یک دیپلمات اروپایی روز سه شنبه ۲۸ خرداد گفته است، فرانسه، بریتانیا و آلمان تلاشهای تازهای را برای حفظ توافق هستهای با ایران موسوم به برجام انجام میدهند، اما در صورت نقض این توافق توسط ایران نقش این سه کشور اروپایی خاتمه پیدا خواهد کرد.
بیشتر در این باره: کمالوندی: تا ده روز دیگر از سقف ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده عبور میکنیمبه گزارش رویترز، به دنبال خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال گذشته و بازگشت تمامی تحریمهای ایالات متحده علیه ایران، سه کشور اروپایی حاضر در این توافق هستهای در موقعیت دشواری قرار گرفتهاند.
این گزارش می افزاید، مقامهای ایران منتظر بودند تا دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ به پایان برسد، اما عدم تمدید معافیتهای نفتی توسط آمریکا محاسبات ایران را تغییر داد.
مقامهای آمریکا پس از بازگردان تحریمها علیه جمهوری اسلامی اعلام کردند که هدف آنها به صفر رساندن صادرات نفت ایران است.
ایران هم روز دوشنبه اعلام کرد که تا ده روز دیگر از سقف ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده که در برجام تعیین شده بود، عبور خواهد کرد و به عبارت دیگر یکی از محدودیتهای محوری این توافق را نقض خواهد کرد.
یک دیپلمات ارشد اروپایی در واکنش گفته است، اگر آنها (ایرانیها) این کار بکنند، بازی برای ایفای نقش (دیپلماتیک) اروپا به پایان میرسد.
او اضافه کرده است: ما می بایست آنها را از لبه (نقض توافق هسته ای) بازگردانیم، اما بگذارید با صراحت بگویم: ما اصلا در خصوص مسائل هستهای بردباری نخواهیم داشت.
این دیپلمات ارشد اروپایی خواستار مشارکت بیشتر چین و روسیه برای ترغیب ایران جهت باقی ماندن در برجام شده است.
به گزارش رویترز، دیپلماتهای گفتهاند که سه کشور اروپایی که از سال ۲۰۰۳ تاکنون برای محدود کردن برنامه هسته ای ایران با تهران در حال مذاکره هستند، در روزهای های آینده تلاش های دیپلماتیک خود را برای حفظ این توافق ادامه خواهند داد و روز پنجشنبه در سطح معاونان سیاسی این سه کشور در بروکسل نشستی را برگزار میکنند.
رویترز همچنین به نقل از دو منبع نوشته است، برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران،قرار است ۲۷ ژوئن یعنی ۱۰ روز دیگر به فرانسه سفر کند و در نشست معاون سیاسی در پاریس شرکت کند. این نشست همزمان است با پایان یافتن ضرب الاجل ایران برای عبور از محدویت ذخایر اورانیوم غنی شده.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها همچنین از احتمال سفر معاون سیاسی این سه کشور اروپایی به ایران خبر داده است.
فقدان کانال ارتباطی
به گزارش خبرنگار رادیو فردا، یک مقام ارشد اتحادیه اروپا هم در گفت وگو با خبرنگاران در بروکسل گفته است: «تحولات اخیر، خطر جدی یک اشتباه محاسبه را به همراه دارد و خطر افزایش تنش بسیار جدیست. این کاملا روشن است که هیچکس خواهان این موضوع نیست .. اما از آنجا که یک گفتوگوی معنادار در جریان نیست، هیچ کانالی یا هاتلاینی بین کشورهای منطقه وجود ندارد، برای همین همه نگران هستند. از همین روست که اتحادیه اروپا خواستار خویشتنداری حداکثری است.»
این مقام اتحادیه اروپا که نامش فاش نشده درباره لزوم برقراری گفتگو میان کشورهای منطقه گفت :«یک نیاز فوری به کانالی برای تسهیل ارتباطات است. تمرکز باید بر گفتوگو و کاهش تنش باشد».
این مقام اروپایی همچنین درباره وخیم شدن اوضاع انسانی در ایران به موضوع تجارت بشردوستانه از جمله غذا و دارو اشاره کرد و افزود: «در مقایسه با دوره پیشین تحریمها، هم اکنون هیچ کانال عملیاتی آمریکا در زمینه تجارت بشردوستانه وجود ندارد. بدون چنین کانالی، احتیاط زیادی وجود دارد. بسیاری از سازمانهای غیردولتی که در این حوزه فعال هستند خود را در معرض خطر می بینند. یک انجیاو تا کنون یک جریمه سنگین دریافت کرده است. اما ایرانیها به شدت احتیاج به دارو دارند».
این مقام همچنین از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام طی ده روز آینده در سطح معاونان سیاسی خبر داد.
طی هفته های اخیر حمله به نفتکش ها در خلیج فارس و دریای عمان باعث تشدید تنش در منطقه شده است.
ماه گذشته به چهار نفتکش و کشتی در بندر فجیره امارات حمله شد که خسارتهایی به شناورها وارد کرد اما به کسی آسیب نرساند. همچنین دو نفتکش حامل میعانات گازی، شامل کشتی نروژی «فرونت التر» و کشتی ژاپنی «کوکوکا کاریجس»، صبح پنجشنبه گذشته در دریای عمان هدف حمله قرار گرفتند.