواهد به توانایی مشابهی در این زمینه برسد.
وی دقیقاً نگفت این موشکها کجا مستقر خواهد شد، اما هماکنون حجم قابل توجهی از جنگافزار آمریکا در جزیره گوآم مستقر است.
جزیره گوآم در اقیانوس آرام با بیش از ۱۶۰ هزار جمعیت توسط ایالات متحده اداره میشود، اما قلمرو این کشور نیست.
آقای فو میگوید استقرار موشکهای آمریکایی در کمتر از ۳۰۰۰ کیلومتری شانگهای، مرزهای شرقی چین، «بسیار تحریککننده و خطرناک» است.
در این میان، پوتین نیز روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت در صورت تولید موشکهای میانبرد هستهای در آمریکا، روسیه نیز ساخت این نوع موشکها را در دستور کار قرار خواهد داد و مسئولیت و پیامدهای آن کاملاً بر عهده آمریکا که بهخاطر «بهانههای واهی» از پیمان «آیاناف» خارج شده، خواهد بود.
ولادیمیر پوتین پیش از این نشست خبری گفته بود اگر آمریکا موشکهای خود را به مرزهای روسیه نزدیک کند مسکو نیز اقدامی مشابه انجام خواهد داد و سرعت موشکهایش را نیز افزایش میدهد.