ستارگان هالیوود در میدان انتخابات

  • سمیرا قرائی

هالیوود و انتخابات

تعدادی از ستاره‌های سینمای آمریکا در حوزه سیاست فعال‌اند. در برنامه‌های تلویزیونی یا کنفرانس‌های بین‌المللی درباره این فعالیت‌ها صحبت می‌کنند و هر چهار سال یک‌بار در زمان انتخابات جهت‌گیری کرده و به نفع نامزد مورد نظرشان تبلیغ می‌کنند.

انتخابات امسال ریاست‌جمهوری در آمریکا نیز از این قاعده مستثنی نیست و حتی به جرات می‌توان گفت به دلیل مناظره‌ها، صحبت‌های ردوبدل شده و سخنان زده شده در کمپین‌ها، تعداد ستارگان بیشتری امسال در قبال نامزدها جهت‌گیری و اعلام موضع رسمی کرده‌اند.

برخی از این ستاره‌ها مثل جورج کلونی، مت دیمون یا الک بالدوین،از هوادران حزب دموکرات‌اند و در دو انتخاب قبلی نیز برای باراک اوباما سنگ تمام گذاشته بودند. آن‌ها در این انتخابات از ماه‌ها قبل و پیش از بالا گرفتن تب انتخابات،حمایت خود را از حزب دموکرات و نامزد آن، هیلاری کلینتون، رسما اعلام کرده بودند.

اما این روزها که تعداد روزهای مانده به انتخابات کم‌تر و کم‌تر می‌شود و تعداد سخنان و ویدئوهای مناقشه‌برانگیز و حساسیت‌برانگیز دونالد ترامپ بیش‌تر و بیش‌تر، به ندرت می‌توان ستاره‌ای مطرح را پیدا کرد که در حمایت از ترامپ با صدای بلند سخن بگوید.
اما از آن سو تعداد ستاره‌هایی که لقب حامی وفادار حزب دموکرات به آن‌ها نمی‌چسبد، اما این بار در حمایت از این حزب سخن می‌گویند، بیشتر شده است. بسیاری از این ستارگان در آغاز کمیپن‌های تبلیغاتی به سراغ برنی سندرز، رقیب خانم کلینتون در حزب دموکرات رفته بودند و بعدتر، با دو قطبی،‌کلینتون/ ترامپ، به حمایت از هیلاری کلینتون پرداختند.

دونالد ترامپ، نامزدی که در کمپین‌های تبلیغاتی‌اش به شدت از کمبود چهره‌های سرشناس و مطرح هالیوودی و مطرح در رنج بود و به جای ستاره‌ها فرزندان‌اش را به روی صحنه می‌آورد، خود دستی در تلویزیون و دنیای سرگرمی و سلبریتی دارد. برنامه تلویزیونی او با نام «شاگرد» سال‌هاست که پخش می‌شود و خود ترامپ هم بدش نمی‌آید که هرازگاهی شانه‌به‌شانه مشاهیر سینما بمالد.

اما این انتخابات برای دونالد ترامپ در زمینه ستارگان گشایشی نداشت و او را این گونه به واکنش برانگیخت: «تنها کسانی که برای کمپین [هیلاری کلینتون] شور و شوق دارند، سلبریتی‌های هالیوودی‌اند که خیلی از آن‌ها هم دیگر روی بورس نیستند.»

ستاره‌هایی که دور دونالد ترامپ حلقه زده‌اند، قطعا نه در تعداد و نه در شهرت به پای ستاره‌های هیلاری کلینتون نمی‌رسند. با این حال معدود نام‌هایی در میان‌شان دیده می‌شوند که قابل چشم‌پوشی نیستند.

کلینت‌ایست‌وود کارگردان و بازیگر قدیمی و برجسته هالیوود، رهبری این گروه رو برعهده دارد. ایست‌وود، از حامیان سنتی حزب جمهوری‌خواه، در تابستان امسال گفته بود که نسل جدید در آمریکا نسلی بزدل است که به همه لقب نژادپرست می‌دهد و او از این داستان خسته شده است. ایست‌وود گفته بود که به ترامپ رای می‌دهد، چرا که هیلاری می‌خواهد راه اوباما را ادامه دهد.

و سوزان ساراندون، دیگر ستاره مطرح سینمای آمریکا، در زمان رقابت میان برنی سندرز و هیلاری کلینتون گفته بود که ریاست‌جمهوری هیلاری بر آمریکا خطرناک‌تر از ترامپ است. البته خانم ساراندون در ماه‌های اخیر اظهارنظری نکرده است.

اما بخوانید از ستاره‌هایی که به ادعای ترامپ چندان هم دیگر در بورس نیستند، اما مخالفت خود را با وی چه در شبکه‌های خبری، چه در شوهای هفتگی و برنامه‌های سرگرمی مشخصا اعلام کرده‌اند.

سلما هایک، بازیگر مکزیکی که انگلیسی را با لهجه اسپانیایی حرف می‌زند و در آمریکا بسیار محبوب است، از مخالفان سرسخت ترامپ به شمار می‌رود. خانم هایک که به تازگی مدعی شده، ترامپ می‌خواسته با او ارتباط برقرار کند، در تابستان امسال در صفحه اینستاگرام خود تصویری منتشر کرد که او را میله به دست در شرف حمله به عروسک (پیناتا) دونالد ترامپ نشان می‌داد.

گذشته از هایک و تعداد زیادی از ستارگان مهاجر و رنگین‌پوست مخالف ترامپ، چهره‌های سرشناس دیگری که به نوعی کلیت سینمای هالیوود را رهبری می‌کنند نیز در مخالفت با ترامپ صحبت کرده‌اند.

اما تمامی صحبت‌ها و جنجال‌های ستارگان در یک سو و یک ویدئوی یک دقیقه‌ای از رابرت دونیرو، از مشهورترین ستارگان پرده نقره‌ای در سویی دیگر. این ویدئو در خبرسازی گوی سبقت را از باقی ربود. ماجرا از این قرار بود که تعداد زیادی از ستارگان هالیوود کمپینی به نام «به آینده‌ات رای بده» به راه انداخته بودند و در آن مردم را تشویق به رای دادن (البته نه به دونالد ترامپ)می‌کردند. دونیرو نیز در این مجموعه حرف زده بود، اما بخش اعظمی از صحبت‌هایش «پارتیزانی» تشخیص داده شده و حذف شده بود و تنها جملات پایانی صحبت‌هایش پخش شده بود. اما نسخه کامل این ویدئو به دست رسانه‌ها رسید و برای مدتی در راس اخبار قرار گرفت. دونیرو با صورتی سرد و عصبانی و پیراهنی مشکی در ویدئویی سیاه و سفید، با حرفایی تند، لحنی چکشی و کاریزمای همیشگی غیرقابل انکار بود.

اما گذشته از رابرت دونیرو، کمیپین هیلاری کلینتون چهره‌های داغ و سرشناس دیگری هم دارد. مثل لئوناردو دی‌کاپریو که در سال‌های اخیر به مسئله تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین علاقه‌مند شده و انتقادش به آقای ترامپ نیز از همین منظر است.

دی‌کاپریو می‌گوید که نمی‌تواند تصور کند مردی در آمریکا، رهبری را بر عهده بگیرد که توجهی به جامعه علمی و یافته‌هایشان ندارد.

یا جورج کلونی که در خردادماه و در جشنواره فیلم کن گفته بود که ریاست جمهوری ترامپ اتفاق نخواهد افتاد. کلونی از هواداران سنتی حزب دموکرات است و برای نمایش فیلم هیولای پول (Money Monster) به جشنواره فیلم کن در فرانسه رفته و در کنفرانس خبری این فیلم گفت که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا نمی‌شود، چرا که نمی‌توان بر آمریکا با ایجاد هراس از زنان، مهاجران و مسلمانان حکومت کرد.

مت دیمون نیر بارها در گفت‌وگوهای تلویزیونی خود ترامپ را دیوانه وخطرناک توصیف کرده است. او در گفت‌وگویی با شبکه خبری ای‌بی‌سی نیور می‌پرسد که چطور آمریکا می‌خواهد کدهای تسلیحات هسته‌ای خود را در اختیار ترامپ قرار دهد؟ وی می‌گوید که ترامپ فردی خطرناک است و تصمیم‌های آنی می‌گیرد و نمی‌تواند روی مسائل عمیق شود. دیمون معتقد است که وجود فردی مانند تارمپ او را عصبی می‌کند.

آن‌چه بدیهی است آن است که نامزدی دونالد ترامپ سبب شده تا ستارگان هالیوودی بی‌طرفی و سکوت خود را کنار گذاشته و به سخن بیایند، این نامزدی همچنین به ویژه در حوزه طنز‌های تلویزیونی، تعادل محتوایی را برهم زده و حجم قابل توجهی طنازی و شوخی را متوجه آقای ترامپ کرده است.

یحیی کمال‌پور، استاد ارتباطات و رئیس مجمع ارتباطات جهانی گرینزبورو در کارولاینای شمالی، معتقد است که این برنامه‌های تلویزیونی و پیام‌ها، تاثیری بر رای‌دهندگان به آقای ترامپ ندارند، چرا که این افراد از رسانه‌های دیگری تغذیه می‌شوند:

«مثل هر جای دیگری، عده‌ای بدون توجه به صحبت‌ها و برنامه‌های یک کاندیدا از او حمایت می‌کنند. افرادی که طرفدار ترامپ هستند، مسلما شبکه خبری فاکس را تماشا می‌کنند و نوشته‌ها، مقالات و روزنامه‌هایی را می‌خوانند که حامی دونالد ترامپ‌اند. هم‌چنین طرفداران خانم کلینتون نیز به سراغ رسانه‌های حامی او می‌روند. این مسئله امری رایج است. با این حال ترامپ در این انتخابات خوب عمل نکرده و در مناظرات تلویزیونی جالب ظاهر نشده است. روی هم رفته، این انتخابات و این مناظرات در تاریخ آمریکا بی‌نظیراند.»

از طرفی حضور دونالد ترامپ، برای بازیگران سینما نیز دستمایه جالبی شده است. برایان کرنستن، بازیگر نقش آیزنبرگ در سریال برکینگ بد، در گفت‌وگو با کریستین امان‌پور از شبکه سی‌ان‌ان، می‌گوید که برای او به عنوان بازیگر، ترامپ شخصیت جالبیست و همین که بدون تله پرومتر (دستگاهی که متن سخنرانی را نشان می‌دهد)، مقابل دوربین می‌ایستد و حرف می‌زند و دست‌پاچه نمی‌شود، دست‌آوردی بزرگ است.

حضور دونالد ترامپ، چهره‌های خوش‌فکرتر و فعال‌تر هالیوود نظیر جورج کلونی را با چهره‌هایی که الزاما به تفکر و فعالیت سیاسی شهرت ندارند، نظیر کندال جنر، متحد کرده است. اتحادی که بیشتر از آن‌که برای هیلاری کلینتون باشد، علیه دونالد ترامپ است.