«۴۰ درصد» زلزله‌زدگان هنوز کانکس ندارند

یک مادر و کودک در کنار چادرهای اسکان موقت در سرپل‌ذهاب

در حالی که در روزهای اخیر گزارش‌های متعددی از مرگ‌ومیر کودکان زلزله‌زده در استان کرمانشاه به خاطر سرما منتشر شده‌است، یک نماینده مجلس شورای اسلامی دربارهٔ وضعیت اسکان این زلزله‌زدگان در فصل سرما می گوید «حداقل ۳۵ تا ۴۰ درصد مردم زلزله‌زده کانکس ندارند».

فرهاد تجری در این گفت‌وگو که روز چهارشنبه ۱۱ بهمن در روزنامه شرق منتشر شده در کنار مشکل اسکان زلزله‌زدگان در استان کرمانشاه، کمبود سوخت را دیگر چالش موجود دانسته که بخشی از آن را بخش خصوصی انجام داده، اما «برای بخشی دیگر از این مشکل، هنوز معجزه یا حرکت خاصی از وزارت نفت» دیده نشده‌است.

نماینده گیلانغرب، سرپل‌ذهاب و قصرشیرین با انتقاد از عملکرد دستگاه‌های مختلف دولتی افزوده‌است: «بنیاد مسکن از ابتدا دسته‌بندی غلطی را انجام داده که همان مبنای تقسیم‌بندی کانکس‌ها قرار گرفت».

تقسیم‌بندی مورد اشاره آقای تجری شامل شش گروه منازل «سالم»، «تعمیری نوع ۱، ۲، ۳» و «تخریبی نوع ۱ و ۲» است. به گفته این نماینده مجلس کانکس‌ها فقط به گروه «تخریبی نوع ۱» داده شده‌است.

گروه دیگری از زلزله‌زدگان که با گذشت ۸۰ روز هنوز به وضعیت آنها رسیدگی دقیقی نشده، مستاجران هستند. پیشتر نیز رسانه‌های داخلی ایران گزارش‌های متعددی دربارهٔ وضعیت این گروه منتشر کرده بودند. حال فرهاد تجری می‌گوید «برنامه مدون و روشنی» برای مستاجران یا افرادی که مریض دارند، تهیه نشده‌است.

این نماینده مجلس با اشاره به رفع دوران اصلی بحران پس از زمین‌لرزه قوی در کرمانشاه و با توجه به وقوع پس‌لرزه‌های متعدد به روزنامه شرق گفته‌است «بیشتر ساختمان‌ها آسیب دیده‌اند و قابل‌اعتماد نیستند و همچنین مردم زلزله ۷٫۳ ریشتری را تجربه کرده‌اند و تحت فشار روحی و روانی قرار دارند».

هفته گذشته خبرهایی دربارهٔ افزایش «مرگ و میر» کودکان در مناطق زلزله‌زده بر اثر سرما منتشر شد. این گزارش‌ها از جمله حاکی از خبر فوت یک کودک چهارماهه، یک دختر ۱۷ ساله معلول و یک کودک خردسال یک سال و نیمه سرپل‌ذهابی بود.

فرهاد تجری نماینده گیلانغرب، سرپل‌ذهاب و قصرشیرین در مجلس دربارهٔ این گزارش‌ها گفته‌است: «اینکه فوت صرفاً به‌خاطر حضور در چادر باشد، نمی‌توان گفت، ولی اینکه ناشی از سرماخوردگی و تبعات آن باشد، ممکن است باشد». این نماینده مجلس افزوده: «فوت ناشی از سرمازدگی اصلاً نداریم».

در پی زمین‌لرزه آبان‌ماه در کرمانشاه کارزارهای مردمیِ متعددی برای کمک به زلزله‌زدگان آغاز شد و از سوی دیگر دولت وعده رسیدگی فوری به وضعیت زلزله‌زدگان را داد. اما نمایندگان مجلس شورای اسلامی خصوصاً از مناطق زلزله زده، منتقد اقدامات دولت در این زمینه هستند.

قاسم جاسمی نماینده کرمانشاه در این زمینه گفته‌است «ما از رئیس‌جمهوری می‌خواهیم که اگر نمی‌تواند کمکی به زلزله‌زدگان کند و شرایط این منطقه را به وضعیت عادی برگرداند از کشورهای دیگر کمک بگیرد. متأسفانه دولت دراین‌باره خود را ناکارآمد نشان داده‌است».

زمین‌لرزه ۷ و سه دهم ریشتری کرمانشاه که در ۲۱ آبان‌ماه ۱۳۹۶ رخ داد، بیش از ۶۰۰ کشته برجا گذاشت و خانه‌های ده‌ها هزار نفر را ویران کرد.