درگیری میان گروهی از مخالفان جمهوری اسلامی و موافقان تحریم انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران با افرادی که در خارج ازکشور در این انتخابات شرکت کردند به حاشیهای پر رنگتر از متن تبدیل شده است.
این گروه از موافقان تحریم در شبکههای اجتماعی، تصاویری را از شهروندانی منتشر کردهاند که در رأی گیری روز هشتم شهریور برای انتخاب جایگزین ابراهیم رئیسی شرکت کردهاند. این گروه از مخالفان جمهوری اسلامی با زیر نظر گرفتن افراد در بیرون از سفارتخانهها، کنسولگریها و دفاتر حافظ منافع جمهوری اسلامی از رأیدهندگان فیلم و عکس تهیه میکنند. البته موضوع به همینجا ختم نمیشود. آنها این افراد را در برابر دوربین خود به پرسش میکشند.
واکنشها به این اقدام مخالفان جمهوری اسلامی از سوی رای دهندگان متفاوت است. عدهای از آنها که در میانشان افراد سالمند هم دیده میشود، با حیرت قصد دارند آنجا را ترک کنند، گروهی دیگر چهره خود را با روسریشان که برای ورود به محل رأی گیری آوردهاند میپوشانند. حتی مردی دیده میشود که کتش را روی سر انداخته، اما مخالف او بر روی زانو نشته و تلاش دارد از زاویه پایین تصویر او را بردارد.
Your browser doesn’t support HTML5
در این میان برخی از این ویدئوهای منتشر شده، حاوی ناسزاهایی است که بر سر افراد مشارکتکننده در این انتخابات فریاد زده میشود. مشارکتکنندگانی هم هستند که در واکنش به این اقدام مخالفان با آنها وارد درگیری لفظی میشوند.
رسانههای حکومتی در ایران این موضوع را به آنچه دفاع از توحش در برابر جمهوریت و عصبانیت به نوشته این روزنامهها ضد انقلاب می نامند، تعبیر کردهاند.
دلبر توکلی، روزنامهنگار آزاد مقیم واشینگتن که یکی از مخالفان جمهوری اسلامی و موافقان تحریم انتخابات است، در حساب کاربریاش در شبکههای اجتماعی، ویدئویی را از یکی از شرکتکنندگان با هشتگ «مزدور» منتشر کرده است. او در توضیح این ویدئو نوشته است که «دختر خانمی که سعی کرد خودشو قایم کنه یواشکی شال رو کشید سرش، اما گیر دوربین من افتاد».
این اقدام خانم توکلی نظرات متفاوتی را در پایین حساب کاربری او در پی داشته است.
بیشتر در این باره: دهها کنشگر ایرانی خواستار «تحریم» دور دوم انتخابات ریاستجمهوری شدنداگر چه گروهی با ناسزا به رأیدهنده با خانم توکلی هم نظر شدهاند، اما گروهی دیگر این اقدام خانم توکلی را نکوهش کردهاند.
خانم توکلی به رادیوفردا میگوید آنچه در جمهوری اسلامی اتفاق میافتد انتخابات نیست و انتصابات است. او درباره اقدام خود به تصویربرداری از مشارکتکنندگان در انتخابات میگوید که این افراد در آمریکا آزادانه زندگی میکنند و «ممکن است خیلی از آنها با پناهدندگی به این کشور آمده باشند.»
او معتقد است این آدم ها باید شناسایی شوند و به رأیدهندهای اشاره میکند که وقتی دوربینش را مقابل او میگیرد، فریاد زده است «جانم فدای خامنهای» و معتقد است که این رأیدهنده «یا جاسوس آن حکومت است یا برای آن حکومت کار میکند.»
دلبر توکلی رفتار خود در تصویربرداری و تعقیب کردن افراد مشارکتکننده در انتخابات ایران را فاقد هر گونه خشونتی میداند و میگوید از خشونت باید دوری کرد و خشم را تبدیل به قدرت مبارزه کرد، گرچه معتقد است که باید چهره مشارکتکنندگان در انتخابات را برملا کرد.
در تجمعهای اعتراضی خارج از کشور مقابل دفاتر حقوقی جمهوری اسلامی ایران، مخالفانی از طیفهای گوناگون سیاسی از سلطنتطلبان، گروههای کمونیستی چپ و طرفداران مجاهدین خلق هم حضور داشتند که در تصاویری که منتشر شده درگیریهایی با یکدیگر هم پیدا کردند.
دامنه این درگیریها به بازداشت یک نفر در بریتانیا و دخالت پلیس در فرانسه و آمریکا برای جلوگیری از گسترش خشونتها انجامید.
بیشتر در این باره: میزگرد رادیویی: دوقطبیهای انتخاباتی چرا و چگونه شکل گرفت؟ بیشتر در این باره: خانوادههای دادخواه و فعالان سیاسی مدنی بیشتری خواهان تحریم انتخابات شدند