رئیسجمهوری ترکیه در جریان یک سخنرانی در کنگره حزب «عدالت و توسعه» گفتهاست عملیات موسوم به «شاخه زیتون» در عفرین و شمال سوریه، با هدف اشغال بخشی از خاک سوریه صورت نگرفتهاست.
بنا به گزارش خبرگزاری دولتی ترکیه، رجب طیب اردوغان ۱۴ بهمن ماه، گفته است هدف از عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه از بین بردن «عوامل تروریستی» است و نه تصاحب خاک سوریه.
دولت ترکیه، شبهنظامیان کـرد سوریه در گروه «یگانهای مدافع خلق» و حزب اتحاد دمکراتیک، را شاخهای از «حزب کارگران کردستان» (پکاکا) میداند و در نتیجه آنها را «گروههای تروریستی» خطاب میکند.
این در حالیست که آمریکا، متحد عمده «یگانهای مدافع خلق» در نبردها علیه «داعش» این گروه را یک گروه تروریستی نمیداند. از منظر دولت آمریکا اما، پکاکا، یک «گروه تروریستی» محسوب میشود.
رجب طیب اردوغان روز یکشنبه گفتهاست کشورش میزبان سه و نیم میلیون پناهجوی سوری بوده و قصد دارد «زمینه بازگشت آنها» به میهن خود را فراهم کند.
تازهترین عملیات ارتش ترکیه در خاک سوریه با عنوان «شاخه زیتون» در واپسین روز دی ماه آغاز شد. این عملیات با انتقاد و واکنشهای مختلفی، از جمله متحدان ترکیه در پیمان آتلانتیک شمالی، روبهرو شدهاست.
هفته پیش امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، به آنکارا «هشدار داد» که عملیات علیه شبهنظامیان کرد در عـفرین، نباید بهانهای برای «تجاوز به سوریه» شود. آقای مکرون در گفتوگو با روزنامه فیگارو اظهار داشت، ترکیه باید با همپیمانان خود همکاری کند و حملههایش نیز به نبرد با تروریسم محدود شود.
اشاره به «نبرد با تروریسم» در گفتههای آقای مکرون نیز بار دیگر نشان میدهد میان آنکارا و کشورهای غرب، در مورد ماهیت و فعالیت شبهنظامیان کـرد سوریه، اختلافات عمیقی وجود دارد.
دولت ترکیه به اظهارات رئیسجمهوری فرانسه واکنش نشان داده است.
اردوغان خود در سخنرانی در کنگره حزب عدالت و توسعه، با انتقاد از کسانی که مخالف جنگ هستند، گفته آنها عملا «به اشغال مناطق از سوی گروههای تروریستی رضایت میدهند».
آنکارا همزمان گزارشهای سازمان دیدبان حقوق بشر در مورد تیراندازی مرزبانان ترک به پناهجویان سوری را رد کردهاست. به گفته «دیدبان حقوق بشر»، مرزبانان بهطور عمدی به پناهجویان تیراندازی میکنند تا آنها نتوانند از مرز رد شده و وارد ترکیه شوند. سخنگوی اردوغان اما میگوید سربازها در حال «حفاظت» از پناهجویان هستند و رویکرد آنکارا در مورد پذیرش پناهجویان سوری، مبتنی بر «سیاست درهای باز» است.