رئیسجمهوری ترکیه با همتای روس خود در مورد رخدادها و عملیات نظامی آن کشور در شمالشرق سوریه گفتوگو میکند. این گفتوگو در حالی انجام میگیرد که آتشبس مورد توافق آنکارا و واشینگتن رو به پایان است.
دیدار ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان در ۳۰ مهر ماه انجام میگیرد. در همین روز نیز مهلت آتشبس پنج روزه در سوریه، توافقشده میان آنکارا با مایک پنس و مایک پومپئو، معاون و وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ، به پایان میرسد.
بیشتر در این باره: پنس: آمریکا و ترکیه بر سر آتشبس در شمال سوریه به توافق رسیدندعملیات ترکیه در خاک سوریه پس از آن آغاز شد که آقای ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، اعلام کرد نیروهای کشورش را از شمالشرق سوریه خارج میکند. این نیروها تا کنون بهمانند چتری حمایتی مانع از حملات گسترده ترکیه به شبهنظامیان کـُرد متحد با ائتلاف به رهبری واشینگتن شده بودند.
پس از اعلام خروج نیروهای آمریکایی، عملیات نظامی ترکیه آغاز شد. این عملیات با انتقادهای مختلفی روبهرو شده، اما ترکیه آن را «نبرد با تروریسم» توصیف میکند. آنکارا خواستار شکلگیری یک منطقه حائل بین خود و سوریه است تا آنطور که گفته میشود جلوی گسترش نفوذ کردها در مرزهای جنوبی را بگیرد.
بیشتر در این باره: کردهای سوریه، خطر داعش و تصمیم ترامپرجب طیب اردوغان روز دوشنبه گفت پس از گفتوگو با ولادیمیر پوتین دست به اقداماتی خواهد زد: «ما در مورد روند وقایع با آقای پوتین گفتوگو میکنیم و بعد گامهای لازم را برمیداریم».
وبسایت کاخ کرملین مسکو نیز نوشته دیدار رهبران دو کشور در شهر ساحلی سوچی روسیه، در عین حال متمرکز بر «مقابله با گروههای تروریستی و تقویت پروسه ثبات سیاسی» در سوریه خواهد بود.
روز دوشنبه رئیسجمهوری فرانسه نیز با پوتین تلفنی گفتوگو کرده بود. امانوئل مکرون خواستار ادامه آتشبس شده بود.
رجب طیب اردوغان در جریان یک سخنرانی در روز یکشنبه ۲۸ مهر ماه هشدار داده بود عملیات نظامی در صورت خارج نشدن شبهنظامیان کرد از منطقه حائل مورد توافق در آتشبس با آمریکا، از سر گرفته خواهد شد.
نیروهای دمکراتیک سوریه، که هسته اصلی آن را شبهنظامیان کـُرد تشکیل میدهند، گفتهاند از شهر مرزی راسالعین (سَرِکانی) خارج شدهاند. راسالعین از مهمترین شهرهاییست که در جریان عملیات نظامی ترکیه در شمالشرق سوریه هدف قرار گرفتهاست.
بیشتر در این باره: اظهارات پومپئو درباره استفاده از گزینه نظامی در قبال اقدام احتمالی ترکیه در سوریهروز گذشته مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در پاسخ به پرسشی در خصوص اقدام ترکیه علیه کردها گفت دونالد ترامپ آماده است در صورت لزوم از اقدام نظامی استفاده کند.
با این حال گزارشها حاکیست «خط قرمزی» برای اقدام احتمالی آمریکا علیه ترکیه تعیین نشده و معلوم نیست تحت چه شرایطی ایالات متحده ممکن است علیه ترکیه دست به اقدام بزند.
خود آقای ترامپ روز دوشنبه گفته بود «ما به کُردها کمک کردیم؛ و هرگز هم به آنها قولی ندادیم تا چهارصد سال دیگر کنارشان میمانیم».