درگیری میان نیروی انتظامی و کشاورزان معترض به انتقال آب در ورزنه اصفهان

در هفته‌های گذشته کشاورزان شهر ورزنه اصفهان بارها در اعتراض به دریافت نشدن حق آبه اعتراض کرده‌اند.

خبرگزاری ایرنا خبرداد که در جریان درگیری مأموران نیروی انتظامی و تعدادی از کشاورزان شهر ورزنه اصفهان که قصد جلوگیری از انتقال آب به یزد را داشتند، چهار یا پنج نفر از کشاورزان مجروح شده‌اند.

در همین حال هادی هادی‌نسب، مدیرکل مدیریت بحران استان یزد، اعلام کرد که آبی که از زاینده‌رود به یزد منتقل می‌شد، قطع شده و فردا وصل می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، روز جمعه ۱۸ اسفند، در پی اعتراض کشاورزان ورزنه اصفهان و «انداختن دو تیر برق» از سوی برخی از معترضان، جریان انتقال آب به استان یزد قطع شد.

بر اساس این گزارش، تعدادی از معترضان قصد تخریب تأسیسات انتقال آب زاینده‌رود به یزد را داشتند که «قبل از هرگونه اقدام با مقابله یگان ویژه و نیروهای انتظامی و پرتاب گاز اشک‌آور پراکنده شدند».

این خبرگزاری به نقل از «منابع آگاه» از مجروح شدن چهار تا پنج نفر از معترضان خبر داده و نوشته که یکی از این افراد مجروح برای درمان به بیمارستان‌های اصفهان منتقل شده است.

اعتراض کشاورزان اصفهانی به انتقال آب زاینده‌رود به یزد در سال‌های اخیر نیز در جریان بوده و از جمله در سال ۹۱ گروهی از کشاورزان شرق اصفهان اقدام به شکستن لوله‌های انتقال آب کردند که منجر به درگیری آنها با نیروی انتظامی و مجروح شدن تعدادی از آنها شد.

در هفته‌های گذشته کشاورزان شهر ورزنه اصفهان بارها در اعتراض به دریافت نشدن حق آبه اعتراض کرده‌اند.

ورزنه، شهری از توابع بخش بن‌‌رود اصفهان و در فاصله ۱۱۰ کیلومتری شرق اصفهان است.

این کشاورزان در آبان سال گذشته نیز تراکتورهای خود را به نشانه اعتراض در ورودی شهر اصفهان مستقر کرده بودند.

بر اساس گزارش‌ها، با خشک شدن زاینده‌رود، بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران، و انتقال آب آن به دل کویر در یزد و قم برای احیای صنایع آب‌بر، امرار معاش از طریق کشاورزی در این اراضی مانند گذشته‌های نه چندان دور ممکن نیست.

در این میان، با ادامه اعتراض‌های کشاورزان منطقه شرق اصفهان، رضا اردکانیان وزیر نیرو، گفته بود که طرح‌های تدوین شده برای حل مشکلات آبی استان اصفهان از سوی «کارگروه ملی سازگاری با کم آبی» به تأیید رسیده و ابلاغ شده است.

به گفته آقای اردکانیان، «این حرکت به اجرای طرح‌های سامان‌دهی رودخانه زاینده‌رود، جایگزینی کشت‌های صنعتی به گلخانه‌ای، اجرای پروژه‌های فنی برای برداشت از زاینده‌رود، جایگزینی پساب در مصرف کشاورزی و صنعت و طرح‌های اضطراری تأمین آب کمک خواهد کرد».

بی‌آبی و طرح‌های انتقال آب در برخی از استان‌های ایران در سال‌های گذشته باعث برگزاری تجمع و درگیری بین مردم و نیروی انتظامی شده است.

در این زمینه تعدادی از ساکنان خوزستان نیز بارها در اعتراض به طرح‌های انتقال آب از سرچشمه‌های کارون به استان اصفهان تجمع کرده‌اند.

پیشتر گری لویس، نماینده مقیم برنامه توسعه ملل متحد در ایران، به رویترز گفته بود که کمبود آب اکنون به عمده‌ترین چالش امنیتی انسانی در ایران تبدیل شده است.

علاوه بر خشکسالی، آن چه مدیریت و استفاده نادرست از منابع آبی موجود عنوان شده، به خشک شدن بسیاری از دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و تالاب‌های حیاتی ایران در سال‌های اخیر منجر شده است.

در این ارتباط برخی از تحلیل‌گران از عبارت «جنگ آب» برای توصیف مناقشه‌های احتمالی آینده بر سر آب در ایران یا بین کشورها استفاده می‌کنند و برخی تا آنجا پیش رفته‌‌اند که پیش‌بینی‌می‌کنند جنگ جهانی احتمالی آینده بر سر آب آغاز شود.

از جمله یحیی رحیم صفوی، دستیار و مشاور عالی نظامی رهبر جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه هشتم اسفند، گفته بود که موضوع آب‌های مشترک میان کشورها و ممکن است به عامل چالش میان کشورهای مختلف تبدیل شود.

او در عین حال اعلام کرده بود که سیاست ایران در حوزه آب، «استفاده از قدرت نرم، دیپلماسی آب و برقراری صلح و امنیت و گفت‌وگو با کشورهای همسایه است».

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری ایرنا، و دیگر منابع خبری؛ ا.م./م.ا.