تلاش هیگل برای روشن کردن موضع خود در قبال ایران و حماس

چاک هیگل اگرچه در ابتدا از حامیان برنامه جورج بوش برای حمله به عراق بود، سال ۲۰۰۷ به جمع مخالفان شدید حضور آمریکا در عراق پیوست.

گزارش‌ها حاکی است که چاک هیگل، سیاستمدار منتخب اوباما برای احراز پست وزارت دفاع آمریکا، در دیدار با شماری از سناتورهای آمریکا به توضیح دیدگاه خود درباره ایران، حزب‌الله و حماس پرداخته است.

به گزارش روز جمعه، ۲۲ دی‌ماه خبرگزاری رویترز، در حالی که سناتورهای آمریکایی خواستار روشن شدن موضع چاک هیگل مقابل ایران، حزب‌الله و حماس شده‌اند، مقام‌های آمریکایی گفته‌اند که چاک هیگل در چند هفته گذشته در دیدار با شماری از سناتورهای آمریکا در این خصوص توضیحاتی ارائه کرده‌ است.

مقام‌های آمریکایی‌ای که در چند روز گذشته با آقای هیگل دیدار داشته‌اند، می‌گویند او به‌ویژه بر روشن کردن دیدگاهش در مورد ایران تأکید دارد. منتقدان آقای هیگل را متهم به مخالفت با تحریم‌ها علیه ایران می‌کنند و می‌گویند تأکید او بر محدود کردن و تحت کنترل در‌آوردن فعالیت‌های هسته‌ای ایران است.

این در حالی است که یکی از مشاوران پیشین اوباما در امور خاورمیانه به رویترز گفته است که آقای هیگل معتقد است که از اظهارات او در مورد ایران برداشت اشتباه شده است.

این مشاور پیشین گفته است که آقای هیگل در گفت‌و‌گو با او گفته است که عمیقا باور دارد که باید جلو دستیابی ایران به بمب اتم را گرفت و این طور نیست که تنها به کنترل ایران اعتقاد داشته باشد.

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، ۱۸ دی‌ماه، چاک هیگل ۶۶ ساله، سناتور پیشین ایالت نبراسکا، تا سال ۲۰۰۹ را به عنوان وزیر پیشنهادی خود برای جایگزینی لئون پانه‌تا، وزیر دفاع کنونی آمریکا، معرفی کرد. چاک هیگل برای احراز این مقام باید مورد تأیید نمایندگان مجلس سنا قرار بگیرد.

به گفته مقام‌های آمریکایی‌ای که نخواستند نام‌شان فاش شود، آقای هیگل در چند روز گذشته با سناتورهای متعلق به هر دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات دیدار و گفت‌و‌گو کرده است. در همین زمینه سخنگوی جان مک‌کین، سناتور جمهوری‌خواه آریزونا، گفته است که آقای مک‌کین با چاک هیگل گفت‌و‌گوی تلفنی داشته و طرفین قبول کرده‌اند تا با یکدیگر دیدار کنند.

منتقدان چاک هیگل می‌گویند این نظامی سابق آمریکا در جنگ ویتنام قادر به درک تهدید ایران و حماس نیست.

لیندزی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه ایالت کارولینا و از منتقدان چاک هیگل، می‌گوید که اگر آقای هیگل به وزارت دفاع منصوب شود، «تندترین وزیر دفاع آمریکا» در مواجهه با اسرائیل خواهد بود.

منتقدان همچنین اشاره می‌کنند که در سال ۲۰۰۶، سناتور هیگل پای نامه‌ای را که در آن از اتحادیه اروپا درخواست شده بود تا حزب‌الله لبنان را سازمان تروریستی معرفی کند، امضا نکرد. این نامه به امضای ۸۸ سناتور رسیده بود.

یک مقام آگاه آمریکایی می‌گوید دلیل امضا نشدن این نامه از سوی چاک هیگل این بود که او معتقد بود که کنگره اگر قصد دارد مسئله‌ای را مطرح کند نباید به رهبران کشورهای خارجی، بلکه باید به رئیس جمهور خود نامه بنویسد.

این مقام آگاه در ادامه آورده است که چاک هیگل تاکنون بارها از مصوبه‌های کنگره که خواستار معرفی حزب‌الله به عنوان سازمان تروریستی شده است، حمایت کرده و به آنها رأی داده است.

در همین حال علی‌رغم این انتقادها، لئون پانه‌تا معتقد است که آقای هیگل در نهایت به عنوان جایگزین وی به تصویب خواهد رسید و رهبری پنتاگون را بر عهده خواهد گرفت.