آسوشیتدپرس با انتشار و تأیید خبر دیدار ایلان ماسک، مشاور ارشد رئیسجمهور منتخب آمریکا، با سفیر ایران در سازمان ملل متحد، بهنقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که این دیدار به درخواست ایرانیها انجام شد.
این خبرگزاری روز روز شنبه ۲۶ آبان همچنین افزود گفتوگوی ایلان ماسک و امیرسعید ایراوانی شامل موضوعات مختلفی ازجمله برنامهٔ هستهای ایران، حمایت جمهوری اسلامی از گروههای ضداسرائیلی در سراسر خاورمیانه و چشمانداز بهبود روابط با ایالات متحده بوده است.
خبر این دیدار ابتدا از سوی نیویورک تایمز منتشر شد و این روزنامه به نقل از مقامهای ایرانی نوشت که محور گفتوگوی دو طرف «چگونگی کاهش تنش» بین ایران و آمریکا بوده است.
شبکهٔ سیبیاس هم روز جمعه ۲۵ آبان بهنقل از دو منبع مطلع گزارش داد که این دیدار روز دوشنبه و در محل اقامت سفیر ایران در نیویورک انجام شد و «نشانهای در دست نیست که دونالد ترامپ از این دیدار مطلع بوده باشد».
با این حال آسوشیتدپرس بهنقل یک مقام آمریکایی نوشت که «ایرانیها بهدنبال دیدار با ماسک» بودند و و «این دیدار در نمایندگی ایران در سازمان ملل صورت نگرفت».
بهگفتهٔ این مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، «هیچ تصمیم فوری از سوی هیچ یک از طرفین این دیدار گرفته نشده است».
گزارشهای متعدد میگویند که مشخص نیست تیم دونالد ترامپ، ازجمله مارکو روبیو و مایک والتز، گزینههای آقای ترامپ برای سمتهای وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی، در جریان این دیدار بوده باشند.
بیشتر در این باره: نیویورک تایمز: ایلان ماسک و سفیر ایران در سازمان ملل محرمانه دیدار کردند
شبکه سیبیاس روز جمعه با اشاره به دیدگاههای مارکو روبیو و مایک والتز در قبال ایران، گفتوگو با ماسک را بهمنزله مسیر تهران برای دور زدن آنها توصیف کرده است.
بنابر این گزارش، مقامهای حکومت ایران «به دنبال مجرایی برای ورود به حلقه ترامپ هستند و میدانند که او مشتاق معامله است و از مهارت ایران در مذاکره تمجید کرده است».
نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد دربارهٔ این دیدار اظهارنظر نکرده است، اما در پاسخ به پرسشها دربارهٔ گزارشهای اخیر رسانهها از تماسها و مکاتبات پشتپرده جمهوری اسلامی اعلام کرد که درخصوص «پیامهای رسمی ردوبدل شده بین دو کشور» بیانیههای عمومی صادر نمیکند.
در این بیانیه در عین حال تأکید شده است که «جمهوری اسلامی ایران از دیرباز تعهد خود را به پیگیری ترور قاسم سلیمانی از طرق قانونی و قضایی و با رعایت کامل اصول شناختهشدهٔ حقوق بینالملل اعلام کرده است».
دفتر آقای ترامپ هنوز واکنشی به گزارش سیبیاس و آسوشیتدپرس ابراز نکرده و یک روز پیشتر نیز در واکنش به گزارش نیویورک تایمز گفته بود دربارهٔ دیدارهای خصوصی اظهارنظر نمیکند.
در همین حال الیوت آبرامز که در دولت قبلی آقای ترامپ مدتی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بود، دیدار ایلان ماسک با امیرسعید ایروانی را «خطرناک» خواند و به جوئیش اینسایدر گفت: «به نظر نمیرسد که آقای ماسک در جریان تبادلهای قبلی بین آمریکا و ایران باشد و ممکن است برای ایرانیها تصوراتی از سیاستهای آینده ایالات متحده ایجاد کرده باشد که پس از ۲۰ ژانویه [آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ] دردسر ایجاد خواهد کرد».
جوئیش اینسایدر همچنین به نقل از جیسون برادسکی، از مدیران «اتحاد علیه ایران هستهای»، نوشته است که دیدار ایلان ماسک با سفیر ایران ظاهرا قبل از اعلام انتصاب مارکو روبیو و مایک والتز انجام شده است.
دیدار ایلان ماسک با سفیر ایران در سازمان ملل، بر اساس گزارش نیویورک تایمز، بیش از یک ساعت به طول انجامید.
این دیدار در حالی انجام شد که دادگستری ایالات متحده چندی پیش رسما علیه سه نفر به خاطر ارتباط با سپاه پاسداران برای ترور دونالد ترامپ اعلام جرم کرد.
با این حال مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه، این اتهام را رد کرده و آن را تلاش برای «پیچیدهتر کردن» مسائل میان ایران و آمریکا خواندند.