آلمان: ما به همراه فرانسه و بریتانیا با وام صندوق بین‌المللی پول به ایران مخالفتی نداریم

هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان

هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان، روز سه‌شنبه در یک نشست خبری اعلام کرد که آلمان، فرانسه و بریتانیا مخالف وام صندوق بین‌المللی پول به ایران برای مبارزه با همه‌گیری کرونا نیستند.

به گزارش رسانه‌های آلمانی، او که روز سه‌شنبه، دوم اردیبهشت، سخن می‌گفت همچنین افزود که به زودی تراکنش‌های جدیدی از طریق کانال مالی اینس‌تکس برای رساندن اقلام کمکی به ایران جهت مبارزه با شیوع بیشتر کرونا انجام خواهد شد.

صندوق بین‌المللی پول هنوز در حال بررسی درخواست ایران برای دریافت وام ۵ میلیارد دلاری تامین اعتبار اضطراری است، اما گزارش‌ها حاکی است که آمریکا در نظر دارد مانع از تصویب این وام در صندوق بین‌المللی پول شود.

با این حال آقای ماس که پس از گفت‌وگو با وزیران خارجه لیختن‌اشتاین، لوکزامبورگ، اتریش و سوئیس در نشست خبری خود سخن می‌گفت، اظهار داشت: «در واقع، دولت آلمان نسبت به احتمال تأمین وام صندوق بین‌المللی پول به ایران برای مبارزه با بیماری کروناویروس و پیامدهای آن نظر مثبتی دارد، اما رأی نهایی دولت آلمان بستگی به قالبی دارد که صندوق بین‌المللی پول و ایران بر سر آن به توافق برسند.»

به گفته ماس «صندوق بین‌المللی پول باید اطمینان حاصل کند که این پول برای غلبه بر بحران کووید-۱۹ در ایران صرف می‌شود و نه برای اهداف دیگر.»

او تأکید کرد: «اگر هدف این وام مبارزه با کووید-۱۹ است که ایران را به طور جدی تحت تأثیر قرار داده، پس ما، به همراه فرانسه و بریتانیا، معتقدیم که صندوق بین‌المللی پول باید به شیوه‌ای مناسب اطمینان حاصل کند که این کمک‌ها برای غلبه بر این بحران هدایت می‌شود.»

اینس‌تکس

وزیر خارجه آلمان با اظهار این‌که دومین تبادل مالی از طریق اینس‌تکس و با هدف رساندن اقلام مبارزه با کرونا به ایران به زودی صورت می‌گیرد اضافه کرد که هر یک از این تراکنش‌ها باید به دقت بررسی شود تا جلوی هرگونه سوءاستفاده، «به‌ویژه در زمینه تروریسم مالی و پول‌شویی» گرفته شود.

اینس‌تکس سازوکار حمایت از مبادلات تجاری است که فرانسه، آلمان و بریتانیا برای تسهیل تجارت با ایران فارغ از تحریم‌های آمریکا راه‌اندازی کرده‌اند.

این سازوکار روز ۱۱ بهمن ۱۳۹۷ توسط بریتانیا، آلمان و فرانسه به ثبت رسید و در ادامه برخی از کشورهای اروپایی هم به آن پیوستند ولی تا ماه پیش، ۱۲ فروردین‌ماه، که خرید و انتقال مقادیری از تجهیزات پزشکی از اروپا با آن انجام شد بلااستفاده مانده بود.

مایک پومپئو ، وزیر امور خارجه آمریکا، پیشتر گفته بود که ایالات متحده با معاملات کالاهای غیر تحریمی و انسان‌دوستانه با ایران از طریق اینس‌تکس هیچ مشکلی ندارد.

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه در تماس با نخست‌وزیر ایتالیا تداوم تحریم‌های آمریکا در دوران کرونا را «غیرانسانی» خواند، از «ممانعت آمریکا» برای پرداخت وام صندوق بین‌المللی پول به ایران انتقاد کرد و سازوکار موسوم به «اینس‌تکس» را غیرمؤثر دانست.

از سوی دیگر، رئیس‌جمهوری آمریکا و چند تن از مقام‌های دولتش تاکنون چند بار پیشنهاد ارسال کمک به ایران برای مقابله با کرونا داده‌اند اما مقام‌های جمهوری اسلامی گفته‌اند نیازی به این کمک‌ها ندارند و بزودی می‌توانند تجهیزات کمک‌تنفسی صادر کنند.

منبع: نشست خبری روز سه‌شنبه هایکو ماس / پ.پ / ف.دو